Danas posebna sednica Skupštine o KiM, predsednik Vučić predstavlja izveštaj
   13 Sep 2022, 9:11    Beograd    RTS    Marija Vajner


Danas posebna sednica Skupštine o KiM, predsednik Vučić predstavlja izveštaj

Poslanici Skupštine Srbije razmatraće na posebnoj sednici parlamenta, Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine. Predsednik Srbje Aleksandar Vučić predstaviće izveštaj od 10 časova, a direktan prenos je na Prvom programu RTS-a. Ostatak sednice na Drugom programu RTS-a. 

Izveštaj će predstaviti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poslanike i građane obavestiti o trenutnom stanju, izazovima koji slede, kao i o svemu što je država do sada uradila za srpski narod na KiM.

Posebnu sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji tražile su poslanička grupa SNS-a, kao i nekoliko opozicionih poslaničkih stranaka. Pojedine opozicione stranke su podnele i svoje predloge rezolucije o KiM, poput Dveri i Narodne stranke, a svoju inicijativu predložiće na sednici i poslanička grupa "Ujedinjeni". Posebna sednica o Kosmetu počeće u 10 sati, a ukoliko bude potrebe trajaće dva dana. Predsednik Vučić rekao je pre par dana da će sam odgovarati na sva pitanja poslanika. "Pošto je tek izabran mandatar, biću sam u skupštini i sam ću odgovarati na pitanja svih poslanika, neću napustiti sednici ni jedan sekund. Da li će sve moći da se završi u jednom danu ili dva dana... Ja sam to vreme posvetio skupštini i poslanicima i građanima, da odgovorim na sve", istakao je Vučić.


Drecun: Očekujem burnu, dinamičnu i konstruktivnu raspravu 

Uoči posebne sednice parlamenta, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da su dobili iscrpan izveštaj o toku pregovaračkog procesa, opisani su svi aspekti i sve teme koje su se nalazile tokom pregovaračkog procesa. Biće dinamična i burna rasprava posebno oda strane opozicionih poslanika, rekao je Drecun uz očekivanje da će biti i konstruktivna. "Ovo je ključno pitanje za celokupni srpski narod, tu moramo da pokažemo veliku odgovornost, da ostvarimo visok stepen razumevanja", rekao je Drecun. Ne treba uvek isključiti emocije, ali i političko promišljanje kako da se snađemo i da sa što manje štete rešimo kosmetski problem - da to bude ideja vodilja kako se razgovara u parlamentu, ukazao je Drecun. Govoreći o nekim predloženim rezolucijama o KiM, Drecun je rekao da je ne baš detaljno to pogledao. "Malo je čudno - imate insistiranje na Briselskom sporazumu, a predstavnici te stranke su govrorili da je taj sporazum priznanje lažne države Kosovo", podvukao je Drecun. Podseća da su 2013. usvojeni u Skupštini principi za pregovarački proces sa Prištinom, da Srbija neće priznati lažnu državu Kosovo. "Želim da vidim nešto što je dobro, jasno je svima da kosmetski problem mora da se izdigne iznad dnevnih sučeljavanja", rekao je Drecun odgovarajući na pitanje šta očekuje od sednice. Stav da Srbija neće ni po koju cenu priznati Kosovo, to je početak za nacionalni konsenzus, kaže Drecun, dodajući da je dobro da imamo slaganje oko nekog stava. Drecun kaže da je veliki broj prijavljenih poslanika koji žele da govore. "Vučić je najinformisaniji kada je u pitanju pregovarački proces, on zna sve detalje, ima znanje o tom pregovaračkom procesu i može da odgovori činjenicama na sva pitanja i da podstakne konstruktivnu raspravu", istakao je predsednik Odbora za KiM. "Gde god da se nađem ljudi pitaju šta će biti sa Kosovom i to je pitanje na koje Skupština treba da odogovri", zaključio je Drecun.Slične vesti

Petković: Međunarodna zajednica razumela Vučićevu molbu

22 Nov 2022, 9:32

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže za RTS da je važno i značajno što je međunarodna zajednica razumela…

Vučić sa Srbima sa KiM: Samo hoćemo da čuvamo svoje, siguran sam da ćemo pokazati zrelost

22 Nov 2022, 9:28

Samo hoćemo da čuvamo svoje, siguran sam da ćemo kao narod pokazati zrelost i sačuvati svoja ognjišta, poručio je…

Kancelarija za KiM: Nikakav dogovor sa Prištinom nije postignut

18 Nov 2022, 10:05

Nikakav dogovor o tablicama niti povratku Srba u institucije nije postignut, navode iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeJapan je zemlja stogodišnjaka

Tajna je u ishrani bogatoj jodom        Stanovnici zemlje izlazećeg sunca imaju…

30 Nov 2022, 11:03

DruštvoPredstavnici turističkih agencije…

Predstavnici turističkih agencija iz regiona tokom proteklog vikenda boravili na Zlatiboru…

30 Nov 2022, 10:32

EkonomijaPovršinski kop „Drmno“: Efikasan…

Efikasan rad objekata za isušivanje Površinskog kopa „Drmno“. Za…

30 Nov 2022, 10:03

Kursna lista