DANAS JE SVETSKI DAN OSOBA SA AUTIZMOM
   2 Apr 2019, 14:06        RTS    Tatijana Spasojević


DANAS JE SVETSKI DAN OSOBA SA AUTIZMOM

Na Međunarodni dan osoba s autizmom, u Beogradu i prvi put u Srbiji, počinje da se primenjuje predah usluga, za privremeni i povremeni boravak osoba s autizmom. U objektu u Šekspirovoj ulici osobe s autizmom moći će da borave 45 dana godišnje, uz podršku stručnjaka, radnu terapiju i osposobljavanje za samostalan život. Na tu uslugu su godinama čekali. Iako je namenjena osobama s autizmom, dragocena je za njihove porodice, jer roditelji često nisu mogli da odu na lečenje, da završe obaveze, otputuju ili se odmore, zato što nije imao ko da preuzme brigu o njihovoj deci. "Kada govorimo o glavnom cilju ove predah usluge, to je da se razvijaju veštine samostalnog života za same korisnike, da podstiču njihovo šire uključivanje u zajednicu i ono što je najvažnije, ovo je usluga podrške samim porodicama. Jačamo porodice radi što dužeg boravka korisnika u samim porodicama", kaže Nataša Stanisavljević, gradski sekretar za socijalnu zaštitu.

Objekat namenjen predah usluzi ima dve hiljade kvadrata, a u njemu će moći da boravi 51 osoba. Time je zaokružen kompleks u Šekspirovoj ulici, u kojoj je i dnevni boravak za osobe sa smetnjama u razvoju. Grad je u to uložio tri i po miliona evra."Na ovaj način pokazujemo, kada je u pitanju socijalna zaštita, da dostižemo standarde najrazvijenijih zemalja, a mi nismo ni najrazvijeniji grad u Evropi, ni najrazvijenija zemlja, što znači da izdvajamo mnogo više sredstava za ovo nego neke druge zemlje. Ponosan sam na to jer to pokazuje da smo jedno odgovorno društvo koje vodi računa o svakom svom pojedincu", kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić.Na dan otvaranja, resorni ministar uručio je licencu za rad."Mislim da će to biti njima od velike pomoći, svakako će pomoći u njihovom razvoju, a svakako ćemo se truditi da ovako visoko podignutu lestvicu probamo da uspostavimo u celoj zemlji, jer to naši građani zaslužuju", kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.Nadležni najavljuju i formiranje radne grupe koja bi trebalo da nađe rešenje za uslugu stanovanje uz podršku. To je usluga za koju se roditelji dece s autizmom godinama bore, jer njihova najveća briga je šta će biti s njihovom decom kada ostanu sama.
 Slične vesti

NACIONALNI DAN DONORA: U SRBIJI NEMA DOVOLJNO DONORA ORGANA

6 Jun 2019, 13:42

Upozorenje na Nacionalni dan donora – gubimo bitku u utakmici za život. Sa samo tri donora na milion stanovnika, među…

OBELEŽEN SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA U POŽAREVCU

31 May 2019, 12:05

POVODOM MEĐUNARODNOG DANA BEZ DUVANSKOG DIMA ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC JE U SARADNJI SA CRVENIM KRSTOM POŽAREVAC…

Prva banka reproduktivnih ćelija u Srbiji otvara se danas

21 May 2019, 11:27

Prva banka reproduktivnih ćelija biće otvorena danas u Klinici za ginekologiju i akušerstvo kliničkog centra Srbije…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoREKONSTRUKCIJA ŠKOLA U OPŠTINI…

Na području Opštine Golubac u proteklom periodu,investiralo se  u projekte u oblasti…

17 Jun 2019, 20:13

DruštvoNAVIJAČI PARTIZANA DOBROVOLJNI…

SPORTSKO UDRUŽENJE NAVIJAČA PARTIZAN 012 UČESTVOVALO JE U HUMANITARNOJ AKCIJI DOBROVOLJNOG…

17 Jun 2019, 13:48

PolitikaVučić sa predstavnicima CIDCA…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Kineske agencije za razvoj…

17 Jun 2019, 13:28

Kursna lista