DANAS SLAVIMO SVETOG TRIFUNA Ako želite da nađete ljubav svog života uradite jedno i pogledajte u nebo
   14 Feb 2020, 10:46        www.alo.rs    Jovana Kuzmanović


DANAS SLAVIMO SVETOG TRIFUNA Ako želite da nađete ljubav svog života uradite jedno i pogledajte u nebo

Pojedina verovanja na ovaj dan vezana su i za vremenske uslove.

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva danas obeležavaju Svetog Trifuna. Proslavlja se kao „Dan Ljubavi i Vina”. Ovaj svetac živeo je u 3. veku nove ere u Maloj Aziji.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun. Žitija i hrišćansko stradanje oba svetitelja našli su mesto u Ohridskom prologu vladike Nikolaja Velimirovića, prema kome je velikomučenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji od mača hristobornog rimskog cara Dakija.

Vladika Nikolaj govori o skromnosti i isceliteljskoj moći svetitelja Trifuna, koji je u detinjstvu čuvao guske i jedini mogao pomoći ludoj kćeri cara Gordija, budući da je, prema legendi, imao čudotvoran dar lečenja.

Na današnji dan mu baš zato nikako ne bi trebalo zaboraviti - upaliti sveću!

Vinogradari u Srbiji najviše slave ovog sveca pošto veruju da će im on zaštititi vinovu lozu od svih insekata.

Ukoliko želite da nađete ljubav svog života na ovaj dan bi trebalo da uđete u dvorište crkve, bacite semenke (poput semenki suncokreta) preko remena i izgovarate:
Raspršavam ove seme zaljubljen/a, Ovo seme posejaću u ljubavi, Ti, koja si moja prava ljubav, Dođi po mene i ostani dok raste, Baš kao i moja ljubav prema tebi.

Postoji verovanje, ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna.

Iako crkva ne voli naročito ovaj običaj i do danas se ponegde održala praksa gatanja na dan Svetog Trifuna. Gleda se u nebo, pa ako je vedro kaže se: “Na Trišindan vedro, biće suše”. Ako se oblaci nadviju nad Srbijom narod veli: “Pašće kiša o Triši, biće rodno”.Slične vesti

Danas je Mladi Sveti Nikola

22 May 2020, 10:06

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog…

KAD ZAGRMI NA SVETOGA ĐORĐA Danas je Đurđevdan: Za ovaj praznik vezano je najviše običaja i verovanja, evo šta obavezno treba uraditi

6 May 2020, 11:19

Đurđevdan je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 6. maja (23. aprila po starom kalendaru), čime se obeležava…

Danas je Veliki petak

17 Apr 2020, 11:26

Pravoslavni vernici obeležavaju Veliki petak, dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOBAVEŠTENjE O SUZBIJANjU LARVI…

Obaveštavamo Vas da  će 27.05.2020.godine, ukoliko  se  steknu …

25 May 2020, 9:18

DruštvoKONKURS ZA PRIJEM POLICAJACA U…

U OKVIRU KONKURSA KOJE JE RASPISALO MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA ZA PODRUČJE POLICIJSKE…

23 May 2020, 13:07

DruštvoSAOPŠTENJE POLICIJE - TEŠKE KRAĐE…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Petrovcu na Mlavi uhapsili su I. M. (1977)…

23 May 2020, 13:03

Kursna lista