Danas posebna sednica Skupštine o KiM, predsednik Vučić predstavlja izveštaj
   13 Sep 2022, 9:11    Beograd    RTS    Marija Vajner


Danas posebna sednica Skupštine o KiM, predsednik Vučić predstavlja izveštaj

Poslanici Skupštine Srbije razmatraće na posebnoj sednici parlamenta, Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine. Predsednik Srbje Aleksandar Vučić predstaviće izveštaj od 10 časova, a direktan prenos je na Prvom programu RTS-a. Ostatak sednice na Drugom programu RTS-a. 

Izveštaj će predstaviti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poslanike i građane obavestiti o trenutnom stanju, izazovima koji slede, kao i o svemu što je država do sada uradila za srpski narod na KiM.

Posebnu sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji tražile su poslanička grupa SNS-a, kao i nekoliko opozicionih poslaničkih stranaka. Pojedine opozicione stranke su podnele i svoje predloge rezolucije o KiM, poput Dveri i Narodne stranke, a svoju inicijativu predložiće na sednici i poslanička grupa "Ujedinjeni". Posebna sednica o Kosmetu počeće u 10 sati, a ukoliko bude potrebe trajaće dva dana. Predsednik Vučić rekao je pre par dana da će sam odgovarati na sva pitanja poslanika. "Pošto je tek izabran mandatar, biću sam u skupštini i sam ću odgovarati na pitanja svih poslanika, neću napustiti sednici ni jedan sekund. Da li će sve moći da se završi u jednom danu ili dva dana... Ja sam to vreme posvetio skupštini i poslanicima i građanima, da odgovorim na sve", istakao je Vučić.


Drecun: Očekujem burnu, dinamičnu i konstruktivnu raspravu 

Uoči posebne sednice parlamenta, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da su dobili iscrpan izveštaj o toku pregovaračkog procesa, opisani su svi aspekti i sve teme koje su se nalazile tokom pregovaračkog procesa. Biće dinamična i burna rasprava posebno oda strane opozicionih poslanika, rekao je Drecun uz očekivanje da će biti i konstruktivna. "Ovo je ključno pitanje za celokupni srpski narod, tu moramo da pokažemo veliku odgovornost, da ostvarimo visok stepen razumevanja", rekao je Drecun. Ne treba uvek isključiti emocije, ali i političko promišljanje kako da se snađemo i da sa što manje štete rešimo kosmetski problem - da to bude ideja vodilja kako se razgovara u parlamentu, ukazao je Drecun. Govoreći o nekim predloženim rezolucijama o KiM, Drecun je rekao da je ne baš detaljno to pogledao. "Malo je čudno - imate insistiranje na Briselskom sporazumu, a predstavnici te stranke su govrorili da je taj sporazum priznanje lažne države Kosovo", podvukao je Drecun. Podseća da su 2013. usvojeni u Skupštini principi za pregovarački proces sa Prištinom, da Srbija neće priznati lažnu državu Kosovo. "Želim da vidim nešto što je dobro, jasno je svima da kosmetski problem mora da se izdigne iznad dnevnih sučeljavanja", rekao je Drecun odgovarajući na pitanje šta očekuje od sednice. Stav da Srbija neće ni po koju cenu priznati Kosovo, to je početak za nacionalni konsenzus, kaže Drecun, dodajući da je dobro da imamo slaganje oko nekog stava. Drecun kaže da je veliki broj prijavljenih poslanika koji žele da govore. "Vučić je najinformisaniji kada je u pitanju pregovarački proces, on zna sve detalje, ima znanje o tom pregovaračkom procesu i može da odgovori činjenicama na sva pitanja i da podstakne konstruktivnu raspravu", istakao je predsednik Odbora za KiM. "Gde god da se nađem ljudi pitaju šta će biti sa Kosovom i to je pitanje na koje Skupština treba da odogovri", zaključio je Drecun.Slične vesti

Drecun: Kurtijev teror nad Srbima doveo do "tačke pucanja" na severu Kosova i Metohije

25 Sep 2023, 9:59

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ističe da su specijalizovane militarizovane jedinice udarna pesnica…

Eskobar: Priština da promeni pristup "uzmi ili ostavi"

21 Sep 2023, 9:56

Vreme je za novi pristup partnera unutar dijaloga Beograda i Prištine, poručio je zamenik pomoćnika američkog državnog…

EU: Beograd i Priština da ispune obaveze, rad na uspostavljanju ZSO bez odlaganja i uslovljavanja

19 Sep 2023, 10:41

Evropska unija je pozvala Beograd i Prištinu da ispune obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o normalizaciji odnosa…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaU onlajn supermarketu – nova prilika…

Sve više malih proizvođača pokušava da dođe do kupaca preko sopstvenih onlajn…

25 Sep 2023, 10:07

DruštvoNiču tri naučno-tehnološka parka,…

Ministarstvo za javna ulaganja raspisalo je tender za izgradnju Naučno–tehnoloških…

25 Sep 2023, 10:03

DruštvoPočela isplata pomoći za decu…

Danas i sutra isplaćuje se jednokratna pomoć države roditeljima dece uzrasta do 16 godina.…

25 Sep 2023, 10:01

Kursna lista