DAN DUNAVA U GOLUPCU OBELEŽEN UZ KLASIČNU MUZIKU I IZLOŽBU LIKOVNIH RADOVA
   5 Jul 2018, 18:35    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


DAN DUNAVA U GOLUPCU OBELEŽEN UZ KLASIČNU MUZIKU I IZLOŽBU LIKOVNIH RADOVA

U organizaciji Narodne bibliote ,,Veljko Dugošević’’Golubac, a povodom obeležavanja Međunarodnog Dana Dunava,u Centru za posetioce ,,Tvrđava Golubački grad’’ otvorena je izložba likovnih radova članova Udruženja likovnih stvaralaca ,,Milena Pavlović Barili’’ iz Požarevca  i odrzan koncert klasične muzike simfonijskog orkestra „Gvardia“ i hora „Odjek“ iz Požarevca sa solistima Martom Blagojević ,Teodorom Dimitrijević i Ljubicom Miladinović.


Izložbu likovnih radova otvorile su Slavica Ilić vd dužnosti direktora Narodne Biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ Golubac i Slađana Milovanović,predsednica Udruženja likovnih stvaralaca ,,Milena Pavlović Barili’’ iz Požarevca.
 
      -Otvorili smo likovnu izložbu Udruženja likovnih stvaralaca ,,Milena Pavlović Barili’’ iz Požarevca i očekuje nas početak koncerta orkestra ,,Gvardia’’ i hora ,,Odjek’’ iz Požarevca. Ovo je najava jednog bogatog kulturnog leta u Golupcu,očekujemo dosta događaja,osim manifestacije Sajma Dunava gde će biblioteka učestvovati,planiramo i festival mladih,tu je bioskom na otvorenom,zatim saradnja sa Ruskim domom i organizovanjem koncerta ruskih pesama i mnogo drugih sadržaja,samo da nam posluži lepo vreme,jer većina manifestacija kao  i program  planiran na otvorem,kaže Slavica Ilić,vd direktora ,,Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ iz Golupca.


           Udruženje likovnih stvaralaca..Milena Pavlović Barili’’ iz Požarevca,osnovano je dalleke 1951.godine i neprekidno traje obavljajući svoje aktivnosti u sedištu i šire. Delatnost udruženja je je likovno stvaralaštvo a važni ciljevi su okupljanje zainteresovanih koji se profesionalno ili amaterski bave takvim stvaralaštvom kao i ljubitelja likovne umetnosti,afirmacija kroz uključivanje dece i mladih putem likovnih radionica i likovnih izložbi,negovanje likovne kulture i likovnog izražavanja kao i doprinos bogatstvu u raznolikosti kulturne ponude.


   

   -Zahvaljujemo se organizatorima na jednoj ovakvoj organizaciji na prostoru Vizitarskog centra Tvrđava Golubački grad. Na ovoj izložbi predstavilo se 48 naših umetnika sa svojim delima,od kojih su većina amateri. Imamo i nekoliko školovanih autora,izložžene slike su sa razlitim temama,tako da ima za svakog po nešto. Imamo puno aktivnosti,realizujemo i neke projekte,od kojih je i projekat humaniranog karaktera,gde slike idu bolnici.Ova izložba biće predstavljena pored Golupca i još u nekoliko gradova u Srbiji,naglasila je predsednica Udruženja,Slađana Milovanović.
 
      Posle otvaranja izložbe likovnih radova mnogobrojni posetioci i ljubitelji klasične muzike imali su prilike da vide i čuju članove sinfonijskog orkestra ,,Gvardia’’ i hora ,,Odjek’’ iz Požarevca sa solistima Teodorom Dimitrijević,Martom Blagojević i Ljubicom Miladinović.



Izvedena su dela klasične i ruske muzike.


      -Mi smo već naređale neke koncertne aktivnosti,radujemo se ovom divnom ambijentu i Dunavu,pa mislim da ovo treba da se nastavi i u buduće,ako se program koji izvode muzičari prilagode ovom ambijentu.Mislim da je ovo divno za publiku i za nas izvođače.Završili smo nastavom u školi,ali izvođači uvek nastupaju i imaju prilike da leti pevaju i sviraju.Imaćemo nastupe na Carevčevim danima,na manifestaciji Požarevaćki mir i drugim,kaže Ljubica Miladinović,prof u Muzičkoj školi ,,Stevan Mokranjac’’ Požarevac.
 
      Rukovodilac sinfonijskog orkestra ,,Gvardia’’ iz PožarevcamTeodora Dimitrijević,prvi put je u Golupcu,a posebno se oduševila prostorom na kome će nastupiti.
        -Radujemo što smo se kao umetnici udružili i napravili jedan ovakav mali muzički spetakl.Na programu su dela klasične muzike,ruske i nama bliske u srcu.Mi nastupamo i u mešovitom sastavu sa nekih tridesetak ljudi,a na Požarevačkom miru biće nas i oko 60,dakle,zavisi sve od potreba,dodala je Teodora.
 
Dan Dunava je integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest o potrebi očuvanja reke kod što većeg broja pojedinaca.
 
Lj.Nastasijević



Slične vesti

Folklorni ansambl Centra za kulturu u Kučevu održao novogodišnji koncert

30 Dec 2023, 17:24

Povodom predstojećih novogodišnji I božićnih praznika sinoć je u Kučevu održan novogodišnji koncert folklornog…

Koncert "U čast predaka za budućnost potomaka"

13 Nov 2023, 13:47

Pravoslavno sportsko udruženje „Sveti Srb i ja“ i Krsfko društvo grčko – srpskog prijateljstva…

Di džej žurka u Sportskom centru Požarevac

30 Oct 2023, 12:29

U Sportskom centru Požarevac, u petak, 3. novembra biće organizovana Di džej žurka pod nazivom „Idemo na Mars“.

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

DruštvoDuži redovi za reklamaciju nego…

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi…

28 Mar 2024, 9:16

Kursna lista