Dačić: Nacionalni interesi na prvom mestu
   28 May 2020, 12:07        RTV    Maja Stepanović


Dačić: Nacionalni interesi na prvom mestu

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obratio se danas u Ministarstvu spoljnih poslova budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj, a u okviru priprema za njihove predstojeće misije u diplomatskim predstavništvima Srbije.
Ministar je naveo da su ovakvi događaji uvek dobra prilika da se istakne značaj veoma uspešne saradnje naša dva ministarstva, koja se ostvaruje u duhu zajedništva i solidarnosti na brojnim zadacima zaštite državnih interesa i efikasnog sprovođenja spoljnopolitičkih ciljeva zemlje, navodi se u saopštenju.
"Posao koji ćete obavljati neće biti ni malo jednostavan, posebno jer su bilateralni odnosi sa zemljama u koje ćete biti upućeni od velike važnosti za Srbiju. Uveren sam da ćete uz dobru saradnju sa našim kolegama u diplomatskim misijama u Moskvi, Vašingtonu, Berlinu, Parizu i Sofiji unaprediti sveukupnu saradnju sa zemljama prijema i doprineti da interesi naše zemlje budu u većoj meri uvaženi u prestonicama u kojima ćete službovati", rekao je Dačić budućim izaslanicima.
Ministar je istakao da Srbija gradi međudržavne odnose i partnerstva na principima dijaloga, uzajamnog uvažavanja i poštovanja međunarodnih obaveza.
"Kao zemlja koja je, uprkos istorijskim iskušenjima, uvek bila privržena slobodi i pravdi, Srbija nastoji da u međunarodnim odnosima bude odgovoran, predvidljiv i kredibilan partner", naveo je Dačić i dodao da su prioriteti spoljne politike, a koji su istovremeno neodvojivi od zaštite nacionalne bezbednosti naše zemlje, veoma jasno definisani.
Pre svih, naveo je odbranu teritorijalnog integriteta, za šta je posebno važno pitanje Kosova i Metohije.
"Takođe, opstanak i zaštita Srba na Kosovu i Metohiji je naš važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovnih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom. Postizanje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije vidimo kao jedini ispravni ishod procesa normalizacije odnosa, koji može biti održiv na duži rok", rekao je Dačić.
Naveo je da je prioritet je i uspešno okončanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, što je i strateški spoljnopolitički pravac Srbije.
Dačić je dodao da Srbija veliku pažnju posvećuje i razvoju regionalne saradnje u cilju očuvanja mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, kao osnovnog preduslova za napredak svake zemlje pojedinačno i regiona u celini.
"Poslednjih nekoliko godina razvoj bilateralnih odnosa sa najmoćnijim akterima u svetu, ali i produbljivanje saradnje sa našim tradicionalnim prijateljima, beleže konstantan uzlazni trend, što je još jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije", dodao je ššef srpske diplomatije.Slične vesti

Vojska će pomoći Krušiku, kupićemo municiju

10 Mar 2020, 11:14

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da će Vojska Srbije pomoći Krušiku tako što će za milijardu dinara kupiti…

U Srbiji nema zaraženih novim korona virusom

26 Feb 2020, 11:30

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da u Srbiji nema zaraženih novim korona virusom, iako se on pojavio u zemljama u…

Srbija planira zabranu plastičnih tanjira, kašika, viljuški, slamčica

22 Feb 2020, 13:47

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kaže za RTS se vode pregovori u vezi sa izbacivanjem iz upotrebe plastike…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSUZBIJANJE LARVI KOMARACA U ČETVRTAK…

Informativna slučba grada Požarevca obaveštava da će u četvrtak i petak 9. i 10. jula,…

4 Jul 2020, 16:55

ZdravljeVučić: Da sam bio tu, ranije bih…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Novom Pazaru bolja nego juče, da…

4 Jul 2020, 13:09

DruštvoŠta treba da znaju turisti koji…

Posle Grčke do koje se i dalje može zaobilaznim putem, od sutra turisti kreću čarter letovima…

4 Jul 2020, 13:04

Kursna lista