Cilj zaustaviti negativnu ekonomsku migraciju
   28 Feb 2020, 10:49        RTV    Maja Kostić


Cilj zaustaviti negativnu ekonomsku migraciju

Ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da je cilj stvaranje privrednog i društvenog ambijenta u zemlji koji će usporiti ekonomske migracije, omogućiti bolju saradnju sa dijasporom i privlačenje stranaca različitih profila koji bi želeli da rade u Srbiji.
On je gostujući u jutarnjem programu RTS-a rekao da je Vlada Srbije usvojila Strategiju za zaustavljanje ekonomskih migracija čiji je cilj da mladi ostanu da žive u Srbiji, da se vrate oni koji su otišli iz zemlje, ali i da se u Srbiju privuku stranci koji bi ovde živeli i radili.

Ministar je naveo da mladi odlaze iz Srbije zbog bolje plaćenog posla, boljih uslova rada, sigurnosti posla i mogućnosti da se usavršavaju i napreduju u svom poslu.
Strategija o ekonomskim migracijama za period 2021-2027. nije namenjena da u ovom trenutku da nekome argumente da ostane u Srbije već, kako kaže, sadrži sve ono što država treba da uradi, načine na koje treba da deluje kako bi ta negativna ekonomska migracija bila zaustavljena.
"Strategija je dokument koji je predvideo jedan opšti i šest posebnih ciljeva koji mi kao država treba da postignemo. Opšti cilj je stvaranje privrednog i društvenog ambijenata koji ce da uspori ekonomske migracije, zatim da omogući bolju saradnju sa dijasporom i privlačenje stranaca različitih profila koji bi želeli da rade ovde u Srbiji", objašnjava Đorđević.
Dodaje da izgradnja i jačanje institucionih kapaciteta, unapređenje uslova života rada, promena i usklađivanje sistema obrazovanja, unapređenje saradnje sa dijasporom stvaranje uslova za praćenje ekonomskih migracija i stvaranje uslova za efikasnije upravljanje unutrašnjim migracijama, predstavljaju posebne ciljeve.
Ocenjuje da to neće moci ni lako ni brzo da se sprovede, ali da moramo imati hrabrosti i vere da to može da se uradi.
 Slične vesti

Ljajić: Snabdevenost i više nego dobra

17 Apr 2020, 11:29

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je jutros da je snabdevenost prehrambenih prodavnica po…

Netačno da je roba iz Albanije preplavila sever KiM

10 Mar 2020, 11:11

Nije tačna informacija da je albanska roba "preplavila" sever Kosova i Metohije, rekao je danas ministar trgovine,…

Ministar Dačić razgovarao sa počasnim konzulom Srbije na Madagaskaru

29 Feb 2020, 13:03

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas u Ministarstvu spoljnih poslova…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoRUŽIĆ I FABRICI O ZNAČAJU REFORME…

ZAŠTO JE REFORMA VAŽNA ZA GRADJANE I PRIVREDU, I U KOJOJ MERI JE U TOM POSLU ZNAČAJNA…

30 May 2020, 12:44

DruštvoPOČELO JE ISPITIVANJE NA ANTITELA…

U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC POČELO JE SEROLOŠKO ISPITIVANJE ODNOSNO ISPITIVANJE…

30 May 2020, 12:31

PolitikaGRUPA GRAĐANA ISKORAK PREDALA…

GRUPA GRAĐANA ISKORAK DR ZVONKO BLAGOJEVIČ-MITA GAVRILOV PREDALI SU KASNO SINOĆ SVOJU IZBORNU…

30 May 2020, 12:25

Kursna lista