ĐERDAPSKI  MED  DOBIO SVOJ ZAŠTITNI ZNAK
   27 Oct 2017, 18:24    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


ĐERDAPSKI MED DOBIO SVOJ ZAŠTITNI ZNAK

Pčelarstvo i proizvodnja meda  u opštini Golubac ima dugu tradiciju, a broj pčelara i pčelinjih zajednica kontinuirano raste. Mnogi tvrde da je med sa ovog podneblja star nekoliko vekova ,a ovih dana ,,Đerdapski med’’ dobio je i svoj prvi zaštitni znak, geografske oznake porekla.


Sinoć je Golupcu održana edukacija plečara,a održana je i promocija  brendiranog ,,Đerdapskog meda’’u organizaciji  Pčelarskog društva ,,Golubački grad’’.


Pčelarsko društvo ,,Golubački grad’’predstavilo je ,,Đerdapski med’’ koji je brendiran i koji će biti od ovog meseca zaštitni znak opštine Golubac.

Povodom dobijanja sertifikata o zaštiti geografskog porekla Đerdapskog meda,u Golupcu je održana edukacija članova na temu ,,Pčelinja hrana,pravilno uzimljavanje pčela i izlazak iz zime’’,a bilo je i reči o bolestima pčele  kao i o američkoj kugi koja je primećena u Srbiji.

O ovim temama govorio je pčelar Slobodan Jeftić iz Starog Kostolca koji se bavi pčelarstvom 51 godinu i ima oko 200 košnica.
      -Radim dosta na ispitivanju gajenja pčele,snimio sam oko dvestotine naučnih filmova u vezi pčelarstva,jer želim da svoje znanje i dugogodišnje iskustvo prenesem svim pčelarima,ne samo u Srbiji,već i van granica naše zemlje.Narednih dana imam predavanja o razvoju pčelarstva na Kosovu,posle toga u Bosnu,jer nije znanje znati,već je znanje preneti i drugome dati.Drago mi je što sam ovde u Golupcu,jer ovde ima dobrih pčelara koji imaju i svoj brend Đerdapski med,što je za svaku pohvalu. Ovo će im omogućiti da se opredele većoj  proizvodnji kvalitetnog meda koji će imati i dobru prodaju kod nas u Srbiji a i van granica naše zemlje,naglasio je pčelar Slobodan Jeftić.


. Pčelarsko društvo "Golubački grad" iz Golupca je zajednički sa društvom "Poreč" iz Donjeg Milanovca radilo na zaštiti "Đerdapskog meda". Pčelari ovih društava smatraju da su zaštitom geografskog porekla osigurali nastup na domaćem i inostranom tržištu i da imaju šta da ponude kupcima, što potvrđuju i brojne nagrade za kvalitet "Đerdapskog meda".

         -Održali smo prezentaciju i predstavljanje Đerdapskog meda,a do dobijanja s ertifikata o zaštiti oznake geografskog porekla. Aktivnost na dobijanju brendiranog meda pokrenuli smo još od 2012.godine kada smo osnovali Pčelarsko društvo ,,Golubački grad’’,sa ciljem da se uradi zaštita geografskog porekla našeg meda.Pisanje  elaborata i izlazak na teren trajalo je oko dve godine,a zatim sa sertifikacionom kućom uradili smo analize i kontrole i taj proces trajao je godinu dana.Znači,bilo nam je potrebno da prođu tri godine,da bi došli do brendiranja meda. Kao društvo u tome nebi uspeli da nam nije  finansijski pomogla lokalna samouprava kao i Društvo pčelara ,,Poreč’’ iz Donjeg Milanovca,kaže predsednik Pčelarskog društva ,,Golubački grad’’,Predrag Perić.


Pčelarstvo i proizvodnja meda u golubačkom kraju ima dugu tradiciju, a broj pčelara i pčelinjih zajednica kontinuirano raste.


           -Uspeli smo uz pomoć Opštine Golubac da dođemo do zaštite geografskog porekla Đerdapskog meda,kaže pčelar iz Golupca Dragan Furunović koji se pčelarstvom bavi 30 godina i poseduje oko stotinu košnica.Ovaj naš posao pčelara je jako težak. To što neki pčelari gledaju neki lični interes u ovoj proizvodnji,moje je mišljenje da pravi pčelari tako ne rade.Mnogo truda i rada ulažu kao i novca,da bi sačekali da dobiju pravi med,za razliku od onih preprodavaca koji falsifikuju i rade na dobijanju i prodaji nekih drugih vrsta ovog pčelarskog proizvoda,dodaje pčelar iz Golupca,Dragan Furunović.


           Pčelari Opštine Golubac okupljeni su u pčelarsko društvo ,,Golubački Grad’’ koje broji 38 članova i vlasnici su oko 1.100 pčelinjih društava,a na području ove podunavske opštine ima ukupno 2.827 košnica.
 Lj.NastasijevićSlične vesti

Raspisan treći javni poziv za dodelu zaštitnih ramova za traktore

10 Apr 2024, 11:03

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije raspisala je treći javni poziv za besplatnu dodelu zaštitnih ramova…

Od 1. januara naredne godine traktori bez kabine biće zabranjeni na putevima

5 Apr 2024, 10:41

Od 1. januara 2025. godine traktori proizvedeni nakon 1983. godine više neće moći da učestvuju u saobraćaju bez kabine…

Saradnja ratara i pčelara presudna za očuvanje useva i bezbednost pčela

4 Apr 2024, 11:54

Uljana repica se ovih dana, pre potpunog cvetanja, tretira pesticidima kako bi se sačuvala od štetočina i potpuno…

Postavite komentar  1. Ana
    March 24, 2019 | 10:47:40
    Gde se može kupiti Djerdapski med? - 11 + 3

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 16. april…

SRBIJA: U utorak stiže promena vremena uz velike temperaturne razlike…

15 Apr 2024, 13:32

KulturaNarodna biblioteka priprema kulturno…

Narodna bibliotaka “Veljko Dugošević” Golubac je centar svih kulturnh dešavanja…

15 Apr 2024, 11:53

PrivredaSubvencije nisu isplaćene na vreme…

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče kažu u Upravi za…

15 Apr 2024, 11:34

Kursna lista