DANI POLJA U POŽAREVCU 4. JUNA
   3 Jun 2019, 12:12    Požarevac    Sat Tv    Maja Stepanović


DANI POLJA U POŽAREVCU 4. JUNA

DANI POLJA OZIMIH STRNIH  U ORGANIZACIJI POLJOPRIVREDNE SAVETODAVNE STRUČNE SLUŽBE POŽAREVAC ODRŽAĆE SE 4. JUNA U POLJOPRIVREDNOJ SAVETODAVNOJ STRUČNOJ SLUŽBI I NA POLJOPRIVREDNIM PARCELAMA KOJE PRIPADAJU OVOM PREDUZEĆU.

Kao svake godine, promoteri poljoprivredne delatnosti je PSSS Požarevac koja ima svoju radnu manifestaciju pod nazivom Dani polja na kome se okupljaju poljoprivredni proizvođači, početnici, gosti, stručna lica i na oglednom polju  na parceli kod MIP sagledavaju trenutnu situaciju ozimih strnih žita. Kako su vremenske neprilike i kiša već duži period pada, stanje pšenice ali i drugih kultura nije u zavidnom stanju. Ono čega se pribojavaju poljoprivredni proizvođači je situacija posle kiše, ukoliko usledi topao perido jer su to odlični uslovi za razvoj korova i bolesti.

U januaru mesecu je izašla Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2019. godini. Ove godine budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je 51,7 milijardi dinara što je za oko 7,6 milijardi dinara više nego predhodne godine. Planirane subvencije su takođe povećane za oko 7,2 milijarde dinara. Jedan deo sredstava u okviru budžeta opredeljen je za podsticaje koji nisu isplaćeni iz predhodnih godina po različitim osnovama: premija za mleko, isplate osnovnog podsticaja po hektaru, podsticaje za kvalitetna priplodna grla, podsticaji za tova, a i isplatu zahteva po osnovu mera ruralnog razvoja i kreditnu podsršku. Što se tiče podsticaja koji se odnose na stočarsku proizvodnju u 2019. godini postoje određene promene.

Preporuka je da se pre bilo kakve aktivosti bavljenja poljoprivredom, poljoprivrednici  konsultuju  sa zaposlenima u PSSS Požarevac ili službenicima u lokalnim samoupravama koji su zaduženi za poslove poljoprivrede. Na taj način se može izbeći da zbog administrativnih i drugih propusta poljoprivredni proizvođač ne izgubi pravo na podsticaje.


 Slične vesti

AFRIČKA KUGA ZBRISALA TREĆINU SVINJA U SVETU

10 Dec 2019, 13:22

Ova bolest, za koju leka nema, a smrtnost je stopostotna, prepolovila je za poslednje dve godine fond svinja u Kini, najvećem…

NOVA ŠANSA ZA MALE PRIVREDNIKE: DO KRAJA GODINE KONKURS ZA POVOLJNE KREDITE I BESPOVRATNA SREDSTVA

25 Nov 2019, 10:51

U toku je novi "Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja" koji obezbeđuje 300 miliona…

Proizvodi sa geografskim poreklom važni za lokalni razvoj

9 Nov 2019, 12:59

U Srbiji više od 50 prehrambenih proizvoda i rukotvorina ima oznaku geografskog porekla, što je resurs za lokalni ekonomski…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU GOLUPCU ODRŽANA PROMOCIJA ROMANA…

Roman kragujevačkog dramskog pisca Vladimira Đorđevića ,,Krvavi Božić’’,koji je…

14 Dec 2019, 16:30

PolitikaPOTPISAN SPORAZUM O REALIZACIJI…

Ministarka za saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović potpisala je sporazum sa BiH o…

14 Dec 2019, 14:01

DruštvoOD DANAS NI JABUKA BEZ CERTIFIKATA…

Danas je stupila na snagu Uredba Evropske unije o zaštiti od biljnih štetočina kojom…

14 Dec 2019, 13:58

Kursna lista