Crna lista Instagram trgovaca, kako bezbedno kupovati preko društvenih mreža
   29 Apr 2022, 10:00    Beograd    rts    Elena Marjanović


Crna lista Instagram trgovaca, kako bezbedno kupovati preko društvenih mreža

Nacionalna organizacija potrošača napravila je listu neregistrovanih trgovaca na društvenoj mreži Instagram i dostaviće je Tržišnoj inspekciji. Šta je uslov da se bezbedno kupuje preko društvenih mreža.


Jedna Beograđanka kupila je aparat za masažu, platila 1.600 evra, ali on ne radi. Reklamacije, a ni prodavca, međutim, nema jer ga je kupila preko interneta. Za njim traga i Tržišna inspekcija.

  Na ovakve pojave upozorava i Nacionalna organizacija potrošača, koja je objavila novu listu od 435 prodavaca za koje se sumnja da prodaju robu na crno preko društvenih mreža.

"Ovaj spisak se pravi na osnovu prijava potrošača koji su oštećeni. Kao organizacija i mi smo se bavili istraživanjem da vidimo ko se oglašava, čije su glasne poruke primamljive, a ne poštuju zakon", kaže Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacija potrošača Srbije.

Veliki broj Instagram profila sa prethodne liste je ugašen. Pošto sve više ljudi kupuje onlajn, međutim, povećava se i broj neregistrovanih trgovaca.

Ovaj spisak Nacionalna organizacija potrošača Srbije dostavlja Tržišnoj inspekciji. Najviše prijava, kako su nam rekli, odnosi se na prodaju odeće, obuće, nakita, tehničke robe.

"Sve što se nekada prodavalo na pijacama i na ulici, preselilo se na internet", ukazuje Dragan Gajić, rukovodilac grupe za sprečavanje sive ekonomije.Kako se kontrolišu internet prodavciKontrola internet prodavaca je komplikovana, dugo traje i teško je doći do njih, kažu u Tržišnoj inspekciji.

"U tim kontrala kada dođemo do tih subjekata, nalažemo im da se registruju da bi mogli da obavljaju trgovinsku delatnosti, zabranjujemo dalje da se oglašavaju preko interneta i da rade dok se ne regustruju i podnosimo zahtev sudiji za prekršaje", ukazuje Dragan Gajić.

Inspektori rade u saradnji sa MUP-om, odnosno odeljenjem za Visokotehnološki kriminal. Tada se podnose i krivične prijave u zavisnosti od količine i vrste robe.

Nadležni upozoravaju da je to, ipak, rizična kupovina ukoliko na profilu nema poslovnog imena, adrese i PIB-a trgovca.

Novčane kazne za ovakav vid prevare su do dva miliona dinara.

Potrošačima je ipak najteže – ostanu i bez novca i bez robe, a sa malo mogućnosti: da to prijave tržišnoj inspekciji ili da tuže prodavce do kojih je nemoguće doći.Slične vesti

Servis Nacionalne dečije linije prošle godine pozvalo 90.000 mladih, dostupne i čet aplikacije

21 Jun 2022, 9:28

Samo tokom protekle godine servis Nacionalne dečje linije pozvalo je 90.000 mladih koji imaju probleme. Najviše se…

Telefon će vam pomoći da zabavite nervozno dete, ali na duže staze to postaje problem

12 Feb 2022, 11:02

Danas i pre nego što prohodaju i progovore, deca se susreću sa mobilnim telefonima i tabletima. Iako nekad deluju kao dobro…

Ukinut roming na Zapadnom Balkanu, niže cene u Grčkoj

1 Jul 2021, 8:16

Roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije od danas je ukinut. Cene rominga u Grčkoj…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKsenija Mitrović najbolja glumica…

Na žalost, usled nepovoljnih vremenskih prilika, sinoćna predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog…

26 Jun 2022, 12:41

KulturaOdržan "Festival igre Zlatibor…

U subotu 25. juna 2022. godine na bini na Kraljevom trgu održan je "Festival igre Zlatibor…

26 Jun 2022, 12:31

DruštvoDodeljena priznanja "Vidovdanski…

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su  u subotu, 25. juna, u Kulturnom centru na Zlatiboru…

26 Jun 2022, 12:29

Kursna lista