Da li osmake čeka jednostavnija mala matura, pomoćnik ministra ima savet za njih
   11 Nov 2022, 9:31    Beograd    RTS    Marija Vajner


Da li osmake čeka jednostavnija mala matura, pomoćnik ministra ima savet za njih

Sadašnji osnovci trebalo bi da imaju lakšu, ili bar jednostavniju malu maturu. Učenici će se izjašnjavati za jedan predmet na trećem testu od dosadašnjih pet. Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete savetuje roditelje i učenike da urade kombinovane testove od poslednjih pet godina i da onda sagledaju iz kog predmeta su ostvarili najbolje rezultate i onda neka ta dva predmeta uđu u uži izbor za treći test. 

Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete rekao je gostujući u Beogradskoj hronici da je objavljen izveštaj o rezultatima malih maturanata, koji su sada prva godina i koju pokazuju da su u odnosu na prethodne generacije neznatno slabiji iz određenih predmeta.

"Završni ispit se realizuje od 2011. godine. Prvo su krenula dva testa iz srpskog i matematike, a onda je 2014. godine dodat i kombinovani test. Kombinovani test ima svoju razvojnu fazu i bila je predviđena revizija tog testa. Nakon procedura 15. juna bila je proba za sadašnje osmake da izaberu jedan od pet predmeta", naveo je Pašić. Prema njegovim rečima, najčešće su birali biologiju, geografiju, hemiju, istoriju, a najmanje fiziku, a ako se pogledaju rezultati sve je bilo obrnuto. Napominje da su najbolji rezultati bili iz fizike, pa onda iz istorije, geografije, hemije i najlošiji iz biologije. Savetuje roditelje i učenike da urade kombinovane testove od poslednjih pet godina i da onda sagledaju iz kog predmeta su ostvarili najbolje rezultate i onda neka ta dva predmeta uđu u uži izbor za treći test. Kaže da je rok za izjašnjavanje je 30. decembar, a da u izuzetnim objektivnim okolnostima može to da se promeni do 1. februara. "Postoje dva načina prijave za male maturante. Jedan je fizički, popunjavanjem obrasca roditelji se izjasne koji je treći test, a druga varijanta je elektronskim putem putem portala Moja srednja škola", napomenuo je Pašić. Napomenuo je da su neke škole već krenule sa pripremama za male maturante, a da postoji e-vežbaonica i da učenici i tako mogu raditi testove. Govoreći o učeničkom nasilju o kome se ovih dana dosta priča, rekao je da je za vreme korone bilo zastupljeno nasilje kroz digitalni oblik, a sada se vratila nažalost pojava fizičkog nasilja. "Škole imaju svoje timove za zaštitu učenika od diskriminacije, imaju planove i progreme i cela škola mora da preduzme određene aktivnosti. Nasilje jeste sada dosta vidljivije, uzimajući u obzir i društvene mreže. Ali mi imamo nultu toleranciju na nasilje i škola reaguje na svaku prijavu", istakao je Pašić.Slične vesti

Novi izgled fiskulturne sale u OŠ "Jovan Šerbanović" u Ranovcu

31 Jan 2023, 14:02

U Osnovnoj školi “Jovan Šerbanović” u Ranovcu završeni su radovi na rekonstrukciji poda…

"Povratak proleća - novi početak", upoznavanje sa kineskom kulturom

30 Jan 2023, 13:51

Povratak proleća – novi početak je naziv dvočasovne radionice koja je održana u Osnovnoj školi „Sveti…

Svetosavska nagrada Požarevačkoj gimnaziji

27 Jan 2023, 14:27

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dodelilo je Svetosavske nagrade. Među dobitnicima je i Požarevačka…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista