Da li je srpska voda "Minakva" ono što Ilon Mask traži
   14 May 2022, 9:41    Beograd    rts    Elena Marjanović


Da li je srpska voda "Minakva" ono što Ilon Mask traži

Neke od najpoznatijih srpskih voda su već u vlasništvu stranih kompanija. Zainteresovanost još jednog stranog kupca za neku srpsku vodu stoga svakako ne bi izazvala takvo interesovanje da nije reč o Ilonu Masku, sa 265,4 milijarde dolara najbogatijem čoveku na planeti.


Da li će rezultati testiranja pokazati da je vojvođanska jodirana voda "Minakva" ono što Mask traži, ili će se ipak opredeliti za neku evropsku vodu za koju je takođe zainteresovan, videće se. 

  Naravno, pitanje je i da li su vlasnici fabrike u većinskom porodičnom vlasništvu i u manjem delu investicionog fonda "Grejt voters investment" uopšte zainteresovani za novog suvlasnika ili bi to bila ponuda koja se ne odbija.

"Srednja fabrika vode, ništa preterano, veliko učešće na marketu, ništa preterano jak značaj brenda. Jednostavno, ponavljam još jedanput, očigledno je sam karakter vode kao vode koja sadrži puno joda opredelio interesovanje za takvu investiciju", kaže prof. dr Slobodan Aćimović sa Ekonomskog fakulteta.

U Srbiji trenutno ima oko 300 aktivnih izvora i tridesetak kompanija koje se bave flaširanjem mineralnih voda. Sa potrošnjom od 80 litara flaširane vode po stanovniku godišnje na začelju smo evropske liste jer smo jedna od retkih zemalja gde voda može da se pije sa česme.

Situacija se popravlja poslednjih godina sa proizvodnjom aromatizovanih voda čija su proizvodnja i izvoz duplo povećani.

"Skoro 20 odsto od onoga što proizvedemo, mi i izvezemo, a pošto je tržište liberalizovano znači takođe i da uvozimo vodu ali je taj uvoz negde oko 10 odsto vrednosti našeg izvoza voda, tako da smo tu još jako dobri", kaže Aleksandar Bogunović iz PKS.

Voda je proizvod u čijoj ceni najviše učestvuje ambalaža. Zbog toga, ali i sve viših cena transporta potrebne su velike količine da bi se izvoz isplatio, a za to su potrebna i nova ulaganja.

"Niko ne može da uzme taj izvor vode pa da ga negde ponese, da ga stavi na rame, nego će ta voda tu da teče samo treba naplaćivati adekvatnu vodnu rentu", kaže profesor Aćimović.

Visoke naknade za korišćenje podzemnih voda kakve smo imali u jednom periodu odbijale su investitore.

"Nove kompanije koje ulaze u vlasništvo praktično dolaze sa novim tržištima i samo dodaju našu vodu svom portfoliju proizvoda koje već rade na tim drugim tržištima tako da je jedan od uspeha izvoza vezan i za tu priču", kaže Bogunović.

Cela istočna i jugoistočna, južna, jugozapadna pa i deo zapadne Srbije, bogati su podzemnim izvorima voda, a zahvaljujući sastavu zemljišta po kvalitetu su u samom svetskom vrhu.Slične vesti

Sutra ulica Vojvode Dobrnjca bez vode

25 May 2022, 11:34

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac obaveštava da sutra od 8 do 10 časova zbog  radova na mreži  bez vode će ostati  potrošači …

Nekoliko ulica bez vode do 15 časova

21 May 2022, 12:50

Zbog sanacije kvara na mreži, do 12:20 do 15 časova, bez vode su potrošači u ulicama Sinđelićeva (od Lole Ribara do Kneza…

Ulica 27. aprila bez vode

19 May 2022, 16:05

Zbog radova na mreži, do 17 časova, bez vode su potrošači u ulici 27.aprila (sa bočnim ulicama), saopšteno je iz JKP "Vodovod…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMaturantska žurka na Trgu u Požarevcu

U petak 27. maja od 17 časova do 23 časa biće organizovana maturantska žurka na Trgu oslobođenja…

25 May 2022, 12:45

HronikaRasvetljena krađa u Domu zdravlja…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu brzo su rasvetlili krađu u…

25 May 2022, 12:25

SportČlanovi "Poleta" osvojili…

Na 31. Pojedinačnom prvenstvu u kuglanju za slepa i slabovida lica, koje je održano 14. i…

25 May 2022, 12:22

Kursna lista