Da li su škole u Srbiji spremne ako dođe do epidemije hepatitisa
   5 May 2022, 10:00    Beograd    rts    Elena Marjanović


Da li su škole u Srbiji spremne ako dođe do epidemije hepatitisa

Kako prenose neki mediji, novi tip hepatitisa stigao je u Srbiju. Zagonetna infekcija, posebno je opasna po decu, a o njoj ne znamo mnogo. Dobra vest je da je broj obolelih u svetu relativno mali. Loša da je svakom desetom registrovanom zaraženom bila neophodna nova jetra. Da li su naše škole spremne da se bore protiv te infekcije koja se, kako kažu, doktori prenosi uglavnom prljavim rukama?Sapuna, papira i alkohola ima dovoljno, makar tako tvrde u školama u Beogradu. Kažu da se redovno čiste i učionice i toaleti i da roditelji nemaju razloga za brigu.

  "Plan dezinfekcije, s obzirom na prethodni period korone, postoji, ustaljen je već dve godine s obzirom da su se svi učenici i zaposleni navikli i stranke koje dolaze. Videli ste kad se ulazili sredstva za dezinfekciju na ulazima i barijere i sve ostalo", kaže Mile Saković, direktor Prve ekonomske škole.

"Ništa novo. Škola se inače dezinfikuje, redovno čisti, non-stop imamo sapun, papir, toplu vodu. Mi imamo sopstvenu kuhinju, pa je iz tog razloga jako važno da se tu vodi računa", navodi Nataša Vasić, direktorka OŠ "Drinka Pavlović".

Nemir među roditelje unela je vest o nepoznatoj, opasnoj bolesti koja napada decu, ali i vest da je u Zagrebu skoro 60 srednjoškolaca u poslednja dva meseca dobilo žuticu. Deca su se zarazila preko hrane u školskoj menzi, a zarazu je preneo kuvar.

"Mi na mesečnom nivoz imamo nadzor sanitarnog inspektora i već godinama unazad nemamo nikakvu meru, jer sve se radi kako treba. Zna se kako se hrana odlaže, kako se njoj pristupa, posle serviranja hrane se takođe dezinfikuje, između doručka i ručka, odnosno užine i ručka", naglašava Vasićeva.

Čak i ako do zaraze dođe, čim se prijavi prvi slučaj, postoje propisane procedure koje škola mora da poštuje.

"Obaveštavaju se nadležne ustanove medicinske dolaze, ali pre njih vrši se dezinfekcija svih elemenata, ulaza, izlaza, brava, vrata, prozora dezinfekcionim sredstvima. Dezinfekcionih sredstava imamo dovoljno", poručuje Saković.

Stariji se sećaju kako je osamdesetih godina prošlog veka zbog žutice pre svakog obroka u školama bilo obavezno definfikovati ruke. Lavori su stajali ispred svake učionice. Korona je popustila, ali opuštanja nema.

 Važno je znatiPedijatar, doktor Saša Milićević objasnio je u čemu je razlika između epidemije hepatitisa A u Zagrebu i akutnog hepatitisa, kojeg izaziva adenovirus, a dovodi do misterioznog oboljenja jetre kod dece.

"Različiti su uzročnici. Ovo u Zagrebu što se dešava to je infektivna žutica koja je nama odavno poznata, mnogi u detinjstvu su imali tu zaraznu žuticu koja uglavnom prođe sama, izaziva je taj virus hepatitisa A, nekada može da se iskomplikuje", kaže Milićević.

Kada je reč o oboljenju koje se javilo kod dece u više zemalja, doktor Milićević kaže da je uzročnik adenovirus koji postoji odavno kod nas i uglavnom izaziva kijavicu i temperaturu, bol u grlu, dijareju.

Ističe da se to odjednom promenilo i da se umesto tih klasičnih simptoma sada virus ustremio na jetru, kao i da se ne zna da li je u pitanju mutacija.

Žutica je bolest prljavih ruku, a doktor kaže da je najbolja preventiva upravo pranje ruku.Slične vesti

Doktorka Đorđević Plavša: Za majmunske boginje karakteristično uvećanje limfnih čvorova

23 May 2022, 9:23

U svetu su do sada potvrđena 92 slučaja majmunskih boginja, a 28 sumnjivih slučajeva se ispituje. U Srbiji ih za sada nema.…

Mali Vukan na putu ka bolnici u Budimpešti, ima zakazan prijem

18 May 2022, 9:32

Za lečenje devetomesečnog Vukana Stoiljkovića, koji boluje od spinalne mišićne atrofije najtežeg tipa pomogli su mnogi humani…

Sve više ljudi na bolovanju, ali ne zbog koronavirusa - šta je najčešći razlog

17 May 2022, 9:17

Na bolovanju je u prva tri meseca bilo oko 80.000 ljudi. U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da, uprkos pandemiji,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMaturantska žurka na Trgu u Požarevcu

U petak 27. maja od 17 časova do 23 časa biće organizovana maturantska žurka na Trgu oslobođenja…

25 May 2022, 12:45

HronikaRasvetljena krađa u Domu zdravlja…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu brzo su rasvetlili krađu u…

25 May 2022, 12:25

SportČlanovi "Poleta" osvojili…

Na 31. Pojedinačnom prvenstvu u kuglanju za slepa i slabovida lica, koje je održano 14. i…

25 May 2022, 12:22

Kursna lista