DA LI ZNATE DA SE ČUVATE OD GRMLJAVINE?  FIKSNI TELEFON OPASNIJI  OD MOBILNOG
   9 Jul 2019, 14:11        RTS    Tatijana Spasojević


DA LI ZNATE DA SE ČUVATE OD GRMLJAVINE? FIKSNI TELEFON OPASNIJI OD MOBILNOG

Letnje vremenske nepogode često prati i grmljavina. Da li ste sigurni da znate kako treba da se ponašate kad zagrmi? Šta su istine, a šta zablude kada je o grmljavini reč, otkriva prof. dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta.
U Pančevu je od udara groma ispred kuće stradao sedmogodišnji dečak, jednoj porodici kod Jagodine potpuno je izgorela kuća, dok je jednom seljaku u Valjevu stradalo devet ovaca.

Statistika govori da tokom godine od udara groma strada deset osoba. Najviše grmljavine ima tokom maja, juna, jula i avgusta – od pet do deset dana, dok grmljavine u Srbiji tokom januara nije bilo više od jedne decenije.
Profesor Fizičkog fakulteta dr Vladimir Đurđević ističe da je najvažnije skloniti se sa otvorenog prostora.
Najbolje je ući u neki zidani objekat. Ako vam kuća ili neka zgrada nije u blizini, dobro je ostati u zatvorenom automobilu.
Poluotvoreni prostori, poput nadstrešnica ili autobuskih stanica nisu dobar zaklon od groma. Ne treba stajati pored električnih stubova ni visokog drveća. Ako baš nemate gde da se sklonite – čučnite!
Činjenica da je mališan u Pančevu stradao na kućnom pragu, pokazuje da na otvornom nema zaklona koji je sto posto siguran.
"Najbolje je pratiti vremensku prognozu i ako je za posle podne najavljeno neko nevreme, grmljavinske nepogode, u tom slučaju ne treba planirati aktivnosti koje možemo da odložimo, tako da možemo da budeme sigurni, odnosno blizu nekog zatvorenog objekta ili kuće u kojoj možemo da se sakrijemo", objašnjava profesor Đurđević.
Suprotno raširenom verovanju, sasvim je bezbedno koristiti mobilni telefon dok grmi. Naravno, ako ste u zatvorenom prostoru. Međutim, trebalo bi da se klonite fiksnih telefona!
"U slučaju udara groma, ta energija može da prođe kroz vodove i stigne do slušalice. Tako da, ako ste u kući, slobodno koristite mobilni telefon u toku oluje. Nije dobro puniti mobilni telefon jer uređaj može biti oštećen", napominje profesor Đurđević.
Gumena obuća se preporučuje naročito onima koji rade na otvorenom, u polju na primer, jer ona predstavlja neki vid izolacije. Tako da, ukoliko se i "desi nešto strašno", kako kaže dr Đurđević, posledice će biti manje.
 Slične vesti

SITUACIJA POSLE NEVREMENA NA HALKIDIKIJU SE STABILIZUJE

12 Jul 2019, 13:49

Juta" savetuje turistima da ne otkazuju letovanje u Grčkoj Situacija na Halkidikiju se stabilizuje posle nevremena u kojem…

VANREDNA SITUACIJA U TOPOLI I 17 POŽEŠKIH SELA – VELIKA ŠTETA U VOĆNJACIMA

14 Jun 2018, 13:45

Nevreme u Srbiji se smirilo, ali posledice grada, padavina i vetra se tek procenjuju. Najviše problema bilo je u…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGOLUBAC DOBIJA NOVU PLAŽU NA DUNAVU

Početak radova na izgradnje  plaže i marine  na Dunavu,nastavak realizacije projekata…

21 Oct 2019, 21:18

KulturaSTARI ZANATI U OSNOVNOJ ŠKOLI…

UDRUŽENJE ZA PROMOCIJU KULTURE, TRADICIJE I TURIZMA "OD KNJIGE DO DUŠE" NA…

21 Oct 2019, 14:01

DruštvoOKTOBAR MESEC POSVEĆEN SLEPIM…

SAVEZ SLEPIH I SLABOVIDIH  POŽAREVAC OBELEŽEVA NIZOM AKCIJA MESEC OKTOBAR POSVEĆEN SLEPIM…

21 Oct 2019, 13:51

Kursna lista