Da li izabrani lekar može da zakaže pregled kod specijaliste i kad nije urgentno
   28 Aug 2020, 10:33        rts    Anđelija Kuzmanović


Da li izabrani lekar može da zakaže pregled kod specijaliste i kad nije urgentno

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Aleksandar Stefoski, rekao je za RTS da je stanje u kovid ambulantama dobro, nema gužvi, i da sve te ambulante, uključujući i noćne, rade i dalje u kontinuitetu. Bitno je da pacijenti koji osete bilo kakav simptom koji ukazuje na kovid dođu i pregledaju se. Kovid ambulante pri domovima zdravlja nastaviće da rade. Epidemija nije završena.
Gostujući u Beogradskoj hronici, doc. dr Aleksandar Stefoski, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, rekao je da je bitno što za protekla 24 časa nismo imali preminulih.
Istakao je da je stanje u kovid ambulantama dobro, nema gužvi, sve kovid amblante, uključujući i noćne, rade i dalje u kontinuitetu, jer je važno da pacijenti koji osete bilo kakav simptom koji ukazuje na kovid, dođu i pregledaju se.
Bitno je da, ukoliko postoji kovid, pacijent na vreme bude lečen, odnosno da mu se pruži odgovarajuća terapija, kaže državni sekretar.
Podsetio je da je u proteklim danima Institut "Banjica" izašao iz kovid sistema, kao i KBC "Zvezdara", a "Zemun" se ispraznio i počeće da prima pacijente koji nisu oboleli od kovida, odnosno hroničke pacijente.
Govoreći o zakazivanju pregleda, Stefoski kaže da je važno da se pacijenti javljaju u dom zdravlja izabranom lekaru, kod koga su mogli sve vreme da odu, pregledaju se, a on ih upućuje na dalje lečenje.
U okviru samog doma zdravlja, svi specijalistički pregledi se rade po određenom kontinuitetu, a za sekundarni i tercijarni nivo zaštite izabrani lekar odlučuje prema prioritetu: ako ima potrebe, biće upućen na sledeći nivo zaštite, rekao je državni sekretar.
Dešavalo se od početka pandemije da se tamo gde ima potrebe, a nije hitno, pregled odloži.
Ove jeseni ne očekuje probleme jer se ustanove vraćaju u nekovid sistem, broj pregleda u toku dana se povećava. "Nadamo se da će u narednom periodu svi hronični pacijenti koji su imali potrebu za nekim dodatnim pregledima – redovnim kontrolnim pregledima – moći da dođu i obave te preglede pa dobiju dopunu terapije", rekao je državni sekretar.

Počinje škola, ljudi se vraćaju sa odmora, a stiže i grip 

Prema njegovim rečima, u odnosu na pre deset dana, broj pacijenata koji se javljaju u kovid ambulante je smanjen, ali virus je među nama i zato apeluje na građane da drže distancu, peru ruke i nose maske.
Epidemijska situacija u okruženju je lošija i ukazije da će građanima na granici, pored dobijanja zdravstvenog upozorenja, biti merena temepratura da bi se procenilo da li će biti upućivani u kovid ambulantu.
"Uz temperaturu, gledamo da li nekoga boli grlo, da li kašlje, oseća li slabost, i onda ga upućujemo u kovid ambulantu", rekao je on.
"Bez obzira na to, ako građani nemaju simptome, treba da nose masku jer mogu biti nosioci virusa, a svi imamo nekog od starijih kod kuće koji imaju neko hronično oboljenje i najmanje što bismo hteli je da im prenesemo virus", upozorava Stefoski.
U "Areni" je situacija stabilna, danas je bilo deset pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.
Kaže da je optimista ako se pridržavamo svih preporučenih mera.
"Smatram da samo mi sami možemo da utičemo da se broj smanji. Plaše me grip, povratak građana sa letovanja i polazak dece u školu, a cilj svih mera je da ne bude širenja virusa", zaključio je dr Aleksandar Stefoski.



Slične vesti

Besplatni oftalmološki pregledi na Zlatiboru

17 Jan 2022, 22:34

U okviru projekta "Lakše do boljeg vida- Eliksir dolazi kod vas“,opština Čajetina obezbedila je…

Recept za odmor - zašto smo umorni iako smo se naspavali

5 Jan 2022, 9:46

Da li ste pokušali da nadoknadite nedostatak energije tako što ćete više spavati? A kada se naspavate, i dalje ste umorni…

Grujičić: Nikada u istoriji nije bilo toliko operacija karcinoma dojke kao sada

25 May 2021, 11:05

I dok je obolelih od kovida manje, raste broj obolelih od drugih bolesti, a u prvi plan dolazi sve ono od čega građani Srbije…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMaturantska žurka na Trgu u Požarevcu

U petak 27. maja od 17 časova do 23 časa biće organizovana maturantska žurka na Trgu oslobođenja…

25 May 2022, 12:45

HronikaRasvetljena krađa u Domu zdravlja…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu brzo su rasvetlili krađu u…

25 May 2022, 12:25

SportČlanovi "Poleta" osvojili…

Na 31. Pojedinačnom prvenstvu u kuglanju za slepa i slabovida lica, koje je održano 14. i…

25 May 2022, 12:22

Kursna lista