Dačić otvorio drugu konferenciju počasnih konzula
   28 Feb 2018, 12:23        RTS    Maja Kostić


Dačić otvorio drugu konferenciju počasnih konzula

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je, na Drugoj konferenciji počasnih konzula Srbije, da je jedan od ključnih prioriteta vlade stvaranje povoljnog ambijenta za biznis i investicije.
Dačić je pozvao počasne konzule da po povratku u svoje zemlje iz Beograda nastave da promovišu ekonomske potencijale i da identifikuju nove prostore za saradnju.

"Usvojeni su novi propisi kojima je maksimalno skraćena administrativna procedura i date garancije za inostrana ulaganja, čime je značajno unapređena klima za investicionu saradnju", dodao je on. 

Kako je naveo, Srbija je u proteklom periodu za veliki broj zemalja liberalizovala vizni režim, kako bi se stvorio što bolji ambijent i zemlja učinila primamljivijom za dolazak stranih turista, poslovnih ljudi i investitora. 

"Od vas očekujemo da nakon povratka u svoje zemlje, nastavite da pružate pomoć našim diplomatskim misijama u kvalitetnom promovisanju ekonomskih potencijala Srbije i u otkrivanju novih mogućnosti za saradnju", kazao je ministar. 

Dačić je zahvalio konzulima na onome što su do sada učinili, kao i na onome što će učiniti, te posebno na njihovoj spremnosti i posvećenosti da obavljaju taj značajan posao.

"Uveren sam da će Druga konferencija dati doprinos uspostavljanju tešnjih veza i saradnje Srbije sa zemljama u kojima vršite važne i zahtevne poslove i zadatke kao počasni konzuli", naveo je šef srpske diplomatije.    Članstvo u EU strateški prioritet Srbije 

On je ukazao da je srpska diplomatija aktivno angažovana na zaštiti nacionalnih interesa, nastavku pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, ostvarivanju dobre saradnje sa ključnim partnerima na međunarodnoj sceni i tradicionalnim prijateljima širom sveta. 
"Članstvo u EU je strateški prioritet Republike Srbije. Od početka pregovaračkog procesa do sada, Srbija je otvorila 12 poglavlja, a tokom 2017. godine, 6 pregovaračkih poglavlja. Nadam se da će tokom bugarskog predsedavanja EU, broj otvorenih poglavlja biti znatno veći i da će se time, na pravi način, odati priznanje Srbiji i valorizovati napredak koji činimo na našem evropskom putu", rekao je Dačić. 

U sklopu nastojanja za očuvanje nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, nastavili smo, rekao je, da ulažemo napore u različitim multilateralnim forumima da se svim raspoloživim diplomatskim sredstvima zaštiti naš teritorijalni integritet i suverenitet, kao i da se osujete pokušaji ostvarivanja članstva takozvanog Kosova u različitim međunarodnim organizacijama. 

Prema njegovim rečima, na tom planu pozitivni rezultati ostvareni su u Interpolu, Svetskoj carinskoj organizaciji, Unesku. 

"Važno je reći da smo u tome imali snažnu podršku naših prijatelja širom sveta, u čemu ste nam i vi nesebično pomogli, na čemu se, i ovom prilikom, iskreno zahvaljujem", kazao je Dačić obraćajući se konzulima. 

Istakao je da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU, te da srpske vlasti očekuju da Priština poštuje i ispunjava preuzete obaveze.

 Slične vesti

Krstić o sastancima u Briselu: Pomak postoji makar u domenu Statuta za ZSO

28 Oct 2023, 11:23

Docent Fakulteta političkih nauka Milan Krstić kaže za RTS da na sastancima u Briselu, koji su održani u četvrtak, definitivno…

U Kučevu zasedalo Opštinsko veće

27 Dec 2022, 17:57

Opštinsko veće je održalo svoju 39. ovogodišnju sednicu na kojoj je razmatralo 27. tačaka dnevnog reda. Dalo…

Prvi sastanak Partnerskog foruma u postupku izrade Plana razvoja opštine Veliko Gradište

17 Nov 2022, 18:32

U Velikom Gradištu  održan je prvi sastanak Partnerskog foruma u postupku izrade Plana razvoja opštine…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačkim komunalcima 12 miliona…

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara…

20 Feb 2024, 13:44

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 21. Februar…

SRBIJA: U sredu promenljiva oblačnost sa povremenom slabom kišom…

20 Feb 2024, 12:25

DruštvoDinić: Ne možemo još uvek da zatvaramo…

Dok se ne reši pitanje regionalne deponije, otpad iz Požarevca i Kostolca biće deponovan…

20 Feb 2024, 12:25

Kursna lista