DANAS SU SVETA TRI JERARHA
   12 Feb 2017, 13:55    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


DANAS SU SVETA TRI JERARHA

Sprska pravoslavna crkva i njeni vernici u Opštini Golubac, danas slave Sveta Tri Jerarha.Povodom ovog praznika u svim crkvama i manastiru Tman,održane su svečane liturgije. Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom i nepokretan je, tj. uvek pada 12. februara ( 30.januara po Julijanskom kalendaru). Do toga je došlo nakon što su se svetitelji u snu obratili episkopu evhaitskom Jovanu poručujući mu da su oni jedno u Bogu i da među njima nema više ili manje važnog, prvog ili drugog.

          Praznik je posvećen trojici svetitelja : Svetom Vasiliju Velikom, Svetom Jovanu Zlatoustom i Svetom Grigoriju Bogoslovu.
Sveta Tri Jerarha su u narodu poznata kao „majstorska slava“ ali ih kao krsnu slavu proslavljaju i mnoga domaćanstva. Ovaj praznik grčki narod smatra ne samo crkvenim nego i svojim najvećim nacionalnim i školskim praznikom.
         Predanje kaže da je u  vreme cara Aleksija Komnena, došlo je među učenim ljudima u Carigradu do nesuglasica i prepirki, koji je od trojice svetitelja bio najveći. Po jednima je to bio Sveti Vasilije Veliki, jer je duboko prodro u tajnu bića, isti onaj Vasilije koji se svojim vrlinama upodobio Anđelima i takmičio se sa njima. On nije tako lako opraštao grešnicima, bio je strog, jer nemade u sebi ničeg zemaljskog.
          Nasuprot njemu, bio je Sveti Jovan Zlatoust, koji je lako opraštao grešnicima i privlačio ih pokajanju. Zato ga jedni smatraše manjim od Vasilija Velikog, a drugi pak zbog njegove slatkorečivosti i razumevanja slabosti ljudskih većim od Vasilija. Postojala je i treća grupa, koja je veličala Svetog Grigorija Bogoslova, smatravši da je on najveći od njih trojice, jer odlikova se on kitnjastim i divnim stilom, kojim je prevazilazio sve crkvene mudrace. I tako dođe do podele među pristalicama njihovim na: Vasilijane, Grigorijane i Jovanite. Ali, po promislu Božjem sve se završi u korist Crkve i to čudesnim snoviđenjem episkopa Evhaitskog, Jovana kome se javiše sva tri svetitelja rekavši mu: „Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš i nema u nama ništa protivrečno, nego smo svaki u svoje vreme pobuđivani Duhom Božjim, pisali razne knjige na spasenje ljudi. I među nama nema ni prvog, ni drugog, nego ako jednog spomeneš, odmah su i druga dvojica tu.“ Poučiše oni episkopa Jovana da se ustanovi jedan zajednički praznik i da se prestane sa deobom onih koji se spore i prepiru oko njih.
         Sastavljena je jedna zajednička služba i određen je jedan zajednički praznik za svu trojicu – SVETA TRI JERARHA – koji se praznuje 12. februara (30. januara po julijanskom kalendaru), a svaki od ova tri svetitelja ima poseban dan u godini kada se praznuje. I to: Sveti Vasilije Veliki praznuje se 14. januara (1. januara po starom kalendaru), Sveti Grigorije Bogoslov 7. februara (25. januar, po starom kalendaru) i Sveti Jovan Zlatoust 9. februara (27. januara, po starom kalendaru).
Lj.Nastasijević
Izvor:SPC



Slične vesti

DANAS JE VELIKA GOSPOJINA , VELIKI PRAZNIK I CRVENO SLOVO,OVO JE PRAZNIK ŽENA I MAJKI ,OVU STVAR NIKAKO NE SMETE URADITI, NITI DA BILO ŠTA ZAPOČNETE

27 Aug 2017, 18:19

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Uspenije Presvete Bogorodice ili Veliku Gospojinu, kako se još u narodu zove…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaNove cene goriva - opet poskupeli…

U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena…

29 Mar 2024, 10:38

DruštvoZa upis na KPU ostalo manje od…

U toku je konkurs za upis na Kriminalističko-policijski univerzitet i to za sva tri smera…

29 Mar 2024, 10:35

DruštvoPresretači i radari na putevima…

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima.…

29 Mar 2024, 10:34

Kursna lista