Čiste vodu, prave bisere, otvaraju se nadesno i lep su suvenir
   28 Aug 2022, 9:06    Beograd    RTS    Marija Vajner


Čiste vodu, prave bisere, otvaraju se nadesno i lep su suvenir

Da li znate da su školjke filtratori, što znači da doprinose samoprečišćavanju i održavanju vodenog ekosistema u celini. Jedna odrasla školjka dnevno može da prečisti 50 litara vode. Zašto su mnoge naše reke na granici biološkog minimuma i koliko su ugrožene školjke i rakovi u vodotokovima Srbije? 


„Svi nepovoljni faktori koji se dešavaju na kopnu, prelaze i u vodene ekosisteme. Na školjke jako deluje promena vodostaja, jer su one pokretni organizmi koji se nalaze u obalnoj zoni mulja, pa ako se voda naglo povuče njihova populacija se smanjuje", istakla je Maja Raković, biolog, iz Instituta „Siniša Stanković" i osnivač Muzeja školjki u Beogradu.


Dodaje da u rekama Srbije živi 21 vrsta školjki i oko 70 vrsta puževa. Autohtone vrste školjki imaju veći stepen izdržljivosti, u odnosu na školjke koje su se doselile u reke. Tolerantnije su i na organska i neorganska zagađenja u našim vodama.


Na koji način školjke čiste vodu i stvaraju biser


„Procesom ishrane školjke, jer se hrane procesom filtracije, u svoj organizam uvlače planktone, pa na taj način školjke čiste vodu, koja je postaje providna. Procesu pročišćavanja doprinose sunđeri, puževi i druge vrste organizama koji žive u rekama", navela je Rakovićeva.
Školjke žive od 20 do 30 godina, ali niz antropogenih faktora, erozija, promena staništa i ljudski faktor utiču na smanjenje populacije.
"U velikim ravničarskim rekama žive različite vrste školjki. Samim procesom filtracije školjka može da unese neko zrnce peska ili strani objekat u svoje telo, pa ona prilikom rasta i formiranja svoje ljušture oblaže različite slojeve sedefa oko tog stranog tela i time stvara biser", rekla je Maja Raković, biolog, iz Instituta „Siniša Stanković" i osnivač Muzeja školjki u Beogradu.
Najstarija kolekcija školjki je pronađena u Pompeji. Kolekcija koja je ostala neoštećena i nakon erupcije Vezuva 79. godine pre nove ere, objedinjuje školjke iz više vodenih površina.
„U muzeju je izloženo oko 500 vrsta školjki i puževa iz celog sveta iz različitih kosistema. Ideja je bila da ono što učim i saznajem tokom istraživačkog rada prenesem i na širu populaciju, popularnim predavanjima", rekla je Maja Raković.Slične vesti

Iz ovih zemalja dolazi najveći broj turista u Srbiji

30 Aug 2019, 10:43

Turizam je jedna od najznačajnijih privrednih grana, s obzirom na to da zemljama koje imaju razvijenu turističku ponudu…

SAVETI ZA BEZBEDNO LETOVANJE SA DECOM

19 Jul 2017, 13:33

Najlepša su letovanja s decom, a slike razdraganih mališana izazivaju osmeh i dugo nakon povratka s mora.…

BRUKA NA PLAŽI U CRNOJ GORI: Srbin spasavao dete u moru, a lopovi mu za to vreme ukrali 200 evra, telefon i sat!

5 Jul 2017, 11:58

Dok je on plivao ka mališanu, lopovi su prišli njegovoj ležaljci...
Ljudska

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 16. april…

SRBIJA: U utorak stiže promena vremena uz velike temperaturne razlike…

15 Apr 2024, 13:32

KulturaNarodna biblioteka priprema kulturno…

Narodna bibliotaka “Veljko Dugošević” Golubac je centar svih kulturnh dešavanja…

15 Apr 2024, 11:53

PrivredaSubvencije nisu isplaćene na vreme…

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče kažu u Upravi za…

15 Apr 2024, 11:34

Kursna lista