Da li osmake čeka jednostavnija mala matura, pomoćnik ministra ima savet za njih
   11 Nov 2022, 9:31    Beograd    RTS    Marija Vajner


Da li osmake čeka jednostavnija mala matura, pomoćnik ministra ima savet za njih

Sadašnji osnovci trebalo bi da imaju lakšu, ili bar jednostavniju malu maturu. Učenici će se izjašnjavati za jedan predmet na trećem testu od dosadašnjih pet. Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete savetuje roditelje i učenike da urade kombinovane testove od poslednjih pet godina i da onda sagledaju iz kog predmeta su ostvarili najbolje rezultate i onda neka ta dva predmeta uđu u uži izbor za treći test. 

Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete rekao je gostujući u Beogradskoj hronici da je objavljen izveštaj o rezultatima malih maturanata, koji su sada prva godina i koju pokazuju da su u odnosu na prethodne generacije neznatno slabiji iz određenih predmeta.

"Završni ispit se realizuje od 2011. godine. Prvo su krenula dva testa iz srpskog i matematike, a onda je 2014. godine dodat i kombinovani test. Kombinovani test ima svoju razvojnu fazu i bila je predviđena revizija tog testa. Nakon procedura 15. juna bila je proba za sadašnje osmake da izaberu jedan od pet predmeta", naveo je Pašić. Prema njegovim rečima, najčešće su birali biologiju, geografiju, hemiju, istoriju, a najmanje fiziku, a ako se pogledaju rezultati sve je bilo obrnuto. Napominje da su najbolji rezultati bili iz fizike, pa onda iz istorije, geografije, hemije i najlošiji iz biologije. Savetuje roditelje i učenike da urade kombinovane testove od poslednjih pet godina i da onda sagledaju iz kog predmeta su ostvarili najbolje rezultate i onda neka ta dva predmeta uđu u uži izbor za treći test. Kaže da je rok za izjašnjavanje je 30. decembar, a da u izuzetnim objektivnim okolnostima može to da se promeni do 1. februara. "Postoje dva načina prijave za male maturante. Jedan je fizički, popunjavanjem obrasca roditelji se izjasne koji je treći test, a druga varijanta je elektronskim putem putem portala Moja srednja škola", napomenuo je Pašić. Napomenuo je da su neke škole već krenule sa pripremama za male maturante, a da postoji e-vežbaonica i da učenici i tako mogu raditi testove. Govoreći o učeničkom nasilju o kome se ovih dana dosta priča, rekao je da je za vreme korone bilo zastupljeno nasilje kroz digitalni oblik, a sada se vratila nažalost pojava fizičkog nasilja. "Škole imaju svoje timove za zaštitu učenika od diskriminacije, imaju planove i progreme i cela škola mora da preduzme određene aktivnosti. Nasilje jeste sada dosta vidljivije, uzimajući u obzir i društvene mreže. Ali mi imamo nultu toleranciju na nasilje i škola reaguje na svaku prijavu", istakao je Pašić.Slične vesti

U Politehničkoj školi u Požarevcu mesta ima za 140 budućih srednjoškolaca

20 May 2024, 10:48

Plan upisa u Politehničkoj školi u Požarevcu biće isti kao i prethodne godine. Mesta ima za 140 budućih srednjoškolaca.

U Poljoprivrednoj školi 112 mesta za buduće srednjoškolce

14 May 2024, 12:33

U požarevačkoj Poljoprivrednoj školi sa domom učenika „Sonja Marinković“ u školskoj 2024/2025.…

Sajam profesionalne orijentacije

10 May 2024, 11:17

U holu Centra za kulturu Požarevac održan je 12. Sajam profesionalne orijentacije,  koji su organizovale  požarevačke…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaZaštita vinove loze na stand by

Vinova loza se nalazi u fazi cvetanja i uprkos idealnim uslovima za razvoj infekcije, tretnani…

23 May 2024, 14:18

SportPromocija ženske košarke u Požarevcu

SKU  “Lavice 012 ” i KK Po Basket intenzivno rade na promociji  promocije…

23 May 2024, 14:15

DruštvoEksplozija cena smeštaja zbog…

Na Ušću već danima traju pripreme za dva koncerta nemačke rok grupe Ramštajn, u petak i u…

23 May 2024, 14:11

Kursna lista