Dačić: Puna podrška Vučiću u odbrani nacionalnih interesa
   27 Sep 2022, 10:46    Beograd    rtv, tanjug    Elena Marjanović


Dačić: Puna podrška Vučiću u odbrani nacionalnih interesa

U ovim teškim danima želim da izrazim punu i nedvosmislenu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u odbrani naših nacionalnih i državnih interesa, izjavio je danas predsednik SPS-a Ivica Dačić.


"Srbija se svim svojim snagama bori za mir učestvujući u pregovorima u Briselu, iako Priština ne želi da sprovede šta je dogovoreno, stalno sprovodeći jednostrane poteze koji imaju za cilj vojno osvajanje severa Kosova i Metohije i pogrom i proterivanje Srba. Evropska unija i Zapad ćute, čime, u stvari, odobravaju postupke Prištine", rekao je Dačić Tanjugu.


Kako ističe, ćute i na najnovije rezultate popisa u Hrvatskoj, gde se nastavlja proterivanje Srba, ćute i na zahteve za reviziju Dejtonskog sporazuma, gde se traži ukidanje Republike Srpske.


"Ćute i kad ministarstva spoljnih poslova Albanije i Kosova potpisuju različite sporazume kojima se predviđaju zajednička diplomatska predstavništva i pomoć u priznavanju Kosova", naveo je Dačić.


Kako naglašava, Evropska unija i Zapad jedino reaguju kada treba pretiti Srbiji, kao, na primer, zbog plana konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova, Srbije I Rusije.


"Ja lično, kao ministar spoljnih poslova, za šest godina sam potpisao nekoliko takvih sporazuma sa Rusijom, kao i sa drugim zemljama, što je sasvim uobičajena praksa, i što ničim ne utiče na spoljnu politiku Srbije", rekao je Dačić.


Ali, ističe, ne smeta njima to, glavni razlog histerije su jasni i odlučni stavovi predsednika Aleksandra Vučića o suverenoj i nezavisnoj spoljnoj politici Srbije, koji se temelje isključivo na interesima Srbije.


"Osnovni principi međunarodnog prava važe valjda i za Srbiju, i za naš teritorijalni integritet i suverenitet. To je i ono što najviše smeta raznim glasnogovornicima - zašto Srbija tako čvrsto i stalno brani svoj teritorijalni integritet kada su oni procenili da to ne važi za Srbiju priznajući Kosovo", kazao je Dačić.


Oni, naglašava, nikako da shvate da nikakav neprincipijelni pritisak i pretnje neće uticati na Aleksandra Vučića da promeni svoju politiku: sve za mir, ali Srbiju ni za šta.


"U ovim prelomnim trenucima za naš narod i državu potrebno je narodno jedinstvo i stabilnost, i pozivam sve političke stranke da stanu iza ovakve politike Vučića. Što se tiče mene lično i Socijalističke partije Srbije, kao i uvek stojimo čvrsto u podršci predsedniku Vučiću, za očuvanje mira i zaštitu naših nacionalnih i državnih interesa", rekao je Dačić za Tanjug.



Slične vesti

Samit Brdo-Brioni u Skoplju: Vučić: Srbija za stvaranje atmosfere uzajamnog poverenja

11 Sep 2023, 12:41

Lideri regiona sastali su se ovog prepodneva u Skoplju, u okviru procesa Brdo-Brioni. To je još jedna u nizu inicijativa…

Vučić: Svaki susret s Orbanom je izuzetan, današnji ima posebnu simboliku

20 Aug 2023, 11:04

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Karmelićanskom manastiru. Vučić…

Eskobar: Kurti će propustiti priliku ako se ne uskladi s partnerima

8 Jul 2023, 10:15

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je evropski plan za rešavanje kosovskog…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaMPS: Mali broj poljoprivrednika…

Mali broj poljoprivrednika učestvuje u kreiranju lokalnih programa mera, pozitivan primer…

19 Mar 2024, 11:09

PolitikaZdrava Srbija i u Petrovcu na…

U Petrovcu na Mlavi formiran opštinski odbor stranke Zdrava Srbija  …

19 Mar 2024, 11:07

DruštvoDa li jenjava epidemija malih…

U prethodnom periodu, po broju obolelih od malih boginja i velikog kašlja, prednjačio…

19 Mar 2024, 10:53

Kursna lista