Da li kupujete proizvode koji su pred istekom roka trajanja
   12 Aug 2022, 9:25    Beograd    rts    Elena Marjanović


Da li kupujete proizvode koji su pred istekom roka trajanja

U Evropskoj uniji na mnoge prehrambene proizvode, kao što su brašno, šećer, pirinač, kafa, kečap, senf, ukidaju se rokovi trajanja, odnosno na pakovanjima više neće pisati "najbolje upotrebiti do nekog datuma. I u našoj zemlji, zbog isteka roka, bacaju se ogromne količine hrane i drugih proizvoda. Tokom leta aktuelne su kreme za sunčanje i mnogima su cene snižene, pred istek roka. Koliko su takvi proizvodi bezbedni za upotrebu?


Mleko za telo u jednoj prodavnici košta 182 dinara, ali mu rok ističe tokom meseca. Potrošači navode da bi takvo mleko za telo kupili ukoliko nema proizvoda sa svežijim datumom, kao i u slučaju da će se odmah potrošiti.


"Uglavnom oni stavljaju datum, ali mnogo toga se koristi i posle isteka da budemo iskreni", navela je jedna stanovnica Beograda.


Pojedini građani, koji rade u trgovinama, kažu da bi kupili i da je to sasvim normalno, pošto nije reč o hrani koja će se pokvariti, dok neki i ne bi, zato što je reč o mleku za telo. 


Čak i da je besplatno, postoje i oni koji ga ne bi kupili. Proizvođači su svakako dužni da jasno naznače rok trajanja kozmetičkog proizvoda. Međutim, i tu ima razlike, a od 2019. godine i u Srbiji je regulativa po standardu Evropske unije.


"U slučaju da je rok upotrebe duži od 30 meseci, proizvođač je u obavezi da na ambalažu stavi simbol otvorene kutijice, na kojoj ili pored će stajati određeni broj i slovo M", rekla je Dragana Vasiljević, redovni profesor na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu


"To praktično znači, taj rok upotrebe se zove minimalni rok trajanja nakon otvaranja. S druge strane postoje kozmetički proizvodi kod kojih je rok trajanja odnosno upotrebe kraći od 30 meseci. U tom slučaju proizvođač bi trebao da stavi na ambalažu simbol peščanog sata pored kojeg će pisati datum ili 'najbolje upotrebljivo do'", dodala je profesorka.

Napominje da bi procena rizika od korišćenja kozmetičkih proizvoda nakon isteka roka, zahtevala detaljne i stručne analize, koje su skupe.

Svakako, ako sam proizvođač garantuje kvalitet i bezbednost do određenog roka, treba se držati preporuke


foto: pixabaySlične vesti

Manje pakovanje, a ista cena - bez kazni za trgovce, muka za potrošače

31 Oct 2022, 9:40

Svako poskupljenje nekog proizvoda povlači manju prodaju, bar na kratak rok kada je reč o osnovnim namirnicama. Da bi to…

Magneti za uklanjanje zujalica koje robu štite od krađa kupuju se i na društvenim mrežama

5 Oct 2022, 9:32

Na društvenim mrežama prodaju se magneti za uklanjanje takozvanih zujalica koje garderobu i obuću u prodavnicama…

Koliko su realni zahtevi da Vlada ograniči marže na hranu i sredstva za higijenu

10 Aug 2022, 11:36

Zbog dvocifrenog rasta cena, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata nedavno je uputila zahtev Vladi Srbije da usvoji…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPredstavnici turističkih agencije…

Predstavnici turističkih agencija iz regiona tokom proteklog vikenda boravili na Zlatiboru…

30 Nov 2022, 10:32

EkonomijaPovršinski kop „Drmno“: Efikasan…

Efikasan rad objekata za isušivanje Površinskog kopa „Drmno“. Za…

30 Nov 2022, 10:03

DruštvoKisić: Deca koja vrše nasilje…

Deca koja su vršila nasilje nisu mala i treba da snose posledice za svoje postupke,…

30 Nov 2022, 9:52

Kursna lista