DANAS JE SVETSKI DAN OSOBA SA AUTIZMOM
   2 Apr 2019, 14:06        RTS    Tatijana Spasojević


DANAS JE SVETSKI DAN OSOBA SA AUTIZMOM

Na Međunarodni dan osoba s autizmom, u Beogradu i prvi put u Srbiji, počinje da se primenjuje predah usluga, za privremeni i povremeni boravak osoba s autizmom. U objektu u Šekspirovoj ulici osobe s autizmom moći će da borave 45 dana godišnje, uz podršku stručnjaka, radnu terapiju i osposobljavanje za samostalan život. Na tu uslugu su godinama čekali. Iako je namenjena osobama s autizmom, dragocena je za njihove porodice, jer roditelji često nisu mogli da odu na lečenje, da završe obaveze, otputuju ili se odmore, zato što nije imao ko da preuzme brigu o njihovoj deci. "Kada govorimo o glavnom cilju ove predah usluge, to je da se razvijaju veštine samostalnog života za same korisnike, da podstiču njihovo šire uključivanje u zajednicu i ono što je najvažnije, ovo je usluga podrške samim porodicama. Jačamo porodice radi što dužeg boravka korisnika u samim porodicama", kaže Nataša Stanisavljević, gradski sekretar za socijalnu zaštitu.

Objekat namenjen predah usluzi ima dve hiljade kvadrata, a u njemu će moći da boravi 51 osoba. Time je zaokružen kompleks u Šekspirovoj ulici, u kojoj je i dnevni boravak za osobe sa smetnjama u razvoju. Grad je u to uložio tri i po miliona evra."Na ovaj način pokazujemo, kada je u pitanju socijalna zaštita, da dostižemo standarde najrazvijenijih zemalja, a mi nismo ni najrazvijeniji grad u Evropi, ni najrazvijenija zemlja, što znači da izdvajamo mnogo više sredstava za ovo nego neke druge zemlje. Ponosan sam na to jer to pokazuje da smo jedno odgovorno društvo koje vodi računa o svakom svom pojedincu", kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić.Na dan otvaranja, resorni ministar uručio je licencu za rad."Mislim da će to biti njima od velike pomoći, svakako će pomoći u njihovom razvoju, a svakako ćemo se truditi da ovako visoko podignutu lestvicu probamo da uspostavimo u celoj zemlji, jer to naši građani zaslužuju", kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.Nadležni najavljuju i formiranje radne grupe koja bi trebalo da nađe rešenje za uslugu stanovanje uz podršku. To je usluga za koju se roditelji dece s autizmom godinama bore, jer njihova najveća briga je šta će biti s njihovom decom kada ostanu sama.
 Slične vesti

SVETSKI DAN ZDRAVE HRANE

17 Oct 2019, 15:01

POVODOM KAMPANJE OKTOBAR MESEC PRAVILNE ISHRANE, OSNOVNA ŠKOLA KRALJ ALEKSANDAR PRVI U POŽAREVCU I ZAVOD ZA JAVNO…

4 DANA BESPLATNIH MAMOGRAFSKIH PREGLEDA U POŽAREVCU

17 Oct 2019, 14:48

KOMPANIJA BAMBI JE DANAS U POŽAREVCU PREDSTVILA NOVI PROJEKAT VAĆNA SI,U OKVIRU KOJEG SU ORGANIZOVANI BESPLATNI MAMOGRAFSKI…

SUTRA NA TRGU U POŽAREVCU MAMOGRAFSKI PREGLED ZA SVE ZAINTERESOVANE ŽENE

16 Oct 2019, 13:13

U ČETVRTAK 17.OKTOBRA OD 10 DO 16   ČASOVA NA GRADSKOM TRGU BIĆE POSTAVLJEN MAMOGRAF  U OKVIRU PROJEKTA „…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGOLUBAC DOBIJA NOVU PLAŽU NA DUNAVU

Početak radova na izgradnje  plaže i marine  na Dunavu,nastavak realizacije projekata…

21 Oct 2019, 21:18

KulturaSTARI ZANATI U OSNOVNOJ ŠKOLI…

UDRUŽENJE ZA PROMOCIJU KULTURE, TRADICIJE I TURIZMA "OD KNJIGE DO DUŠE" NA…

21 Oct 2019, 14:01

DruštvoOKTOBAR MESEC POSVEĆEN SLEPIM…

SAVEZ SLEPIH I SLABOVIDIH  POŽAREVAC OBELEŽEVA NIZOM AKCIJA MESEC OKTOBAR POSVEĆEN SLEPIM…

21 Oct 2019, 13:51

Kursna lista