Čia semenke - cele, samlevene, natopljene, kako ih je najbolje jesti
   23 May 2022, 9:19    Beograd    RTS    Marija Vajner


Čia semenke - cele, samlevene, natopljene, kako ih je najbolje jesti

Čia semenke imaju blagi orašasti ukus i lako se mogu dodati cele u većinu jela kao ukras. Takođe se mogu natopiti, a od njih se može napraviti i čia puding, koji je toliko ukusan da je teško poverovati da je i zdrav.
 
Malene, ali moćne čia semenke pune su antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina i drugih hranljivih materija.

Da biste iskoristili prednosti jedinstvenih zdravstvenih prednosti čia semenki, počnite polako sa jednom ili dve supene kašike dnevno i polako povećavajte unos da biste procenili svoju toleranciju.

Cele čia semenke

Možete ih jesti cele i suve. Za razliku od lanenog semena, ne morate da meljete čia seme da biste dodali hranljive materije u svoju ishranu. Možete ih jesti cele i dobiti mnogo energije i hranljivih materija.
Ako jedete čia semenke sirove, pazite da se ne zalepe za zube. Takođe je važno napomenuti da ako odlučite da jedete čia semenke cele, one mogu da apsorbuju vodu iz vašeg tela tokom varenja, pa obavezno pijte dosta vode tokom dana kako biste održali svoje telo hidriranim.

Takođe možete dodati cele čia semenke u jogurt, uz ovsene pahuljice, ubaciti ih u smutije i šejkove, kao i u granole, vafle i mafine, u domaći hleb.

Natopljene čia semenke

Ne samo da ih potapanje čini mnogo lakšim za varenje, već to takođe pomaže da se poveća količina hranljivih materija koje vaše telo može da apsorbuje.

Da biste iz svoje hrane izvukli najviše hranljivih sastojaka i maksimizirali potencijalne prednosti čia semenki, pokušajte da ih namočite pre nego što ih dodate u recept ili smuti. U svakom slučaju, one su i dalje odličan izvor hranjivih materija.

Da biste natopili čia semenke, jednostavno ih pomešajte sa vodom u odnosu 1:10 i ostavite da odstoje između 30 minuta i dva sata. Ta razmera je otprilike jedna i po kašika čia semenki u jednoj šolji vode. Natopljene čia semenke obično mogu trajati do pet dana u frižideru.

Pošto čia semenke mogu da upiju do 12 puta više vode, potapanje čia semenki u vodu je odličan način da sprečite dehidrataciju. Možete kombinovati čia semenke sa vodom da biste napravili prirodno energetsko piće.

Potapanjem čia semenki u vodu ili bilo koju vrstu mleka (kao što je kokosovo) stvara se konačni proizvod sličan gelu, odnosno pudingu koji je ukusan, i zdrav.

Kombinovanje čia semenki sa vodom i voćem je takođe efikasan i zdrav način za pravljenje domaćeg džema.

Čia semenke na primer, možete kombinovati sa bilo kojim mlekom koje želite, kao što je kozje mleko ili kokosovo mleko, da biste napravili ukusan puding od čia semena.

Postoji mnogo varijacija pudinga od čia semena uz različite vrste mleka i druge hranljive i ukusne sastojke, kao što su sveže voće i ekstrakt vanile.

Samlevene semenke

Još jedna opcija je da sameljete semenke u mlinu za kafu ili blenderu da biste razbili tvrde spoljašnje ljuske pre nego što ih pojedete. Ovo pomaže vašem telu da apsorbuje više hranljivih materija, uključujući proteine.

Kada su mlevene, čia semenke mogu se koristiti kao brašno u većini recepata bez glutena kao što su palačinke, mafini, hleb, pa čak i testenine. Nakon mlevenja semenki bogatih omega-3 masnim kiselinama, najbolje je da ih čuvate u zatvorenoj staklenoj posudi u frižideru ili zamrzivaču.
 Slične vesti

Prijava za novčanu pomoć za proizvođače brašna do petka

21 Jun 2022, 13:14

Proizvođači brašna mogu do petka, 24. juna, da se prijave za dobijanje novčane podrške od države na osnovu…

Šta zaista jedete kada mislite da jedete sladoled

14 Jun 2022, 8:24

Deklaracije sladoleda malo ko čita, osim povremeno inspekcije. Zna se za mlečne i "vodene", kako ih većina zove. Da li je,…

Organska hrana zdrava i isplativa, ali i dalje minimalno koristimo prednosti

2 Jun 2022, 9:16

Površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji povećane su u poslednjoj deceniji sa 5.000 na 23.000 hektara. Istovremeno,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKsenija Mitrović najbolja glumica…

Na žalost, usled nepovoljnih vremenskih prilika, sinoćna predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog…

26 Jun 2022, 12:41

KulturaOdržan "Festival igre Zlatibor…

U subotu 25. juna 2022. godine na bini na Kraljevom trgu održan je "Festival igre Zlatibor…

26 Jun 2022, 12:31

DruštvoDodeljena priznanja "Vidovdanski…

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su  u subotu, 25. juna, u Kulturnom centru na Zlatiboru…

26 Jun 2022, 12:29

Kursna lista