Da li novac iz slamarice preseliti u banke
   8 Nov 2022, 10:24    Beograd    rts    Elena Marjanović


Da li novac iz slamarice preseliti u banke

Banke u Srbiji stabilno posluju i nema naznaka da će neka u stečaj zbog novonastale finansijske nestabilnosti u svetu, ocenjuje Agencija za osiguranje depozita i sanaciju banaka. Siguran je, kažu, i novac građana na štednim računima, jer, podsećaju, država garantuje za svaki ulog do 50.000 evra.


To što je novac poskupeo u celom svetu, ima i dobru stranu - banke ponovo plaćaju kamate na štednju. A država i dalje garantuje sigurnost za 50 hiljada evra po štednom računu. Ko ima to, znači da bi uz račun u svakoj od 20 banaka imao garanciju za milion evra štednje. Takvih je ipak malo - 80 odsto uloga u našim bankama ne prelazi 500 evra.



Vladimir Vasić, sekretar Udruženja banaka Srbije kaže da je poslednjih deset godina rast štednje veliki, u dinarima 400 odsto.


"Stopa u evrima je 35 odsto i stigli smo do preko 14 milijardi evra, što dinara što evra. Motiv za štednju je prethodnih godina svakako bio stabilan kurs, niska stopa inflacije i svakako poverenje u ekonomsku situaciju", rekao je Vasić.


Trenutno je osigurano 14,3 milijardi evra - u to ulazi i štednja u dinarima, a sve više i u dolarima, švajcarskim francima, pa i rubljama. Banke primenjuju različita pravila za klijente, pa zato i Agencija za osiguranje predlaže izmenu propisa - odnosno novi sistem obračuna visine premije osiguranja koju plaćaju.


"Sistem koji podrazumeva da sve banke ne plaćaju isti procenat na sumu depozita osiguranih, nego da on zavisi od rizičnosti u poslovanju banaka, tako da rizičnije banke plaćaju veći iznos, manje rizične manji. Na taj način želimo da utičemo na ponašanje banaka i na to da sprečimo preuzimanje rizika", kaže Hasan Hanić, predsednik Upravnog odbora AODA.


Rizik se pre svega meri kroz kreditnu politiku, odnosno uslove pod kojma se daju zajmovi - jer ako se ublaže, mogu doneti povećanje nenaplativih zajmova. 


"Što se tiče kreditne politike, ona ostaje. Samo klijent koji može da ispuni uslove, on i dobije. Mogu da kažem da je štednja veoma dobra investicija. Znate, najgore je trenutno držati novac u slamarici, jer vi sad možete da imate tri i po procentna poena na godišnjem nivou, a za razliku od drugih investicija, štednja je najlikvidnija investicija, jer vam je novac u svakom momentu dostupan", kaže Mirjana Sučević, direktor za stanovništvo "Prokredit banke".


Građanima savet da se i što pre naviknu na elektronsko bankarstvo, jer je će ekspozitura biti još manje. Trenutno ih je u Srbiji 60 na 100 hiljada stanovnika, tri puta više od evropskog proseka.



Slične vesti

Srbija ima presuda za pranje novca kao ceo region zajedno - ipak, kaznena politika je blaga

25 Mar 2024, 9:26

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca dr Željko Radovanović objašnjava u razgovoru za RTS kako izgleda istraga…

Kartice potiskuju keš, koje su koristi od instant plaćanja

13 Mar 2024, 10:14

Iako Srbi više vole novac u rukama, Narodna banka Srbije tvrdi da sve više koristimo platne kartice. Šef…

Uzelac za RTS: Za vreme praznika napraviti plan za celu godinu, ne mora tačno u dinar

3 Jan 2024, 10:33

Januar je tradicionalno finansijski najteži mesec za građane Srbije. Urednik sajta "Kamatica" Dušan Uzelac…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista