Đedović Handanović: Treba razgovarati o projektu Jadar, neće biti nikakvog rudnika između Avale i Kosmaja
   5 Feb 2024, 10:32    Beograd    rts    Elena Marjanović


Đedović Handanović: Treba razgovarati o projektu Jadar, neće biti nikakvog rudnika između Avale i Kosmaja

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović kaže za RTS da treba pričati o projektu Jadar i videti relevantne studije – i tehničke i o zaštiti životne sredine. Treba da vidimo na koji način možemo da iskoristimo naša rudna bogatstva, ističe ministarka. Naglasila je da se na prostoru između Avale i Kosmaja neće graditi rudnik.


Dubravka Đedović Handanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da su i Vlada, i predsednik, pa i ona kao resorna ministarka, složni oko toga da o projektu Jadar treba razgovarati.


“Mislim da treba da imamo priliku da vidimo relevantne studije, tehničke i o zaštiti sredine, koje javnost nije videla. Stručna javnost, pre svega, mislim zaista i na rudarsku struku i na ostalu stručnu javnost koja treba pre svega da učestvuje u jednom takvom dijalogu, da vidimo na koji najbolji način možemo da iskoristimo naše resurse. Tu ne mislim samo na projekat Jadar, mislim na sva naša rudna i mineralna bogatstva“, kaže ministarka i dodaje da će o tome odlučivati nove Vlada.


Na pitanje o eksploataciji i istraživanju ruda na području između Avale i Kosmaja, ministarka odgovara da rudnika tamo neće biti.


“Apsolutno nije u planu nikakvo otvaranje rudnika na tom prostoru, rudarstvo je potpuno izvučeno iz konteksta. Radi se prostorni plan, svaki prostorni plan sadrži i deo o mineralnim sirovinama, ali to nikako ne znači otvaranje rudnika", kaže Đedović Handanović.


Dodaje da je otvaranje rudnika izuzetno kompleksan proces koji traje jako dugo.


“Ovde zaista nema ni takve namere, ni takve intencije. Samo se koristi u loše političke svrhe, što smo svedoci i sa ostalim temama kada je rudarstvo u pitanju, nažalost“, kaže ministarka.


Za narednih nekoliko meseci najavljuje nastavak i završetak velikih energetskih projekata, među kojima je i termoelektrana Kostolac B3.


“Ona je značajna zato što je prvo novo postrojenje posle skoro četiri decenije u našoj zemlji. Ali i veliki ekološki projekti koje elektroprivreda sprovodi će se završiti. To su veliki investicioni projekti. Pre svega mislim na odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani u Obrenovcu“, kaže ministarka i dodaje da su nastavljeni radovi na prvom vetroparku Kostolac, koji će, ističe, biti na mreži početkom naredne godine.


Napominje da je ključno da se nastavi diversifikacija izvora snabdevanja energentima, pre svega naftom.


O računima za struju: Građani neće biti oštećeni 


Ministarka je govorila i o naplati struje i gasa, budući da i dalje ima problema sa računima za struju, da računi i dalje kasne, da se građani žale da im struja nije dobro očitana, i sl.


“Najvažnije je da hakerski napad nije ugrozio proizvodnju same električne energije ni bezbednost podataka. Jeste ugrozio administrativne funkcije, zbog toga su i kasnili računi za novembar mesec, ali produžen je rok, tako da građani mogu da dobiju popuste“, rekla je ministarka.


Tvrdi da su decembarski računi izdati na vreme, kao i da je počeo da radi portal Uvid u račun.


“Pratimo broj reklamacija za novembar i decembar, taj broj iznosi 13.000. Preko 50 odsto su neosnovane reklamacije, a većina je rešena“, rekla je ministarka i istakla da je pred nadležnima da svaku reklamaciju ispitaju u roku.


“Da svaki građanin dobije odgovor. Naravno da niko neće biti oštećen, odnosno da će svi biti obeštećeni ukoliko se te greške utvrde“, kaže ministarka.


Odgovornost prema energetskom sistemu - štedeli smo


Što se tiče problema sa očitavanjem, ministarka napominje da će se oni rešiti kada se ugrade pametna brojila. To je, ističe, započeto prošle godine kada je ugrađeno 100 hiljada brojila.


"Došlo je do određenih, da kažem, izazova i pri promeni brojila, pa su se i zbog toga određene greške desile u očitavanju, to je utvrđeno. Međutim, samo daljom realizacijom tog projekta uspećemo da imamo očitavanje na daljinu, da nema manualnog očitavanja i da zaista greške budu što manje, a da i gubici u mreži budu jako mali. Svakako, ukoliko je došlo do nepravilnosti i ukoliko su zbog toga treća lica napravila neku grešku, svakako će energetsko preduzeće preduzeti sve pravne mere koje mogu da takve stvari sankcionišu", kaže ministarka.


Navodi da su građani i ove zime štedeli i ponašali odgovorno prema energetskom sistemu.


“Oko milion i 600 hiljada domaćinstava je u decembru manje potrošilo električnu energiju u odnosu na prošlu ili na pretprošlu godinu i najveći popust od 40 odsto ostvarilo je čak 20 odsto domaćinstava u Srbiji. Tako da prostora za promene naših navika ima“, kaže ministarka.


Što se tiče besplatnih kilovata i popusta za grejanje i gas, Đedović Handanović kaže da je u tu meru uključen veliki broj građana, te da su računi smanjeni i penzionerima sa minimalnim penijama.


“Imali smo na kraju godine oko 160.000 građana, što najugroženijih sa socijalnim primanjima, što penzionera sa minimalnim primanjima, koji su ostvarivali pravo na popust za, opet kažem, grejanje ili struju, ti popusti idu od 50 do 60 posto. Ja očekujem da taj broj ostane u tom nivou i da bude veći“, rekla je ministarka.Slične vesti

Ziđin u Boru gradi vetroparkove, solarnu elektranu i fabriku vodonika -investicija vredna dve milijarde evra

27 Jan 2024, 9:53

Srbija će u naredne četiri godine sa kineskim partnerima uložiti dve milijarde evra u obnovljivu energiju. To ulaganje doneće…

Havarija na kopu Kolubara, nije ugroženo snabdevanje strujom

25 Jan 2023, 8:32

U kopu Kolubara došlo je do havarije kada je klizište zaustavilo rad jednog bagera. Ministarka rudarstva i…

Dan rudara - svaki zarađen dinar višestruko odrađen

6 Aug 2022, 12:35

Povodom Dana rudara, predstavnici ogranka „TE-KO Kostolac“, Sindikalne organizacije EPS-a, grada Požarevca i…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeIzmenjeno radno vreme Gradskog…

Na Gradskom bazenu u Požarevcu u subotu, 13. jula, održava se Državno prvenstvo u triatlonu.…

12 Jul 2024, 12:17

DruštvoProf. Đenić: Na VMA broj pregleda…

Nastavlja se tropski talas u Srbiji. Zato lekari apeluju i na hronične bolesnike i na one…

12 Jul 2024, 10:45

PolitikaVučić se danas obraća javnosti…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas javnosti Obraćanje predsednika…

12 Jul 2024, 10:41

Kursna lista