DEBATA DANI ZA ROMSKU ZAJEDNICU
   24 May 2017, 14:22    Požarevac    Sat Tv    Tatijana Spasojević


DEBATA DANI ZA ROMSKU ZAJEDNICU

U ROMSKOM EDUKATIVNOM CENTRU U POŽAREVCU, ORGANIZOVANA JE DEBATA POVODOM DANA ZA  ROMSKU ZAJEDNICU U MAJU MESECU. CILJ DANA ZA ZAJEDNICU U MAJU MESECU JESTE DA SE GRADJANI INFORMIŠU O NAČINIMA OSTAVARIVANJA SVOJIH PRAVA U OBLASTI OBRAZOVANJA I SOCIJALNE ZAŠTITE.





  U Romskom Edukativnom Centru u Požarevcu održan je dogadjaj „Dani za romsku zajednicu u organizaciji Udruženja Roma Braničevskog okruga. Ovo je drugi po redu dogadjaj koji se organizuje u cilju informisanja romske zajednice o aktuelnim temama, dogadjajima i aktivnostima koje dovode do socijalne inkulzije Roma i Romkinja u Požarevcu i Braničevskom okrugu.


Nekoliko ključnih tema su se obrađivale na ovoj debati a jedna od glavnih tema je legalizacija objekata, ostarivanje prava na socijalnu zaštitu I pomoć, kao I za decu obezbediti beslatne udžbenike.

Medijima se obratio  sekretar i koordinator u  Udruženju Roma Braničevskog okruga Vladimir Petrovic koji nas je upoznao sa glavnim problemima u romskoj zajednici.



   
                
Projekat „Centri za romsku zajednicu: lokalna podrška inkluziji Roma u Srbiji“ je višegodišnji projekat koji se od 2017 godine sprovodi u Srbiji u partnerstvu organizacija SODI (Der Solidaritätsdienst-international e. V.) sa sedištem u Berlinu i Foruma Roma Srbije iz Beograda zajedno sa partnerskim organizacijama Romanipen iz Kragujevca, Udruženjem romskih studenata iz Novog Sada i Udruženjem Roma Braničevskog okruga iz Požarevca.
Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku nemačkog Federalnog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

        „Ovo je još jedan od aktivnosti koje organizuje naša organizacija u cilju sveobuhvatne inkluzije romske populacije. Na ovaj način približavamo institucije sistema romskoj zajednici i zajedno radimo da se svakodnevni život ljudi poboljša, a problemi reše.“,izjavio je Petrović Vladimir, koordinator Društvenog centra za Rome.
        Pored predstavnika Udruženja Roma iz Požarevca, gradjana Požarevcac, prisustvovali su i predstavnici Centra za socijalni rad Požarevac, OŠ“Sv.Sava“ iz Požarevca, romski koordinatori ispred Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac kao i romski zdrastveni medijator Doma zadravlja Požarevac.


 
 
OSNOVNI PODACI O PROJEKTU:
 
       Cilj projekta: Unapređenje socijalnog uključivanja Roma i Romkinja pružanjem podrške romskoj zajednici u odnosu na njihove specifične potrebe u lokalnim sredinama kroz rad tri Centra za romsku zajednicu u Kragujevcu, Novom Sadu i Požarevcu.   
    
Osnovne aktivnosti Centra:
 Individualno i grupno savetovanje  Pružanje stalne psiho-socijalne i pravne pomoći:
podrška u ostvarenju i zaštiti prava pred institucijama;
podrška u obezbeđenju ličnih dokumenata, ostvarivanju osnovnih socijalnih prava; rad na slučajevima diskriminacije; podrška u prevazilaženju kriznih situacija, podrška porodicama i deci, posebno u oblasti školskog obrazovanja i sprečavanje napuštanja školovanja; podrška u legalizaciji stambenih objekata i ostali vidovi individualnog i grupnog savetovanja uz podršku tima Centra. Dani za zajednicu Organizovanje Dana za zajednicu (jednom mesečno) sa ciljem informisanja zajednice o aktuelnim temama za zajednicu, kao i omogućavanje umrežavanja članova zajednice u cilju međusobne podrške.
  Programi za razvoj znanja i veština Organizovanje tri programa godišnje u cilju unapređenja znanja i veština radi podrške tokom obrazovanja dece i odraslih (npr. dodatna nastava, priprema za polazak u školu), radi pronalaženja zaposlenja, u oblasti zdravlja, društvene participacije, omladinskog aktivizma kao i za druge potrebe. Teme i trajanje programa definišu sami Centri u zavisnosti od identifikovanih potreba.
  Promocija projekta i saradnja sa ključnim akterima Kontinuirani rad na promociji projekta i Centra, promocija usluga u zajednici, javno predstavljanje projekta; saradnja sa nadležnim intitucijama; učešće u sastancima i događajima važnim za temu projekta; razmena iskustava sa drugim Centrima; evidentiranje i promocija rezultata; promocija rezultata projekta; fotografsko i video beleženje.
 
 
 
 



Slične vesti

Poziv za učešće u Javnoj raspravi o Nacrtu odluke o boravišnoj taksi

26 Feb 2024, 9:37

Od danas, 26. februara do 3. marta održava se Javna rasprava na koju su pozvani svi građani, predstavnici civilnog društva,…

Sedam projekata biće realizovano iz Fonda za zaštitu životne sredine

23 Dec 2023, 12:36

Na sednici Skupštine grada Požarevca, koja je zakazana za ponedeljak, 25 decembar, lokalni parlament će odlučivati…

U oktobru ove godine izdato više građevinskih dozvola nego u istom periodu prošle godine

18 Dec 2023, 13:06

U oktobru 2023. izdato je 3.768 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od 26,1% u odnosu na isti period…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista