DANAŠNJI SNEG DOBRO DOŠAO OZIMIM USEVIMA
   15 Jan 2018, 21:03    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


DANAŠNJI SNEG DOBRO DOŠAO OZIMIM USEVIMA

 Ovogodišnji prvi sneg slabijeg inteziteta koji danas pada na području  golubačke opštine i čija je visina oko dva santimetara dobro je došao poljoprivrednim usevima,kažu stručnjaci.Jesenja setva pšenice u optimalnom roku i padavine, kojih je bilo sporadično, su glavni razlog za dobar razvoj ovog useva u opštini Golubac

Vlage u gotovo svim reonima ima dovoljno u površinskom sloju, ali se još o takvoj sigurnosti za razvoj pšenice do žetve ne može govoriti,kažu golubački stručnjaci. Pšenicom prošle jeseni u ovoj podunavskoj opštini zasejano je 2.500 hektara.Ratari su zadovoljni učinkom jesenje setve i već uveliko razmišljaju o prolećnoj. Odluku o tome šta će sejati većina njih će doneti nakon saznanja o vremenskim uslovima, odnosno kada se uvere da li se ponavlja sušna godina ili dolazi uobičajen obim padavina. 

Vremenski uslovi sa blagim temperaturama početkom ovog meseca  prijaju mladoj pšenici,a današnji sneg je dobro došao,kažu stručnjaci golubačke Opštine, I dodaju da je naša najznačajnija žitarica, koja je prošle jeseni zasejana na oko 2.500 hektara, značajno više nego prethodnih godina, ušla  u fazu bokorenja i trenutno joj ne preti opasnost od bolesti.
            U ovoj fazi razvoja, poljoprivrednici, posebno oni koji su ranije sejali pšenicu, mogu da razmišljaju i o prihrani.
            - Posebno je važno da biljke koje dobro napreduju, i koje imaju dovoljno vlage, prihrane oni poljoprivrednici koji im nisu obezbedili adekvatnu količinu mineralnih đubriva pre setve.Pšenica je, inače, ove godine, gotovo sva zasejana u optimalnim rokovima, tako da problema ne bi trebalo da bude, a čak i biljke na onim njivama, koje su najkasnije sejane, lepo su počele da se bokore.
             Pšenici ne bi, ako bude bilo dovoljno kiše, trebalo da smeta ako zima prođe i bez snega i niskih temperatura koje će međutim, pogodovati razvoju korova, ali i glodarima, tako da već sada treba razmišljati o njihovom suzbijanju.


             Stanjem pšenice zasejane na svojim njivama,zadovoljni su i ratari golubačke opštine.
             Pšenica zasad odlično izgleda, dobila je, pre setve, sve što joj je neophodno, i planiramo da je prihranimo krajem januara. Đubrivo je već spremno, tako da ćemo, ako bude snega, možda i požuriti sa prihranom,doddaju ratari koji su prošle jeseni ovom žitaricom zasejali preko 20 hektara...


            Država je definisala pravilnik o razvrstavanju pšenice po kvalitetnim grupama. On je na snazi od 1. januara, a prvi put biće primenjen od žetve 2018. godine, odnosno jula meseca. Tada će se jasno klasifikovati pšenica, odnosno napraviće se razlika u ceni između pšenice koja je za ljudsku ishranu i one koja se koristi za druge svrhe. Do sada se sva pšenica otkupljivala po istoj ceni.
             Golubački ratari su zadovoljni učinkom jesenje setve i već uveliko razmišljaju o prolećnoj. Odluku o tome šta će sejati većina njih će doneti nakon saznanja o vremenskim uslovima, odnosno kada se uvere da li se ponavlja sušna godina ili dolazi uobičajen obim padavina.


Do sada u ovoj podunavskoj opštini prolećnim kulturama sejano je oko 5.500 hektara,od kojih je na većim površinama dominirao kukuruz i suncokret.
 Lj.Nastasijević       Slične vesti

Pšenica već treću nedelju najprodavanija

13 Apr 2024, 10:58

U nedelji za nama zaključen je prvi terminski ugovor za kukuruz rod 2024. godine. Pored toga, zaključen je i jedan berzanski…

Srbija štiti tržište, ne uvozimo žitarice iz Ukrajine

6 Apr 2024, 12:19

Srbija štiti tržište, ne uvozimo žitarice iz Ukrajine kaću ”Žita Srbije”

Poslednjih dana…

Krajem juna višak pšenice iznosiće minimalno 1,3 miliona tona

1 Apr 2024, 11:06

Rekordni višak pšenice, krajem juna iznosiće minimalno 1,3 miliona tona, kažu u Udruženju ”Žita Srbije“

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista