Da li se urastao nokat može sanirati prirodnim putem?
   30 Aug 2021, 10:10        SatTv    Srbijanka Stanković


Da li se urastao nokat može sanirati prirodnim putem?

Urastao nokat je problem sa kojim se većina populacije srela bar jednom u životu. Javlja se kada ivice ili uglovi nokta urastaju u okolno tkivo. Ukoliko nije došlo do infekcije, moguće je pokušati izlečenje alternativnim metodama, ali u suprotnom se obavezno morate obratiti lekaru. Ukoliko imate dijabetes, rizik za komplikacije nastale zbog uraslog nokta je neuporedivo veći. Kako biste uspeli da sanirate problem, važno je najpre da se upoznate sa simptomima i dijagnostikovanjem uraslog nokta.
 

Koji su simptomi uraslog nokta?


Nekada čak u prvom momentu ne znamo šta se dešava, osim što osećamo bol. Glavni simptomi koji ukazuju na to da je nokat urastao su: crvenilo oko nokta, bol tkiva oko nokta, otok i infekcija. Kako biste olakšali sebi, najbolje je da reagujete odmah pri pojavi prvih simptoma. Što duže čekate, velika je verovatnoća da će doći do gnojenja, nakon čega je neophodna hiruška intervencija.
 

Zašto dolazi do urastanja nokta


Najčešći razlozi zbog kojih dolazi do urastanja nokta su nošenje neudobne obuće, nepravilno sečenje noktiju, a nekada jednostavno i zbog prirodnog oblika nokta.

Nošenje neudobne obuće dovodi do uraslog nokta na palcu. Koliko god uske cipele i visoka potpetica izgledaju lepo i ženstveno na nozi, toliko su i neudobne, tako da je razumljivo što dolazi do urastanja nokta. Nokti su stisnuti jedan uz drugi i nemaju prostora da budu opušteni.

Nepravilno sečenje noktiju dovodi do urastanja nokta u tkivo. Ukoilko se nokti seku isuviše kratko ili u polukrug, gotovo je sigurno da će doći do urastanja nokta kada on počne da raste.

Nekada i prirodni oblik nokta može biti uzrok urastanja. Ukoliko nokatna ploča ima izgled presečenog valjka, utoliko je veća verovatnoća da će doći do urastanja nokta čim počne da raste. Kod ovakvog oblika nokta ivice nokta se najčešće spuštaju ka tkivu palca.  Ako se na to doda neudobna obuća, sasvim je moguće da će doći do urastanja.

Ukoliko je nokat ravan ili blago zaobljen, manja je mogućnost da dođe do komplikacije.
 

Komplikacije koje mogu nastati zbog uraslog nokta


Ukoliko se ne leči pravovremeno i dođe do infekcije, moguće je da se infekcija proširi i do kostiju prsta. U težim slučajevima i onda kada se ne leči na vreme, infekcija prsta može da dovede do otvorenih rana na stopalima, a može i da preseče dotok krvi u inficirani deo. Tada mogu nastupiti ozbiljne posledice, posebno ukoliko ste skloni dijabetesu. 

Kako izlečiti urastao nokat?


Najvažnija je prevencija koja podrazumeva redovnu i pravilnu negu stopala. Obavezno prilikom sečenja noktiju pogledajte detaljno svoja stopala, jer ćete tako imati uvid u potencijalnu nepravilnost. Posebno obratite pažnju kako vam rastu nokti na palčevima.

Nokte uvek secite ravno bez obzira na to da li ih sami sečete ili koristite uslugu pedikira. Uvek održavajte umerenu dužinu noktiju, nemojte ih seći suviše kratko. Nosite odgovarajuću obuću, jer preterano tesna obuća doprinosi urastanju nokta. Redovno pregledajte stopala i vodite računa o njihovoj higijeni.
 

Da li se urastao nokat može lečiti prirodnim putem?


Ukoliko vam se već desilo da vam je nokat urastao, najbolje bi bilo da preduzmete sve neophodne mere kako ne bi došlo do hiruške intervencije. Postoje neke stvari koje možete preduzeti u kućnim uslovima. Najefikasniji način je da nabavite spravu koja pomaže kod uraslog nokta. Takođe neke od alternativnih metoda su upotreba sode bikarbone ili kantarionovog ulja, ali nemojte oklevati da se obratite lekaru kako se situacija ne bi dodatno pogoršala.

 

Alat za urasle nokte


Ukoliko ste skloni urastanju nokta, a pri tom ne posećujete pedikira, obavezno bi trebalo da koristite alat za urasle nokte.

Reč je o spravi koja se jednostavno koristi, a što je još važnije, daje dugoročne rezultate.  Pomoću ove sprave nokat se lagano i bez bola odiže od tkiva, nakon čega ćete moći vrlo jednostavno da ga isečete. Dakle, ne samo da ćete sprečiti hirušku intervenciju već ovu spravu možete koristiti  preventivno kako ne bi došlo do urastanja nokta.
 

Kombinacija sode bikarbone i vode


U vodu dodajte nekoliko kašika sode bikarbone i držite noge u toj vodi nekih 15 minuta. Nakon toga ih izvadite iz vode i dobro prosušite. Radite ovo nekoliko puta u toku dana kako bi nokat omekšao, a zatim pokušajte pažljivo da ga isečete.
 

Kantarionovo ulje


Kantarion će pomoći tako što će umanjiti bol, a pored toga sprečava upalu i gljivične infekcije. Dovoljno je da namažete nokat i ceo prst kantarionovim uljem, a zatim stavite zavoj. Ovo ponavljajte nekoliko puta u toku dana, bar 5 dana uzastopno. Otok i crvenilo će se smanjiti, a bol će početi da jenjava.

Ovde su navedene samo neke alternativne metode pomoću kojih biste mogli da sanirate problem uraslog nokta. Ukoliko ubrzo ne vidite poboljšanje ili se situacija pogorša, obavezno se obratite lekaru.Slične vesti

Uz Vision board do lepše kože

20 Sep 2021, 8:30

Vision board – projekat koji vodi do lepše kože
Vision board projekat je sve popularniji i zaista može…

Ponovo se dugo čeka na operacije, najviše za kataraktu i ugradnju kuka

7 Sep 2021, 9:34

Pandemija ima i drugo lice. Produžene su liste i vreme čekanja na operacije, pre svega na ortopedske, ali i operacije katarakte.…

Besplatni preventivni pregledi i ovog vikenda

12 Aug 2021, 13:18

Tokom vikenda, ponovo besplatni preventivni pregledi u Domu zdravlja Požarevac i Opštoj Bolnioci Požarevac od 8-14…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiTop 5 rasa pasa za kućnog ljubimca

Psi su toliko dugo saputnici ljudi kroz život, da se o njima gotovo nema šta mnogo novog reći.…

25 Sep 2021, 13:37

DruštvoKoji su najunosniji poslovi u…

Ako razmišljate o promeni posla ili želite da se oprobate u novoj sferi, pravo vreme…

25 Sep 2021, 13:32

HronikaKrivična prijava protiv lažnih…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu podneće krivičnu prijavu nadležnom…

25 Sep 2021, 13:03

Kursna lista