CRKVA U GOLUPCU IZ 18 VEKA
   10 Feb 2017, 18:55    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


CRKVA U GOLUPCU IZ 18 VEKA

Putujući kroz ove krajeve,Feliks Kanic koji   je bio austrougarski putopisac, arheolog i etnolog i jedan od najvećih poznavalaca jugoistočne Evrope je zabeležio 1895.godine da je varošica Golubac imala 1.533 stanovnika i 293 kuće,crkvu Sv.Nikole sagrađenu  na mestu stare crkve brvnare i školu u kojoj su u četiri razreda radili jedan učitelj i jedna učiteljica sa 120 đaka.
        Radovi  na crkvi su trajali godinu dana,tako da je na Mitrovdan 1844.godine bila završena. Na sam Božić crkva je osvešćena od strane tadašnjeg mitropolita Srbije,Petra Jovanovića,koji je bio poglavar srpske crkve od 1833-1859.godine. Stanovništvo se tada bavilo gajenjem pšenice i unosnim ribolovom. Davne 1876.godine grad je zadesila poplava,a tri godine kasnije i zemljotres. 
        Crkva Sv.Nikole u ovom gradu na Dunavu tokom osamdesetih godina 20. veka pretrpela je izmene, dogradnjom priprate sa zvonikom. Nalazi se nedaleko od centra grada i puta Beograd-Kladovo.
         U osnovi je jednobrodna građevina, sa oltarskom apsidom na istoku, manjim bočnim pevničkim apsidama i zvonikom na zapadu. Prostorno je podeljena na jednodelni oltarski prostor, naos sa plitkim polukružnim pevničkim prostorima i pripratom nad kojom je izveden zvonik. Dekoracija fasada je izuzedno skromna i svedena na profilaciju krovnog venca, pilastre postavljene kao ugaona ojačanja, jednostavnu obradu prozorskih otvora i portala.
          Živopis i ikone na oltarskoj pregradi su novijeg datuma.Crkva poseduje vredne primere ikona, bogoslužbenih knjiga i sasuda, kao i komada crkvenog mobilijara. Od njih se naročito izdvajaju ikone sa starog ikonostasa koje je oslikao Andrija Dijak 1847. godine.
Lj.Nastasijević


 Slične vesti

U SUBOTU TRNOVA PETKA, A U NEDELJU SVETI PANTELEJMON

8 Aug 2020, 12:10

Ovog vikenda Srpska pravoslavna crkva proslavlja dva praznika, Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova…

PAVLOVIĆ OBIŠAO RADOVE NA CRKVI U ŽIVICI

10 Jun 2020, 13:36

U Živici su nastavljeni radovi na crkvi Svetog arhangela Mihaila. Ostvarenje sna Živičana. Da imaju svoju crkvu, polako…

I DANAS JE CRVENO SLOVO, DUHOVSKI UTORAK: Jednu stvar NIKAKO NE SMETE da radite cele nedelje

9 Jun 2020, 11:06

Duhovi predstavljaju "rođendan" Hrišćanske crkve.

Danas je treći dan jednog od najvećih praznika…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU SUBOTU TRNOVA PETKA, A U NEDELJU…

Ovog vikenda Srpska pravoslavna crkva proslavlja dva praznika, Svetu velikomučenicu Paraskevu…

8 Aug 2020, 12:10

KulturaU CENTRU ZA KULTURU KUČEVO ODLAŽU…

Na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije opštine Kučevo , u Centru za kulturu…

8 Aug 2020, 12:00

HronikaTeška krađa u Požarevcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, uhapsili su D. D. (1990) iz…

8 Aug 2020, 11:47

Kursna lista