ĐERDAPSKI MED I BARENI SIR DVA BRENDA OPŠTINE GOLUBAC
   5 Jul 2019, 14:59    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


ĐERDAPSKI MED I BARENI SIR DVA BRENDA OPŠTINE GOLUBAC

Strateškim dokumentom Opština Golubac radi na razvoju poljoprivrede u onom delu koji je važan i za razvoj turizma u smislu proizvodnje hrane. Sa tim ciljem se nekoliko godina unazad izdvajaju znatna sredstva za razvoj stočarstva,kupovinom stočnih grla,zatim za voćare,povrtare,pčelare I za navodnjavanje.


          -Već nekoliko godina unazad značajna sredstva izdvajjjjamo iz budžeta za pomoć poljoprivrednicima za kupovinu stoke,voćarima za nabavku sadnica,povrtarima za nabavku plastenika i navodnjavanje kao i pčelarima za nabavku košnica.kaže predsednik Opštine Golubac,dr Nebojša Mijović.
 
Ovaj kraj poznat je i po pčelarima.Urađen je sertifikat za proizvodnju meda na području Opštine Golubac,kojim delom pripada Nacionalnom parku ,,Đerdap’’.Pored brenda ,,Đerdapskog meda’’ Golubac ima još jedan brend,a to je Golubački bareni sir,čiji je proizvođač mali privrednik koji zapošljava nekoliko ljudi.To su dva značajna,sertifikovana proizvoda sa ovog područja,pa je ovaj kraj prepoznatljiv i po ovim proizvodima.
        -Mi imamo i dosta naših pčelara koji imaju svoj Brend ,,Đerdapski med’’sa zaštitom geografskog porekla i tako su  osigurali  svoj nastup na domaćem i inostranom tržištu. Pored Đerdapskog meda,opština Golubac  ima još jedan zaštitni znak,,Golubački bareni sir’’koji je predstavljen na Sajmu Dunava ,u ovom gradu na Dunavu. U toku je eksperimetalna  proizvodnja u cilju zaštite geografskih  oznaka.Opština Golubac  u saradnji sa  razvojnom akademijom Srbije,Udruženjem ,,Eko Brend’’ i  Mlekarom ,,Ekomilk’’ iz Dvorišta radi na ovom projektu ,proizvodnji  Golubačkog barenog sira,naglasio je dr Mijović.


Opština Golubac iako sa malim budžetom,pruža primer i daleko razvijenijim i bogatijim lokalnim samoupravama.Ona nastoji da raznim subvencijama pomogne poljoprivrednim proizvođačima da na svojim posedima razvijaju proizvodnju hrane i tako stvori  uslove za njihov  bolji život na selu i opstanak  na svojim ognjištima.
Lj.NastasijevićSlične vesti

Zašto skače cena meda

28 Aug 2019, 13:49

Pčelari su zbog izuzetno loše godine pretrpeli velike gubitke. U Pomoravlju gde ima oko pet hiljada pčelinjih društava gotovo…

GOLUBAČKI ĐERDAPSKI MED DOBIO SVOJ BREND

1 Aug 2019, 9:04

Pčelarsko društvo „Golubački grad“ iz Golupca  sa društvom „Poreč“ iz Donjeg…

U SUSRET MEDNOJ SEZONI

16 Mar 2019, 13:52

Na redovnoj godišnjoj skupštini Udruženja homoljskih pčelara „Pek“ u Kučevu usvojeni su izveštaj…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSUZBIJANJE LARVI KOMARACA U ČETVRTAK…

Informativna slučba grada Požarevca obaveštava da će u četvrtak i petak 9. i 10. jula,…

4 Jul 2020, 16:55

ZdravljeVučić: Da sam bio tu, ranije bih…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Novom Pazaru bolja nego juče, da…

4 Jul 2020, 13:09

DruštvoŠta treba da znaju turisti koji…

Posle Grčke do koje se i dalje može zaobilaznim putem, od sutra turisti kreću čarter letovima…

4 Jul 2020, 13:04

Kursna lista