Depozitni sistem za jednokratnu ambalažu na javnoj raspravi
   21 Feb 2020, 13:47        RTV    Maja Kostić


Depozitni sistem za jednokratnu ambalažu na javnoj raspravi

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu kojim se u Srbiju uvodi depozitni sistem za jednokratnu plastičnu, staklenu i aluminijumsku ambalažu.
Za jednokratnu ambalažu od plastike, stakla i aluminijuma, uspostavlja se depozitni sistem radi postizanja nacionalnih ciljeva i razvoja sistema upravljanja ambalažnim otpadom, navodi se u obrazloženju predložene izmene Zakona.
Jednokratna ambalaža pod depozitom biće posebno obeležena, a obaveza proizvođača ili uvoznika proizvoda koji je upakovan u povratnu ambalažu je da ustanovi kaucijski sistem.
Obaveza krajnjeg snabdevača koji stavlja u promet ovako upakovane proizvode da od kupaca naplaćuje kauciju za jednokratnu ambalažu, kao i da od kupaca prihvati jednokratnu i povratnu ambalažu.
Iznos depozita biće istaknut na prodajnom mestu odvojeno od maloprodajne cene, a nakon povraćaja ambalaže krajnji snabdevač biće dužan da vrati naplaćen depozit, odnosno kauciju krajnjem korisniku.
Prema predloženom, iznos depozita proizvođač i uvoznik proizvoda plaćaju telu za upravljanje depozitnim sistemom, a naplaćuju je od krajnjeg snabdevača, odvojeno od maloprodajne cene proizvoda.
Iznos depozita od krajnjeg korisnika naplaćuje se odvojeno od maloprodajne cene proizvoda i oslobođen je poreza na dodatu vrednost.
Predloženim rešenjem prihod ostvaren od sredstava za jednokratnu ambalažu koja nije vraćena kroz depozitni sistem i prihod ostvaren od prodaje materijala za reciklažu sakupljenih preko depozitnog sistema, koristiće se isključivo za finansiranje ovog depozitnog sistema.
Radi efikasne primene depozitnog sistema za jednokratnu ambalažu predlaže se formiranje posebnog tela za upravljanje.
Prihod koji ostvari telo za upravljanje depozitnim sistemom biće oslobođeno poreza na dobit.
Za koje vrste jednokratne ambalaže će biti uspostavljen depozitni sistem, kako će on funkcionisati, kolika će biti visina depozita, kakav način njegove naplate, kao i koji su rokovi za uspostavljanje i primenu depozitnog sistema odlučivaće podzakonskim aktom Ministar zaštite životne sredine.
Javna rasprava o predloženim izmenama Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu počela je danas i trajaće do 12. marta, a predlozi, sugestije, inicijative i komentari se mogu dostavljati Ministarstvu.

 Slične vesti

Vojska će pomoći Krušiku, kupićemo municiju

10 Mar 2020, 11:14

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da će Vojska Srbije pomoći Krušiku tako što će za milijardu dinara kupiti…

U Srbiji nema zaraženih novim korona virusom

26 Feb 2020, 11:30

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da u Srbiji nema zaraženih novim korona virusom, iako se on pojavio u zemljama u…

Srbija planira zabranu plastičnih tanjira, kašika, viljuški, slamčica

22 Feb 2020, 13:47

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kaže za RTS se vode pregovori u vezi sa izbacivanjem iz upotrebe plastike…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDONIRANA MEDICINSKA I ZAŠTITNA…

OD ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA POŽAREVCA OPŠTA BOLNICA POŽAREVAC DOBILA…

8 Apr 2020, 15:12

DruštvoUNITED GROUP DONIRA SRBIJI MILION…

United Grupa, koja posluje u sedam zemalja u regionu, u duhu solidarnosti zbog borbe sa virusom…

8 Apr 2020, 13:51

DruštvoU opštini Kučevo nema zaraženih…

U opstini Kučevo nema zaraženih Covidom 19, a mere koje je uvela Vlada Republke Srbije se…

8 Apr 2020, 13:44

Kursna lista