ČUVARI NARODNOG FOLKLORA I OBIČAJA NA TREĆEM VESTIVALU PESAMA I IGARA U TOPOLOVNIKU
   3 May 2019, 22:18    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


ČUVARI NARODNOG FOLKLORA I OBIČAJA NA TREĆEM VESTIVALU PESAMA I IGARA U TOPOLOVNIKU

U organizaciji Mesne zajednice I Udruženja ,,Moj Topolovnik’’,na Stadionu malih sportova u Topolovniku, opština Veliko Gradište, održana je Treća po redu manifestacija “Veče narodnIh igara i pesama”na kojoj su učestvovala Kulturno-umetnička društva  iz sela domaćina I gostiju iz Manastirice, Stamnice,Brestovca, Laznice,Osanice, Vlaola I  Šarbanovca.


Festival je otvorio predsednik Udruženja,,Moj Topolovnik’’ Dragan  Tansković koji je naglasio da je cilj održavanje ove kulturne manifestacije druženje mladih kroz pesmu I igru I negovanje traducije vlaškog folklora I običaja.


              -Udruženje ,,Moj Topolovnik’’ osnovano je pre tri godine I cilj njegovog formiranje je druženje I putovanje.Imali smo nekoliko gostovanja u Rumunskom gradu Herkulana,u planu nam je putovanje 25.ovog meseca u etno s elo Stanišić u Bosni I Hercegovini,zatim sledi poseta manastirima Studenica I Ravanica. Uz podršku Mesne zajednice organizujemo I ovu lepu manifestaciju koja otvara ovogodišnju sezonu održavanja manifestacija u našem selu I opštini Veliko Gradište.naglasio je predsednik Udruženja ,,Moj Toplovnik’’,Dragan Tanasković.


           U ovom naprednom selu čiji se meštani većinom nalaze na privremenom radu u inostranstvu u toku godine održavaju se tri kulturno-gastronomske I turističke manifestacije.Pored ove prve manifestacije ,,Veče pesama I igara’’,koja je otvorila ovogodišnju sezonu manifestacija u Topolovniku,organizuju se I manifestacije ,,Sačuvajmo od zaborava’’ I ,,Jepurijada’’,koje organizuju Udruženje ženna ,,Topolovčanke’’, Lovačka sekcija  I Mesna zajwednica Topolovnik.

  
  -Šta reći,ovo je jedna lepa manifestacija koja se održava po treći put u naćem naselju.U Topolovniku imamo sve manje mladih ljudi koji odlaze van granica naše zemlje,jer ima veliki broj naših meštana na privremenom radu u inostranstvu.Selo ima oko 350 domaćinstava I 1.200 meštana od kojih je jedna trećina van granica naše zemlje.U prošloj godini dosta se radilo na modernizacija loklne putne mrežeu selu,a u toku su I radovi na izgradnjji nove vodovodne mreže.Mesna zajednica ima dobru saradnju sa meštanima I radimo na zajedničkoj realizaciji razvojnih projekata u cilju stvaranja boljih uslova za život I rad u selu.,kaže predsednik Mesne zajednice.Mirko Stejkić.
 
           Prošle godine obnovljen je rad Kulturno-umetničkog društva ,,Moj zavičaj’’ koje podržava Udruženje ,,Moj Topolovnik’’ I ovo društvo  trenutno broji oko 30-tak članova.

              -Imamo punu podršku našeg Udruženja ,,Moj Topolovnik’’ tako da Kulturno –umetničko društvo ,,Moj zavičaj’’ koje je formirano prošle godine ima dobre uslove za rad,pa trenutno sada imamo 30 članova raznih životnih doba,pa je naš poziv da se meštani I mladi koji vole igru I pesmu pridruže,jer je konkurs za prijem stalno otvoren.Ove godine imamo bogat program gostovanja I nastupa na raznim festivalima folklore iturističkim manifestacija. Ugovaramo I međusobne posete I održavanje koncerata kod nas u Toplovniku I drugim mestima .,dodaje Bojana Tanasković,predsednica KUD-a ,,Moj zavičaj’’ iz Toplovnika.


Dvočasovnim programom prikazana je sva lepota, raznolikost i bogatstvo folklorne umetnosti, kao i bogati stvaralački duh čuvara narodnih običaja I tradicije koje su predstavil mnogobrojnim meštanima Topolovnika  Kulturno-umetnička društva I folklorni ansambli  iz krajeva iz kojih dolaze.
Lj.Nastasijević       
 
 
                
 Slične vesti

ODRŽANI ČETVRTI IZVORNI DANI NERESNICE

29 Jul 2019, 16:47

Četvrtu po redu Kulturnu manifestaciju koja ima I takmičarski karakter ,,Izvorni dani Neresnice’’,u ovom naselju…

ZAVŠENI 25 JUBILARNI CAREVČEVI DANI U VELIKOM GRADIŠTU

14 Jul 2019, 14:51

Veliko Gradište u proteklih pet dana bilo je centar kulturnih dešavanja u Braničevskom okrugu,pa I Srbiji.…

POBEDNICA PRVE VEČERI FESTIVALA BARBARA PRPIĆ

26 Jun 2019, 13:24

SINOĆ JE U LIMESU U OKVIRU VIMINACIUM FESTA ODIGRANA PRVA PREDSTAVA U TAKMIČARSKOM DELU A GLUMICA VEČERI PO OCENI OBA ŽIRIJA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaULAGANJE U RAZVOJ KULTURE U OPŠTINI…

Za investicije,socijalna davanjja i subvencije iz budžeta za ovu godinu u opštini Golubac…

20 Aug 2019, 17:31

DruštvoZAŠTITITE SE OD UJEDA KOMARACA…

PRIDRŽAVANJEM NEKIH OSNOVNIH SAVETA MOŽETE ZNATNO SMANJITI RIZIK I ZAŠTITITI SEBE OD…

20 Aug 2019, 14:26

DruštvoNOVI AUTOPUT VOŽD KARAĐORĐE BIĆE…

Novi Šumadijski koridor odnosno autoput "Vožd Karađorđe" biće dug između…

20 Aug 2019, 14:21

Kursna lista