Dani fantastike u Požarevcu i Kostolcu
   6 Dec 2021, 9:28    Požarevac    sattv    Elena Marjanović


Dani fantastike u Požarevcu i Kostolcu

U okviru programa promovisanja fantastike podržanog od Grada Požarevca, od 1. do 3. decembra u Narodnoj biblioteci "Ilija M. Petrović" Požarevac i u njenom Ogranku u Kostolcu, održane su tri književne večeri na kojima su svoje knjige predstavili naši poznati pisci: Aleksandar Tešić, Nenad Gajić i Miloš Petković.
 
Organizatori programa  su Narodna biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac i Omladinski saveta Požarevac.
 
Moderatori večeri bile su Renata Minić, diplomirani bibliotekar savetnik i Nevena Vuksanović, diplomirani bibliotekar.


Aleksandar Tešić rođen je u Čačku 1961. godine. Odrastao je i školovao se u inostranstvu. Studirao je prava. Godinama je putovao po Srbiji i planinario, nesvesno sakupljajući građu za svoje knjige. Trilogiju „Kosingas“, koju mnogi smatraju „kamenom temeljcem“ srpske epske fantastike, čine knjige: „Red Zmaja“ „Bezdanj“ i „Smrtovanje“ Po knjizi „Kosingas“ urađen je strip. NJegova trilogija o Milošu Obiliću dala je nov uvid u Boj na Kosovu i čine je knjige: „Zmaj i Ždral“, „Koplje svetog Georgija“, „Vitez zatočnik“. Zatim je objavio knjige: „2084“ „Kletvu Kainovu“, Kosingas - Kroz oganj i vodu i Kosingas - Onaj što nauči mrak da sija.  U njegovim romanima prepliću se istorija, mitologija i fantastika, poseban akcenat bacajući na našu srednjovekovnu istoriju, na mitove i legende srpskog naroda. Aleksandar Tešić je zaposlen u RTS-u kao prevodilac. Izdavačka kuća "Strahor" je njegova porodična firma koja je počela je sa radom u aprilu 2016. godine.


Miloš Petković rođen je u Nišu 1986. godine. Jedan od najčitanijih i najprodktivnijih mladih pisaca na prostoru bivše Jugoslavije. Autor je tri trilogije: “Vukovi sudbine”, “Perunov hroničar” i “Sedam mačeva”. Roman “Veštica iz Strašilova” koautorski potpisuje sa ruskim piscem Antonom Ivanovičem Leskovim. Roman “Jezomor – Portret troprstog slikara” koautorski potpisuje sa piscem Mladenom Stanisavljevićem. Roman “Usnuli zmajevi” koji objavljuje naša najveća kuća Laguna napisao je zajedno sa poznatim muzičarom Acom Seltikom, frontmenom grupe Ortodoks Kelts. Knjigu o našim istaknutim vitezovima i hajducima “Od mača do kubure” napisao je zajedno sa piscem Mladenom Đorđevićem. Što se tiče književnosti za decu, Petković je zastupljen u produkciji izdavačke kuće Pčelica iz Čačka, pre svega sa tetralogijom “Patuljci i vile” (romani: Proleće, Leto, Jesen i Zima). Ove knjige uvrštene su u izbornu lektiru za 2020. godinu, prevedene su na engleski jezik i po njima je urađena pozorišna predstava u produkciji NKC-a. Najnovije Petkovićevo delo je roman za decu i mlade “Detektivi iz Zoo-vrta. Petković je sa kratkim pričama zastupljen u mnogim zbirkama i časopsima širom Srbije. Povremeno radi kao urednik u Otvorenoj knjizi iz Beograda, a uređivao je zbirke priča o Homolju i Zviždu “Čuvari zlatnog runa” na kojima je sarađivao sa pedesetak pisaca iz regiona, među kojima su LJubivoje Ršumović, Uroš Petrović i drugi... Dobitnik je nagrada “Sveta Petka”, “Svetosavski Pečat” i nagrade “Zlatni Trag”. U više navrata radio je kao predavač u školama kreativnog pisanja.
Najmlađi je član Udruženja književnika i književnih prevodilaca grada Niša u istoriji udruženja. Jedan je od osnivača Udruženja ljubitelja fantastike “Ordo Drakoniš” iz Niša i jedan od utemeljivača Festivala fantastike u Nišu.Nenad Gajić rođen je u Kragujevcu 1974. godine. Autor je leksikona Slovenska mitologija (2011), ilustrovane knjige enciklopedijskog tipa u izdanju izdavačke kuće Laguna, koja prvu deceniju navršava s dvanaest izdanja ćirilicom i novim izdanjem latinicom, kao i fantazijskog serijala Bajka nad bajkama, prema motivima narodne epike, koji je takođe objavila Laguna (Senka u tami, 2013; Dva cara, 2016; Treća noć, 2020; trilogija je objedinjena kao latinični komplet, i kao kompletno ćirilično izdanje pod imenom Bajka nad bajkama, 2021). NJegove knjige prodate su u više desetina hiljada primeraka u preko 25 dosadašnjih izdanja.
Nemirna priroda vukla ga je da proba mnogo toga: najduže je bio muzičar (gitarista, pevač i pesnik benda s kojim je objavio dva albuma), da bi se zatim oprobao i kao bankar, menadžer, privatni preduzetnik, proizvođač računarske opreme, nagrađivani programer, urednik televizijske emisije, autor društvenih igara… U potrazi za novim  saznanjima, posetio je drevni Hilandar, obišao današnju Evropu uz njene nestalne granice, i otkrio mnoge tajne od Moskve do Jerusalima, i šire. Fakultet je završio u Kragujevcu, master studije u Beogradu, doktorirao je u Novom Sadu. U inostranim časopisima objavljivao je, između ostalog, radove o velikim naučnicima Mihajlu Pupinu i Milutinu Milankoviću (i njegovom kalendaru), kao i kraće članke o Nikoli Tesli. Pisanje smatra svojom istinskom profesijom i životnim putem, a nauku omiljenim hobijem. Uz krevet još drži spakovan kofer, da ostane spreman za nove avanture.Slične vesti

Ramski sutoni posvećeni Dušku Radoviću

26 Aug 2022, 13:07

Veče nazvano “Šta sam to radio“ posvećeno je stogodišnjici od rođenja Duška Radovića, pesnika,…

Ramski sutoni posvećeni stogodišnjici od rođenja Duška Radovića

29 Jul 2022, 18:18

Veče nazvano “Šta sam to radio“ posvećeno je stogodišnjici od rođenja Duška Radovića, pesnika,…

Virtuelna "Čajanka sa knjigom"

25 Nov 2021, 16:12

Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ Požarevac poziva sve zainteresovane zavičajne pisce iz Požarevca, Kostolca…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPredstava Bajka o pozorištu pobednik…

Po šesti put, Veliko Gradište i Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“,…

27 Sep 2022, 14:21

ZanimljivostiRimska galija Danuvina Alacris…

Proteklog vikenda Brod Danuvina Alacris koji je  u okviru projekta Living Danube Limes…

27 Sep 2022, 13:58

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SREDU, 28. Septembar…

SRBIJA: U sredu ujutru je moguća slaba kiša na severu Srbije, a…

27 Sep 2022, 12:30

Kursna lista