Đedović: Srbija trenutno troši oko 3,5 puta više energije u odnosu na evropski prosek
   12 Jan 2024, 12:18        rts    Elena Marjanović


Đedović: Srbija trenutno troši oko 3,5 puta više energije u odnosu na evropski prosek

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da Srbija troši oko 3,5 puta više energije u odnosu na evropski prosek da proizvede istu jedinicu bruto domaćeg proizvoda.
Ministarka je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na tribini "Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh", na kojoj je predstavljen načina realizacije i finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti kazala da su stambene zgrade svuda u Evropi jedan od najvećih potrošača energije, pa tako i u Srbiji, gde čine oko jedne trećine ukupne potrošnje energije.


Zbog toga je, kako je naglasila ministarka, pored nacionalnog programa koji se već sprovodi u 131 jedinica lokalne samouprave, pokrenut i Javni ESCO projekat u još 15 lokalnih samouprava, a koji je namenjen stambenim zgradama u sistemu daljinskog grejanja sa ciljem da smanje potrošnju energije i pređu na naplatu toplotne energije po utrošku.


"Clj je da kroz taj projekat energetski saniramo više od 500 stambenih zgrada, površine oko milion kvadratnih metara", rekla je Đedović Handanović.


Ona je istakla da je ukupna vrednost ovog projekta kojeg resorno ministarstvo sprovodi u saradnji sa EBRD 64,5 miliona evra.


"Prioritet projekta će biti zgrade kod kojih su moguće najveće uštede, a procene su da je moguće smanjiti potrošnju više od 35 odsto", rekla je ministarka.


Prema njenim rečima, za građane je važno da će izrada kompletne dokumentacije koja podrazumeva elaborat i studiju biti finansirana iz donacije, kao i 50 odsto investicija, dok će preostalih 50 odsto građani otplaćivati od ušteda za grejanje jer će godišnji računi za grejanje ostati isti ili biti neznatno uvećani u odnosu na sadašnje.


"Koristi za građane biće višestruke, jer će moći sami da utiču na troškove grejanja zimi i hlađenja leti, povećaće komfor, ali i vrednost nekretnina, troškovi održavanja biće niži, a biće poboljšan i vizuelni izgled zgrada", rekla je Đedović Handanović.


Ona je podsetila i da je od ukupno 15 lokalnih samouprava, u šest završeni javni pozivi, a da su u devet pozivi još u toku, navodeći podatak da je do sada prijavljeno 950 stambenih zajednica, od kojih je 600 stambenih zajednica iz Beograds.


Ministarka je naglasila i da je Javni poziv u Beogradu otvoren do 19. januara.


Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da su subvencije države za energetsku efikasnost velika stvar, ali da donose i dosta posla.


"Potrebno je da se građani i stambene zajednice što bolje informišu o novim mogućnostima da iskoriste subvencije države za energetsku efikasnost i tako uštede energiju, smanje račune, troškove kućnih budžeta, žive bolje, konformnije, u čistijem i zdravijem okruženju, a ono što je za nas isto takođe bitno je da podignu cene svojih nekretnina", rekao je on.


Čadež je dodao da će i privreda imati koristi jer će energetska sanacija stambenih zgrada, omogućiti otvaranje novih značajnih poslova.


Današnju tribinu u PKS organizovali su Ministarstvo rudarstva i energetike, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i PKS.Slične vesti

Kako zaista uštedeti energiju - na koliko stepeni podesiti frižider, zamrzivač ili bojler

1 Apr 2024, 11:30

Da li ste znali da najveću uštedu energije ostvarujete kada postavite temperaturu frižidera na 4 stepena, a zamrzivača…

Potpisan ugovor za vetropark "Pupin" - strujom će snabdevati oko 40.000 domaćinstava

27 Mar 2024, 9:55

Ugovor za vetropark "Pupin" potpisan je između "Elektroprivrede Srbije" i kompanije "Enlight K2-Wind".…

Ledeni dani povećali potrošnju struje za 17 odsto - snabdevanje je stabilno

10 Jan 2024, 10:31

Hladni talas u Evropi povećao je potršnju energenata i pokrenuo rast cena. Generalna direktorka Elektromreže Srbije…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoInvesticionim održavanjem povećava…

U planu JP „Toplifikacija i ove godine su zamašna sredstva za investiciono održavanje…

22 Apr 2024, 11:47

PoljoprivredaSetva jarih useva uveliko traje,…

Nedavna kiša na trenutak je prekinula je setva jarih useva u Braničevu, nastavlja se…

22 Apr 2024, 11:44

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 23. april…

SRBIJA: U utorak tokom dana dolazi do naoblačenja koje se premešta…

22 Apr 2024, 11:21

Kursna lista