ĐERDAPSKI MED DOBIO SVOJ ZAŠTITNI ZNAK
   7 Feb 2019, 17:06    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


ĐERDAPSKI MED DOBIO SVOJ ZAŠTITNI ZNAK

Spoj Dunava i Đerdapske klisure stvorili su idealne uslove za razvoj pčelarstva i za život medonosne pčele u opštini Golubac.. U ovoj oblasti pčelarstvo je bilo razvijeno još u Rimskom carstvu. Danas je proizvodnja "Đerdapskog meda" u usponu i beleži se sve veća zainteresovanost mladih za pčelarenje.Velikom interesovanju doprinosi i činjenica da je med s ovog područja zaštićen geografskim poreklom.
 
 
             Pčelarstvo i proizvodnja meda  u opštini Golubac ima dugu tradiciju, a broj pčelara i pčelinjih zajednica kontinuirano raste. Mnogi tvrde da je med sa ovog podneblja star nekoliko vekova ,a ovih dana ,,Đerdapski med’’ dobio je i svoj prvi zaštitni znak, geografske oznake porekla.  Pčelarsko društvo "Golubački grad" iz Golupca je zajednički sa društvom "Poreč" iz Donjeg Milanovca radilo na zaštiti "Đerdapskog meda".  Zaštitom geografskog porekla osigurali  su nastup na domaćem i inostranom tržištu i imaju šta da ponude kupcima, što potvrđuju i brojne nagrade za kvalitet "Đerdapskog meda". Posebno su ponosni na veliku zlatnu medalju osvojenu na Novosadskom poljoprivrednom sajmu. Kao vredno priznanje ističu i nagradu na Sajmu Dunava koji se održava u Golupcu.
         Pčelari Opštine Golubac okupljeni su u pčelarsko društvo ,,Golubački Grad’’ koje broji 38 članova i vlasnici su oko 1.100 pčelinjih društava,a na području ove podunavske opštine ima ukupno 2.827 košnica. Pčelarstvo i proizvodnja meda u golubačkom kraju ima dugu tradiciju, a broj pčelara i pčelinjih zajednica kontinuirano raste. Održali smo prezentaciju i predstavljanje Đerdapskog meda,a do dobijanja s ertifikata o zaštiti oznake geografskog porekla a aktivnosti na dobijanju brendiranog meda pokrenuli smo još od 2012.godine kada smo osnovali Pčelarsko društvo ,,Golubački grad’’,sa ciljem da se uradi zaštita geografskog porekla našeg meda,kaže predsednik društva Predrag Perić.

On dodaje da je pisanje  elaborata i izlazak na teren trajalo oko dve godine,a zatim sa sertifikacionom kućom uradili smo analize i kontrole i taj proces trajao je godinu dana.Znači,bilo nam je potrebno da prođu tri godine,da bi došli do brendiranja meda. Kao društvo u tome nebi uspeli da nam nije  finansijski pomogla lokalna samouprava kao i Društvo pčelara ,,Poreč’’ iz Donjeg Milanovca,ističe Perić.

            Golubački pčelari kažu da bi mogli da prodaju i mnogo veće količine od sadašnjih,samo kada bi uspeli da ih proizvedu.Veliku štetu,međutim,mogu da im nanesu oni koji prodaju veštački med i preduzimju sve mere što je u njihovoj nadležnosti da država vrši kontrolu uz njihovu pomoć kako bi se suzbila prodaja neprirodnog meda na našem tržištu.
Lj.Nastasijević
                                                                   
 
 
 Slične vesti

GOLUBAČKI ĐERDAPSKI MED DOBIO SVOJ BREND

1 Aug 2019, 9:04

Pčelarsko društvo „Golubački grad“ iz Golupca  sa društvom „Poreč“ iz Donjeg…

ĐERDAPSKI MED I BARENI SIR DVA BRENDA OPŠTINE GOLUBAC

5 Jul 2019, 14:59

Strateškim dokumentom Opština Golubac radi na razvoju poljoprivrede u onom delu koji je važan i za razvoj…

U SUSRET MEDNOJ SEZONI

16 Mar 2019, 13:52

Na redovnoj godišnjoj skupštini Udruženja homoljskih pčelara „Pek“ u Kučevu usvojeni su izveštaj…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNA ZADOVOLJSTVO GRAĐANA, DAN ZA…

ODRŽANA JE AKCIJA DAN ZA ZDRAVLJE U TRŽNOM CENTRU STOP SHOP U POŽAREVCU. Dan za zdravlje…

17 Aug 2019, 14:05

DruštvoPROCENA GRAĐEVINSKE VREDNOSTI…

Procena građevinske vrednosti nepokretnosti u javnoj svojini JE INFORAMACIJA NAMENJENA GRAĐANIMA…

17 Aug 2019, 14:00

PolitikaMakedonski med i krompir od danas…

Počevši od danas makedonski krompir i med ne mogu da se izvoze na teritoriji KiM, prenosi…

17 Aug 2019, 13:40

Kursna lista