Danas se obeležava Svetski dan turizma
   27 Sep 2018, 11:46        krstarica    Maja Kostić


Danas se obeležava Svetski dan turizma

Brojnim manifestacijama u Srbiji i svetu danas se obeležava Svetski dan turizma, a tim povodom ministar turizma Rasim Ljajić kaže da je u 2017. Srbiju posetilo tri miliona i 100 hiljada turista što je povećanje od 12 odsto.Rast broja registrovanih stranih turista, ističe, još je veći – 17 odsto.
Ministar Rasim Ljajić kaže za RTS da je rast broja stranih turista i veći budući da se radi samo o registrovanim turistima.
Stvarni broj turista je, smatra Ljajić, daleko veći, jer mnogi nisu registrovani prilikom boravka u našoj zemlji u smeštaju u kojem odsedaju.
Ljajić navodi da je prema istraživanju koje je sprovelo Ministrstvo turizma čak 40 odsto stranca boravilo u Srbiji privatno i još 13 odsto u hostelima.
„Pitanje je da li su ti i pružaci usluga i hosteli uopšte registrovani, to je jedno veliko polje sive zone. Siguran sam da je od zvaničnih 17 odsto, što Srbiju svrstava među pet zemlja sa najvećim rastom broja turista u Evropi, stvarna poseta stranih turista veći“, ističe Ljajić.
Na pitanje turistima, šta ih je motivisalo da dođu u Srbiju, Ljajić kaže da je 40 odsto anketranih reklo da je to kulturno nasleđe, 22 odsto gostoprimstvo, 21 gastronomija, a samo 10 odsto zabava, dok je za 16 odsto najbitiniji bio odnos cene i kvaliteta.
Napominje da su stranci davali više odgovora, pa procenti ne idu do 100, već preko toga.
„Turistička ponuda koncipira se prema određenoj ciljnoj grupi. To daje nadu da će rezultat i u ovoj godini biti još bolji od strategije do 2020. i da bismo ranije mogli da dostignemo cilj da prihodi od turizma premaše dve milijarde evra“, ističe ministar.
Za sedam meseci kineskih turista u Srbiji je bilo više nego za celu prošlu godinu a očekuje, kaže, da ih bude oko 100.000 zahvaljujući direktnoj avio-liniji i bezviznom režimu sa Kinom.
Prema njegovim rečima, u sveopštem ludilu u svetu, Srbija predstavalja oazu bez mogućnost bilo kakvog teroroističkog napada.
Napominje i da srpski aerodromi imaju 96 direktnih avio-linija od koji je 71 redovna.
Kaže da su problemi sa kojima se stranci suočavaju u Srbiji divlji taksisti, džeparoši, gužve u saobraćaju u Beogradu…
„Ima puno toga što treba da se uradi u budućnosti. Tokom istraživanja pitali smo strance šta treba da se ispravi. Kažu da im smetaju taksisti, džeparoši, prosijaci, gužve u Beogradu“, kaže Ljajić.
Kako je dodao, 53 odsto anketiranih je reklo da su za Beograd saznali preko društvenih mreža i interneta.
Na pitanje o visokim trgovačkim maržama gde su cene nekih proizvoda veće nego u Nemačkoj, Ljajić kaže da ne postoje administrativni način da se marže ograniče osim kada je reč o ceni jedne vrste hleba.
Prema njegovim rečima, jedini lek je – jača konkurencija.
„U novom zakonu u trgovini, nastojaćemo da smanjimo troškove. Prvo što se dobavljaču napalaćuje je ulazak u trgovinski lanac, a posle i pozicija na polici. Kada se ti troškovi smanje i proizvodi će za kupca biti jeftiniji“, rekao je Ljajić za RTS.



Slične vesti

Opština Golubac dobitnik priznanja PRO PR Awards

21 Mar 2024, 13:51

U okviru PRO PR konferencije u hotelu Mona Plaza u Beogradu dodeljena su PRO PR GLOBE Awards priznanja za 2023. godinu.Opština…

Prevare sa izdavanjem apartmana u Grčkoj - lažni vlasnici uzmu depozit, pa nestanu

14 Mar 2024, 9:37

Nekoliko prevaranata koji nude nepostojeće ili tuđe apartmane u Grčkoj trenutno vrebaju žrtve na društvenim mrežama.…

Uskoro 500 novih apartmana na Srebrnom jezeru

13 Mar 2024, 12:11

Povećanjem broja posetilaca raste i potražnja za smeštajem na jednoj od sve posećenijoj turističkoj destianciji u…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista