Da li smo spremni da se odreknemo volana?
   30 Jan 2017, 19:16        b92.net    Aleksandar Beljić


Da li smo spremni da se odreknemo volana?

Samovozeći automobili više nisu samo naučna fantastika, već izvesna bliska budućnosti. Ipak, postavlja se pitanje da li smo kao vozači spremni da povremeno ili stalno prepustimo upravljanje kompjuteru?
 
Ilustracija: Goodyear
 

Veoma zanimljivi odgovori stižu kao rezultat najnovijeg evropskog istraživanja o ovoj oblasti, koje pokazuje da su građani Srbije prilično tolerantni prema uvođenju "automobila bez vozača" u saobraćaj.

Tehnologija koja je još uvek u procesu nastajanja, omogućava nam da uđemo u automobil, unesemo odredište, zavalimo se u sedište i opustimo se dok se vožnja ne završi. Ovako bi mogla da izgleda budućnost individualnog prevoza na putevima sutrašnjice.

Paralelno sa razvojem samovozećih automobila vrše se i društvena istraživanja o tome koliko su zaista ljudi, koji su navikli da imaju kontrolu nad vozilom, spremni da je prepuste mašini. Tako je kompanija Goodyear u saradnji sa Londonskom školom ekonomije (London School of Economics and Political Science) sprovela je istraživanje o tome šta vozači misle o autonomnim vozilima, odnosno automobilima bez vozača.

Istraživanje je vršeno na dva nivoa: pomoću fokus-grupa u četiri evropske zemlje i onlajn anketa u 11 zemlja Evrope, sa oko 12.000 ispitanika. Rezultati su pokazali značajne razlike u mišljenjima stanovnika različitih evropskih zemalja, a u jednoj kategoriji građani Srbije su bili dominantni.

Na pitanje da li bi se osećali prijatno prilikom upotrebe automobila bez vozača, umesto tradicionalnog automobila današnjice, Srbi su dali najveći procenat pozitivnih odgovora i time zauzeli prvo mesto od 11 zemalja Evrope (28% njih bi se osećalo prijatno, a 30% njih se ne bi se osećalo prijatno). U poređenju sa ispitanicima iz ostalih zemalja Evrope koji su odgovarali na isto pitanje, Španija je zauzela drugo, a Poljska treće mesto.

Na drugo pitanje, kako bi se osećali da dele put sa samovozećim automobilom, građani Srbije su zauzeli treće mesto, 28% ispitanika odgovorilo je kako bi se osećalo prijatno u ovakvoj situaciji, a 32 % njih ne bi se osećalo prijatno. Stanovnici Poljske su na osnovu odgovora na isto pitanje zauzeli prvo mesto.

Ilustracija: Goodyear

 

Ispitanici iz Srbije su na prvom mestu i po uverenju da bi vožnja autonomnih vozila bila lakša od upravljanja njihovim sopstvenim, sa čime se složilo njih 43%.

Istraživanje je pokazalo i da su Srpski građani su na trećem mestu po svojoj otvorenosti prema samovozećim automobilima. Zaključak je izveden na osnovu odgovora u vezi sa argumentima za i protiv autonomnih vozila.

Čak 48% Srba smatra da je najveći broj saobraćajnih nesreća prouzrokovan ljudskom greškom i iz tog razloga veruje da su samovozeći automobili bezbednija opcija. Pored toga, 50% naših sugrađana (po čemu zauzimamo drugo mesto u poređenju sa ostalim zemljama) misli da bi se autonomna vozila ponašala predvidljivije u saobraćaju za razliku od onih kod kojih je za volanom čovek, dok se 41% složilo sa činjenicom da mašine nemaju emocije, pa iz tog razloga mogu biti bolji vozači od ljudi.

"Autonomna vozila dolaze. Od suštinskog značaja je razumeti kako vozači doživljavaju putovanje danas i kako po njima ova vrsta automobila treba da se uklopi u saobraćaj", prokomentarisao je rezultate istraživanja Karlos Cipoliti, generalni direktor Centra za inovacije kompanije Goodyear.

Inače, pored Srbije istraživanjem su obuhvaćene Španija, Češka, Nemačka, Italija, Francuska, Poljska, Belgija, Holandija, Švedska i Velika Britanija.
Slične vesti

BEZ CARINSKE DEKLARACIJE NE MOŽE DA SE PROĐE TEHNIČKI PREGLED

17 Apr 2019, 13:57

Nova pravila tehničkog pregleda vozila postavljaju pred vozače i nove zahteve koji podrazumevaju i dodatne isprave, potvrde…

Ukida se trajna registracija za mopede, ali i za traktore i motokultivatore.

19 Mar 2019, 14:06

Od 3. aprila ove godine prestaje da važi trajna registracija za mopede. Nakon tog datuma, svi mopedi moraće da imaju standardnu…

Uskoro probna vozačka dozvola na 2, 3 ili 4 godine!

1 Feb 2019, 11:27


Uskoro se probna vozačka dozvola neće izdavati na jednu godinu, nego na minimum dve godine. Neki će morati da voze…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNOVI INFORMATIVNI TURISTIČKI CENTAR…

SVEČANO SU  OTVORENE NOVE PROSTORIJE TURISTIČKOG INFORMATIVNOG CENTRA  GRADA POŽAREVCA…

23 Apr 2019, 14:20

DruštvoDAN VOJSKE OBELEŽEN U POŽAREVAČKOJ…

ODRŽANA JE VOJNA SVEČANOST POVODOM OBELEŽAVANJA DANA VOJSKE SRBIJE U KASARNI GENERAL PAVLE…

23 Apr 2019, 14:18

DruštvoSelaković uručio odlikovanja pripadnicima…

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Republike,…

23 Apr 2019, 12:45

Kursna lista