Da li kupujete proizvode koji su pred istekom roka trajanja
   12 Aug 2022, 9:25    Beograd    rts    Elena Marjanović


Da li kupujete proizvode koji su pred istekom roka trajanja

U Evropskoj uniji na mnoge prehrambene proizvode, kao što su brašno, šećer, pirinač, kafa, kečap, senf, ukidaju se rokovi trajanja, odnosno na pakovanjima više neće pisati "najbolje upotrebiti do nekog datuma. I u našoj zemlji, zbog isteka roka, bacaju se ogromne količine hrane i drugih proizvoda. Tokom leta aktuelne su kreme za sunčanje i mnogima su cene snižene, pred istek roka. Koliko su takvi proizvodi bezbedni za upotrebu?


Mleko za telo u jednoj prodavnici košta 182 dinara, ali mu rok ističe tokom meseca. Potrošači navode da bi takvo mleko za telo kupili ukoliko nema proizvoda sa svežijim datumom, kao i u slučaju da će se odmah potrošiti.


"Uglavnom oni stavljaju datum, ali mnogo toga se koristi i posle isteka da budemo iskreni", navela je jedna stanovnica Beograda.


Pojedini građani, koji rade u trgovinama, kažu da bi kupili i da je to sasvim normalno, pošto nije reč o hrani koja će se pokvariti, dok neki i ne bi, zato što je reč o mleku za telo. 


Čak i da je besplatno, postoje i oni koji ga ne bi kupili. Proizvođači su svakako dužni da jasno naznače rok trajanja kozmetičkog proizvoda. Međutim, i tu ima razlike, a od 2019. godine i u Srbiji je regulativa po standardu Evropske unije.


"U slučaju da je rok upotrebe duži od 30 meseci, proizvođač je u obavezi da na ambalažu stavi simbol otvorene kutijice, na kojoj ili pored će stajati određeni broj i slovo M", rekla je Dragana Vasiljević, redovni profesor na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu


"To praktično znači, taj rok upotrebe se zove minimalni rok trajanja nakon otvaranja. S druge strane postoje kozmetički proizvodi kod kojih je rok trajanja odnosno upotrebe kraći od 30 meseci. U tom slučaju proizvođač bi trebao da stavi na ambalažu simbol peščanog sata pored kojeg će pisati datum ili 'najbolje upotrebljivo do'", dodala je profesorka.

Napominje da bi procena rizika od korišćenja kozmetičkih proizvoda nakon isteka roka, zahtevala detaljne i stručne analize, koje su skupe.

Svakako, ako sam proizvođač garantuje kvalitet i bezbednost do određenog roka, treba se držati preporuke


foto: pixabaySlične vesti

Sve više proizvoda iz Srbije na albanskom tržištu

8 Dec 2023, 14:13

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Albanije u prvih devet meseci ove godine iznosila je 230,9 miliona evra i bila…

"Sveti gral" svakog poslovanja - upoznati potrebe i navike potrošača, ali to nije sve

21 Nov 2023, 9:25

Procedura osnivanja firmi u Srbiji odavno nije problem, a od maja je još brža i lakša jer se firme registruju…

Kako saznati koji su proizvodi nebezbedni i koliko vremena prođe dok se ne uklone iz prodavnica

15 Nov 2023, 9:39

Nisu samo hrana i piće na spisku robe koja može da sadrži štetne sastojke. Iako novčana kazna zbog uvoženja, proizvodnje…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

Servisne informacijeBosanska ulica bez vode

Zbog radova na sanaciji kvara, do 15 časova bez vode su potrošači na potesu Bosanske ulice,…

27 Feb 2024, 12:49

DruštvoMinistarstvo pozvalo fakultete…

Ministarstvo prosvete pozvalo je visokoškolske ustanove, koje su donele ili su u postupku…

27 Feb 2024, 12:35

Kursna lista