Crna Gora, Grčka i Turska keš destinacije - gde možemo na put samo sa karticom u džepu
   9 Jun 2023, 12:14    Beograd    rts    Elena Marjanović


Crna Gora, Grčka i Turska keš destinacije - gde možemo na put samo sa karticom u džepu

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica rekao je da ako otputujete u zemlju koja ima opšteprihvaćen princip kartica i plaćanja bez gotovine, kartice su potpuno funkcionalne. Međutim, Crna Gora, Grčka i Turska su keš destinacije i nema cenjkanja karticama na turskim pijacama.


Ušli smo u jun, mnogi koriste popuste u predsezoni i putuju na odmor. Ako izaberu more, naši ljudi obično letuju u Grčkoj, Turskoj i Crnoj Gori. Nakon pripreme auto-karata, krema za sunčanje i šarenih peškira na red dolazi novac i večita dilema šta ćemo sa parama. Većina se opredeljuje za kartice, češće nego za gotovinu. 


Dušan Uzelac sa sajta Kamatica rekao je da ako otputujete u zemlju koja ima opšteprihvaćen princip kartica i plaćanja bez gotovine, kartice su potpuno funkcionalne.


"Ako idete u Evropu i na sever Evrope, tamo su već bez gotovine nekoliko godina", kaže Uzelac i dodaje da su Crna Gora, Grčka i Turska i dalje – keš destinacije.


"Ne možete na turskim pijacama da se cenjkate karticama, iako i oni gledaju da se modernizuju, jer im dolaze turisti iz Evrope", kaže Uzelac.


Govoreći o bezbednosti čuvanja kartice, kaže da ne treba davati karticu nekome da ode sa njom da je provuče, ne treba držati PIN sa karticom, ne treba na sumnjivim bankomatima podizati novac.


"Najčešći trik da vam ukradu podatke sa kartica na bankomatima jeste da stave neki uređaj na sam bankomat. I na tom bankomatu onda kada vi provučete i na onu tastaturu ukucate PIN, tastatura je u stvari njihova koja se stavi na sam bankomat. I oni posle imaju podatke koje kasnije zloupotrebe. Ali čak i tada nije veliki problem, zato što postoje mehanizmi u pozadini. To su SMS obaveštenja kada vam je provučena kartica, imate brojeve telefona kada shvatite da je nešto zloupotrebljeno da odmah stopirate dalju zloupotrebu. Lako je napraviti zločin, teško je izvući se a da vas ne uhvate“, kaže Uzelac.


Napomenuo je da je korišćenje kartica praktično ali košta. Ali time što košta kupujemo komfor.



Slične vesti

Profesor Đuričin za RTS: Geopolitika se u Davosu uvek pojavljuje kada ekonomija proklizava

16 Jan 2024, 10:24

Glavna tema Ekonomskog foruma koji počinje u Davosu biće geopolitika, ocenio je za RTS profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu…

Brnabić: Građani će biti zadovoljni novim merama

6 Jun 2023, 12:25

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom…

Uzelac: Neprijatna "vožnja" sa kreditima, NBS zadržala referentnu kamatnu stopu na istom nivou

13 May 2023, 9:35

Podstaknuti tragedijom koja se prošle nedelje dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", učenici Prve beogradske gimnazije…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista