Đedović: UNDP partner Ministarstvu na unapređenju energetske efikasnosti
   11 Mar 2023, 9:27    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Đedović: UNDP partner Ministarstvu na unapređenju energetske efikasnosti

Srbija je čvrsto opredeljenja za proces tranzicije energetskog sektora u kome je unapređenje energetske efikasnosti jedan od najvažnijih strateških ciljeva, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović u razgovoru sa stalnim predstavnikom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakupom Berišom.


"Osim toga što pružamo subvencije domaćinstvima kako bi unapredili energetsku efikasnost stambenih objekata u kojima žive, Ministarstvo radi i na unapređenju energetske efikasnosti objekata javnog sektora", rekla je ona.


Kako je navedeno u saopštenju resornog ministarstva, Đedovićeva je ukazala da Srbija zajedno sa UNDP realizuje važan projekat energetske sanacije 27 zgrada centralne vlasti u kojima će se povećati udobnost, značajno smanjiti finansijski izdaci i povećati ekološke standarde.


"U toku je prva faza projekta u okviru koje se izrađuju energetski sertifikati za izabranih 27 zgrada, zatim se izrađuju detaljni energetski pregledi i priprema tehničke dokumentacije za dobijanje rešenja o odobrenju izvođenja radova. Neophodno je da ubrzamo energetske preglede i druge procedure kako bismo do kraja leta, kako smo i planirali, krenuli u izvođenje radova čija je vrednost 40 miliona evra", rekla je Đedović.


Ministarka je podsetila da je u saradnji sa UNDP završen projekat uvođenja i primene sistema energetskog menadžmenta u opštinama kao i promovisanje ulaganja u energetsku efikasnost u javnim zgradama i opštinskim službama.


"Uspostavili smi podsticajni pravni okvir za uvođenje i efikasan rad sistema energetskog menadženta i sa 80 odsto lokalnih samouprava u Srbiji i potpisali povelju o energetskoj efikasnosti sa ciljem podizanja javne svesti i kapaciteta za primenu sistema energetskog menadžmenta i povećanje investicija u energetsku efikasnost", rekla je Đedovićeva.


Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš ukazao je na kontinuiranu saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike tokom koje su smanjene barijere za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji.


On je istakao dobre rezultate u uvođenju sistema energetskog menadženta i promovisanju energetske efikasnosti u javnim zgradama, navodi se u saopštenju.



Slične vesti

Mađarska berza se priključila regionalnoj berzi električne energije ADEX

25 Mar 2024, 11:41

Mađarska berza električne energije HUPX pridružuje se Alpsko-jadransko-dunavskoj berzi električne energije - ADEX , objavila…

Putniković o energetskim izazovima Srbije: Pametna brojila dobro rešenje, struja će pojeftiniti

19 Mar 2024, 10:45

Urednica "Energije Balkana" Jelica Putniković kaže da je uvođenje pametnih brojila korisna stvar za građane koji…

Elektrodistribucija Srbije do sada postavila oko 100 hiljada pametnih brojila

18 Mar 2024, 10:21

Planirano je da do kraja decenije bude zamenjeno oko 80 odsto postojećih brojila novim digitalnim sa daljinskim očitavanjem…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista