Dan demokratske kulture u Turiji
   24 May 2022, 13:40    Kučevo    SATTV    Marija Vajner


Dan demokratske kulture u Turiji

Osnovna škola „Veljko Dugošević“ u Turiji kod Kučeva, jedna je od škola koje učestvuju u projektu „Kvalitetno obrazovanje za sve“, koji sprovodi i finansira Savet Evrope. U projektu učestvuje 59 škola u Srbiji.

„Projekat „Kvalitetno obrazovanje za sve“ je projekat u saradni sa Savetom Evrope sa kojima imamo dobru saradnju, posebno na Balkanu. Poenta je da se napravi holistički pristup modelu „Kompetencija za demokratsku kulturu“ i fokus je na direktnom iskustvu koje se može doneti u škole. Drago mi je što je Osnovna škola „Veljko Dugošević“ jedna od 59 škola u Srbiji koja učestvuju u ovom projektu i nadam se da će ih u budućnosti biti još više“, izjavio je NJ.E. Emanuel Žiofre, ambasador Evropske unije u Srbiji.Jedan od ciljeva projekta je podsticanje kvalitetnog obrazovanja podržavanjem škola, njihovih zajednica i relevantnih obrazovnih institucija u borbi protiv diskriminacije u obrazovanju kroz primenu Referentnog okvira kompetencija za demokratsku kulturu Saveta Evrope.

„Ovo je dan Demokratske kultur svih nas, ali prvenstveno dece. Savet Evrope predstavlja jedinstvo i različitost „starog kontinenta“. Ja sam siguran da Marija Pejčinović Burić, generalna sekretarka Saveta Evrope podržava ovaj rad, a nedavno kad sam je sreo, rekla mi je da „Gradeći Evropu zajedno, gradimo je od dna", rekao je Tobijas Flesenkemper, Šef misije Saveta Evrope u Beogradu.

Veliki značaj od projekta imaju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i druge obrazovne institucije, 60 pilot škola uključujući nastavnike i školske uprave, učenike, roditelje i njihove zajednice. Društvo Srbije koje će koristiti prednosti obrazovnog sistema koji je obogaćen demokratskom kulturom.

Bez velike podrške lokalne samouprave, nijedan projekat, pa ni ovaj „Kvalitetno obrazovanje za sve“, ne bi mogao da se realizuje u potpunosti.

Vrednost projekta je 900.000 evra, budžet koji je opredeljen za program Horizontal Facility iznosi oko 41 milion evra (85% od tih sredstava obezbeđuje Evropska unija, dok 15% obezbeđuje Savet Evrope).Slične vesti

Žurka za mini maturante

25 Jun 2022, 11:07

Osnovna  škola Vuk Karadžić u Požarevcu ispratila mini maturante u peti razred
 
 
U osnovnoj školi…

Diplome za maturante Poljoprivredne škole

22 Jun 2022, 11:04

Maturanti školske 2021/ 2022 Poljoprivredne škole sa domom učenika”Sonja Marinković” dobili  su…

Spreman plan za realizaciju završnog ispita za osmake

22 Jun 2022, 9:39

Operativni plan za organizaciju završnog ispita za đake osmog razreda koji je zakazan za 27, 28. i 29. jun je spreman, rekao…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Velikom Gradištu svečano obeležen…

Danas je u opštini Veliko Gradište, u gradskom parku, svečano obeležen jedan…

28 Jun 2022, 16:40

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SREDU, 29. Jun 2022.

SRBIJA: U sredu sunčano i tropska vrućina. Samo krajnjem zapadu…

28 Jun 2022, 11:32

DruštvoU četvrtak javni poziv za dodelu…

Izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status…

28 Jun 2022, 11:31

Kursna lista