Da li je karcinom prepreka za trudnoću
   20 Sep 2022, 9:32    Beograd    rts    Elena Marjanović


Da li je karcinom prepreka za trudnoću

Profesorka Katarina Stefanović iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije izjavila je za RTS da je od početka godine u našoj zemlji rođeno oko 3.400 beba. Ističe da u Višegradskoj postoji Centar za onkofertilitet za pacijentkinje koje imaju karcinom u trudnoći ili imaju problema sa plodnošću posle malignih bolesti.Zavod za statistiku saopštio je da je do juna rođeno 29.334 dece, odnosno 521 beba više nego u istom periodu prošle godine, što je rast od 1,8 odsto. Najviše rođenih beba, 5.242, imali smo u martu.


Katarina Stefanović, gostujući u Jutarnjem dnevniku, izjavila je da je od početka godine rođeno oko 3.400 beba u Srbiji, dok je tokom proteklog dana 25 – 19 devojčica i šest dečaka. 


Na pozitivnije promene u demografskoj politici, međutim, utiče i to što se mnogi sve kasnije odlučuju za roditeljstvo, ali i to što sve mlađe osobe obolevaju od teških bolesti, koje mogu da ugroze njihovo reproduktivno zdravlje.


U GAK Višegradska zato postoji jedinstven Centar za fertilitet i onkofertilitet, u kojem mogu da se leče pacijentkinje iz zemlje i regiona.

Stefanovićeva navodi da su proteklih godina imali iskustva sa velikim brojem pacijentkinja koje su imale karcinom u trudnoći ili su imale problema sa plodnošću posle malignih bolesti.

Prema njenim rečima, reč o jedinstvenom Centru koji sarađuje praktično sa svim klinikama u zemlji i regionu, a koje se bave sličnom problematikom.


"Centar za onkofertilitet funkcioniše po principu konzilijuma, ali i mnogobrojnih savetovališta za onkofertilitet, gde pacijenti dolaze upućeni od strane lekara ili drugih ustanova", navodi Stefanovićeva.


Prema njenim rečima, lečenje za svaku pacijentkinju je jedinstveno i prilagođava se njenim godina, tipu i odmaklosti tumora...


Dodaje da na klinici od 2009. godine postoji program zamrzavanja reproduktivnih ćelija, kao i tkiva jajnika, što je ujedno i način očuvanja fertiliteta.Slične vesti

U Srbiji na svakih 100.000 stanovnika nedostaje 800 medicinskih sestara

22 Sep 2023, 9:15

Svetska istraživanja pokazuju da oko 80 odsto svih procedura i intervencija u zdravstvu - urade medicinske sestre. One su…

Ne meri se ni sa čim što možete da doživite - zašto treba da budemo davaoci matičnih ćelija

16 Sep 2023, 12:03

Danas je dan humanih ljudi, velikog srca. Obeležava se Svetski dan davalaca matičnih ćelija hematopoeze. Tanka je linija…

Oko 1.300 dece u Braničevskom okrugu primilo vakcinu protiv HPV

14 Sep 2023, 13:36

Za nešto više od godine dana od početka primene, vakcinu protiv humanih papiloma virusa u Braničevskom okrugu…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaU onlajn supermarketu – nova prilika…

Sve više malih proizvođača pokušava da dođe do kupaca preko sopstvenih onlajn…

25 Sep 2023, 10:07

DruštvoNiču tri naučno-tehnološka parka,…

Ministarstvo za javna ulaganja raspisalo je tender za izgradnju Naučno–tehnoloških…

25 Sep 2023, 10:03

DruštvoPočela isplata pomoći za decu…

Danas i sutra isplaćuje se jednokratna pomoć države roditeljima dece uzrasta do 16 godina.…

25 Sep 2023, 10:01

Kursna lista