Dačić: Ne možemo da pustimo ruku Rusije dok Zapad ne pruži drugu ruku
   3 Nov 2022, 12:19    Beograd    rts    Elena Marjanović


Dačić: Ne možemo da pustimo ruku Rusije dok Zapad ne pruži drugu ruku

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija želi da nađe zajednički interes sa zapadnim zemljama i dogovor oko Kosova, ali da ne može da pusti "jedinu ruku koja je drži iznad provalije" po tom pitanju, a to je Rusija.


Ivica Dačić je u intervjuu za Glas Amerike, na konstataciju da je već rekao da "možemo da uvedemo sankcije Rusiji, ali ne možemo da se odreknemo Kosova", te zašto povezuje te dve stvari, Dačić je ukazao da je reč o logici velikih sila.


"Zašto velike sile Zapada insistiraju da Srbija uvede sankcije Rusiji? Zašto ne razumeju poziciju Srbije? Pa, isto tako i Rusija neće razumeti poziciju Srbije", objasnio je Dačić.


Kako kaže, velike sile razmišljaju logikom svojih interesa, a Srbija logikom svog interesa, a to je da bismo mi sada, kada bismo govorili o Rusiji i Ukrajini, a da nemamo problem našeg teritorijalnog integriteta, kao što uvek i glasamo, principijelno, protiv te vojne intervencije, a za očuvanje principa teritorijalnog integriteta.


"I mi uvek tako glasamo bilo da je reč o Kosovu, Ukrajini, nekom drugom delu sveta. A, zapadne zemlje i Rusija selektivno gledaju na to, u jednom slučaju se pozivaju na to, u drugom slučaju rade drugačije", rekao je Dačić.


Na pitanje na osnovu čega veruje da Rusija ne bi promenila svoju poziciju koja trenutno odgovara Srbiji, u vezi sa Kosovom, ako bi joj njeni interesi nalagali drugačije, Dačić je odgovorio da svaka od velikih sila koristi argumente koji njoj odgovaraju.


"U ovom trenutku Rusiji odgovara da se poziva na to 'kad može Kosovo, može i Donbas'. Ali, nije samo Rusija koja će se na to pozivati, pa i Katalonija kaže - kad može Kosovo može i Katalonija. Da budem iskren, i Republika Srpska može sutra da kaže 'kad može Kosovo, može i Republika Srpska", ukazao je Dačić.


Sa druge strane, navodi, Zapad će reći da to nije isto, da je Kosovo slučaj "sui generis" i - "nemojte vi da se poredite sa Kosovom".


"Ni jedni ni drugi nisu u pravu. A mi moramo da se brinemo o našim interesima. Odnosno, šta se dešava, da pojednostavim to pitanje, da pitam naše američke partnere: ako uvažavaju naše interese, šta je ponuda, šta je predlog za nas? Šta je to što bi bio zajednički interes Srbije i Amerike, kada je reč o našim problemima? Šta je to što je predlog, ako je vama važno da Srbija bude deo EU, da uvede sankcije Rusiji i sve ostalo. Valjda su svesni toga, ako mi to uradimo, mi ostajemo bez podrške Rusije u Savetu bezbednosti UN", rekao je Dačić.


Na pitanje šta bi bila bolja ponuda, kaže da je to pravedna ponuda za rešenje pitanja Kosova.


"Ne može ponuda biti glasajte za sankcije Rusiji, a druga tačka primićemo Kosovo u UN i Savet Evrope. Pa čekajte, nismo mi pali s Marsa, pa sad ne znamo da gledamo šta je naš interes. Ovo je za nas loša opcija", istakao je šef srpske diplomatije.


Poručuje da Beograd hoće dogovor, ali da "niko ne pušta ruku dok je iznad provalije, dok ne dobije drugu ruku".


"A koja je to druga ruka? Jer, oni hoće da pustimo tu jednu jedinu ruku koju držimo. Ja sam potpuno konkretan i praktičan, i to sam pričao i 10 godina unazad i u Vašingtonu - sve dok je problem Kosova aktuelan, mi moramo da vodimo računa o onima koji podržavaju naše interese oko toga", naglasio je Dačić.


foto:mfa.gov.rsSlične vesti

Vuletić: Retki su ljudi hrabri kao Zeman da svetu pokažu razumevanje za Srbiju

31 Jan 2023, 9:59

Prva i poslednja zvanična poseta predsednika nekoj zemlji imaju poseban simbolički značaj, ističe sociolog Vladimir Vuletić,…

Vučić: To što je Zeman rekao o Kosovu ostalo je u srcima naših građana

30 Jan 2023, 13:22

Teško da poznajem nekog ko ima takvu popularnost u jednoj zemlji kao što predsednik Miloš Zeman ima…

Dačić u Budimpešti: Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih 10 godina

10 Jan 2023, 11:44

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih 10…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista