ĐERDAPSKI MED DOBIO SVOJ ZAŠTITNI ZNAK
   7 Feb 2019, 17:06    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


ĐERDAPSKI MED DOBIO SVOJ ZAŠTITNI ZNAK

Spoj Dunava i Đerdapske klisure stvorili su idealne uslove za razvoj pčelarstva i za život medonosne pčele u opštini Golubac.. U ovoj oblasti pčelarstvo je bilo razvijeno još u Rimskom carstvu. Danas je proizvodnja "Đerdapskog meda" u usponu i beleži se sve veća zainteresovanost mladih za pčelarenje.Velikom interesovanju doprinosi i činjenica da je med s ovog područja zaštićen geografskim poreklom.
 
 
             Pčelarstvo i proizvodnja meda  u opštini Golubac ima dugu tradiciju, a broj pčelara i pčelinjih zajednica kontinuirano raste. Mnogi tvrde da je med sa ovog podneblja star nekoliko vekova ,a ovih dana ,,Đerdapski med’’ dobio je i svoj prvi zaštitni znak, geografske oznake porekla.  Pčelarsko društvo "Golubački grad" iz Golupca je zajednički sa društvom "Poreč" iz Donjeg Milanovca radilo na zaštiti "Đerdapskog meda".  Zaštitom geografskog porekla osigurali  su nastup na domaćem i inostranom tržištu i imaju šta da ponude kupcima, što potvrđuju i brojne nagrade za kvalitet "Đerdapskog meda". Posebno su ponosni na veliku zlatnu medalju osvojenu na Novosadskom poljoprivrednom sajmu. Kao vredno priznanje ističu i nagradu na Sajmu Dunava koji se održava u Golupcu.
         Pčelari Opštine Golubac okupljeni su u pčelarsko društvo ,,Golubački Grad’’ koje broji 38 članova i vlasnici su oko 1.100 pčelinjih društava,a na području ove podunavske opštine ima ukupno 2.827 košnica. Pčelarstvo i proizvodnja meda u golubačkom kraju ima dugu tradiciju, a broj pčelara i pčelinjih zajednica kontinuirano raste. Održali smo prezentaciju i predstavljanje Đerdapskog meda,a do dobijanja s ertifikata o zaštiti oznake geografskog porekla a aktivnosti na dobijanju brendiranog meda pokrenuli smo još od 2012.godine kada smo osnovali Pčelarsko društvo ,,Golubački grad’’,sa ciljem da se uradi zaštita geografskog porekla našeg meda,kaže predsednik društva Predrag Perić.

On dodaje da je pisanje  elaborata i izlazak na teren trajalo oko dve godine,a zatim sa sertifikacionom kućom uradili smo analize i kontrole i taj proces trajao je godinu dana.Znači,bilo nam je potrebno da prođu tri godine,da bi došli do brendiranja meda. Kao društvo u tome nebi uspeli da nam nije  finansijski pomogla lokalna samouprava kao i Društvo pčelara ,,Poreč’’ iz Donjeg Milanovca,ističe Perić.

            Golubački pčelari kažu da bi mogli da prodaju i mnogo veće količine od sadašnjih,samo kada bi uspeli da ih proizvedu.Veliku štetu,međutim,mogu da im nanesu oni koji prodaju veštački med i preduzimju sve mere što je u njihovoj nadležnosti da država vrši kontrolu uz njihovu pomoć kako bi se suzbila prodaja neprirodnog meda na našem tržištu.
Lj.Nastasijević
                                                                   
 
 
 Slične vesti

U SUSRET MEDNOJ SEZONI

16 Mar 2019, 13:52

Na redovnoj godišnjoj skupštini Udruženja homoljskih pčelara „Pek“ u Kučevu usvojeni su izveštaj…

GOLUBAČKI PČELARI DOBILI SVOJ BREND ĐERDAPSKI MED

15 Mar 2018, 10:38

Na redovnoj godišnjoj skupštini Pčelarskog društva ,,Golubački grad’’ u Golupcu,usvojeni…

U NEDELJU U KOSTOLCU VII MEĐUNARODNO SAVETOVANJE PČELARA

9 Feb 2018, 11:35

UDRUŽENJE PČELARA POŽAREVAC U SARADNJI SA AGRARNIM FONDOM ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE GRADA POŽAREVCA I GRADSKOM OPŠTINOM…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaVUČIĆ NA SKUPU BUDUĆNOST SRBIJE

U Beogradu održan najveći skup u okviru kampanje "Budućnost Srbije", na kom se narodu…

19 Apr 2019, 21:26

PolitikaKAMPANJA BUDUĆNOST SRBIJE U BEOGRADU

Danas je skup koji se organizuje u okviru kampanje Budućnost za Srbiju ispred Narodne skupštine…

19 Apr 2019, 14:52

DruštvoMIRA MARKOVIĆ KREMIRANA U MOSKVI

UDOVICA BIVŠEG PREDSEDNIKA SR JUGOSLAVIJE SLOBODANA MILOŠEVIĆA I JEDNA OD OSNIVAČA…

19 Apr 2019, 14:44

Kursna lista