Da li je karcinom prepreka za trudnoću
   20 Sep 2022, 9:32    Beograd    rts    Elena Marjanović


Da li je karcinom prepreka za trudnoću

Profesorka Katarina Stefanović iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije izjavila je za RTS da je od početka godine u našoj zemlji rođeno oko 3.400 beba. Ističe da u Višegradskoj postoji Centar za onkofertilitet za pacijentkinje koje imaju karcinom u trudnoći ili imaju problema sa plodnošću posle malignih bolesti.Zavod za statistiku saopštio je da je do juna rođeno 29.334 dece, odnosno 521 beba više nego u istom periodu prošle godine, što je rast od 1,8 odsto. Najviše rođenih beba, 5.242, imali smo u martu.


Katarina Stefanović, gostujući u Jutarnjem dnevniku, izjavila je da je od početka godine rođeno oko 3.400 beba u Srbiji, dok je tokom proteklog dana 25 – 19 devojčica i šest dečaka. 


Na pozitivnije promene u demografskoj politici, međutim, utiče i to što se mnogi sve kasnije odlučuju za roditeljstvo, ali i to što sve mlađe osobe obolevaju od teških bolesti, koje mogu da ugroze njihovo reproduktivno zdravlje.


U GAK Višegradska zato postoji jedinstven Centar za fertilitet i onkofertilitet, u kojem mogu da se leče pacijentkinje iz zemlje i regiona.

Stefanovićeva navodi da su proteklih godina imali iskustva sa velikim brojem pacijentkinja koje su imale karcinom u trudnoći ili su imale problema sa plodnošću posle malignih bolesti.

Prema njenim rečima, reč o jedinstvenom Centru koji sarađuje praktično sa svim klinikama u zemlji i regionu, a koje se bave sličnom problematikom.


"Centar za onkofertilitet funkcioniše po principu konzilijuma, ali i mnogobrojnih savetovališta za onkofertilitet, gde pacijenti dolaze upućeni od strane lekara ili drugih ustanova", navodi Stefanovićeva.


Prema njenim rečima, lečenje za svaku pacijentkinju je jedinstveno i prilagođava se njenim godina, tipu i odmaklosti tumora...


Dodaje da na klinici od 2009. godine postoji program zamrzavanja reproduktivnih ćelija, kao i tkiva jajnika, što je ujedno i način očuvanja fertiliteta.Slične vesti

Koje medicinske sestre su najtraženije, a koje su na birou

28 Sep 2022, 9:32

Iako, prema zvaničnim podacima, više od hiljadu medicinara čeka na posao i duže od godinu dana, u zdravstvenim ustanovama…

Sve zdravstvene usluge na jedan "klik" - koliko smo odmakli

14 Sep 2022, 14:29

Zbog pandemije koronavirusa, koja traje dve i po godine, shvatili smo koliko je značajno ulagati u digitalizaciju u zdravstvu.…

Pešačenje za zdravlje

10 Sep 2022, 17:16

Planinarski Savez Srbije kao i dugi niz godina do sada,  organizovao je najveću ovogodišnju planinarsku akciju…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačko selo Dobra domaćin Miholjskih…

Posle uspešne organizacije prvih susreta prošle godine u Braničevu, ovogodišnji…

28 Sep 2022, 13:50

DruštvoEnergetska efikasnost i obnovljivi…

Savetovanje ''Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije'', održan…

28 Sep 2022, 12:52

Servisne informacijeKninska bez vode

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac, da  zbog radova na mreži 12:30 do 16:00 …

28 Sep 2022, 12:42

Kursna lista