Četiri decenije Centra požarevačke kulture
   10 May 2022, 13:33    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Četiri decenije Centra požarevačke kulture

Centar za kulturu Požarevac, jedna od najznačajnijih ustanova kulture u Požarevcu proslavlja četiri decenije od useljenja u novu zgradu. Svečanu akademiju uveličali su učesnici svih sekcija koje uspešno rade u okviru ove ustanove.

Centar za kulturu obeležava četiri decenije od useljenja u novu zgradu. Godine, 1982. 14. aprila je upriličena svečanost povodom otvaranja tadašnjeg Doma omladine i sporta i, kako je nedavno napisao Dragi Ivić, bivši radnik i direktor ove ustanove, „bila je sreda, tmuran, gotovo kišni dan.“ Zgradu Doma omladine i sporta otvorio je Saša Marković, novinar i publicista. Milan Šegrt je bio direktor u to vreme, Sveta Božić predsednik opštine Požarevac.

Dom omladine ili Dom kulture kako se još i zvala ova ustanova, bio je najpre u ulici Kneza Lazara, u sadašnjoj zgradi Muzičke škole, potom par godina u zgradi Politehničke škole, da bi se 1982. godine preselila u sadašnju zgradu. Centar za kulturu ima veliki broj prostorija, kancelarija, dve sale (Veliku i Malu), velika scena ima rotaciju, proscenijum se otvara za orkestre. Tu je i baletska sala, u kojoj probe imaju i folklorni ansambli, garderobe, salon, veliki fundus, radionice, galerijski prostor u holu i mnoge druge prostorije koje služe zaposlenima i članovima velikog broja sekcija koje decenijama nižu uspehe širom zemlje i sveta, promovišući tako i Centar za kulturu i grad Požarevac.

Osim profesionalnih programa (svih scenskih oblika, bioskopa), kroz Dom je prošlo nekoliko hiljada amatera. Glumci sa svojim scenama (velikom, malom, lutkarskom), folklorci (ansambli – dečji, omladinski, prvi izvođački, drugi izvođački, veterani), slikari, rokeri, baletska studija, književni klubovi, pesnici, recitatori, školske priredbe i drugo. Dugi niz godina je u holu Doma radila i diskoteka „Fleš“.

Tokom decenija, smenjivale su se generacije radnika, ali i članova brojnih sekcija koje rade u ovoj ustanovi – glumačke, folklorne, pevačke. U samo jednoj godini održi se veliki broj programa, kako u organizaciji Centra, tako i drugih ustanova. Koncerti, predstave, festivali, svečanosti, izložbe, priredbe, tribine, književne večeri, promocije, premijere, bioskopi i još mnogo detalja čini Centar za kulturu Požarevac jednom od prestižnih ustanova za negovanje tradicije i umetnosti, kako u zemlji, tako i van njenih granica.

Obnavljana je oprema, renoviralo se, menjala sedišta u salama, kupovano sve je što je bilo neophodno, kako bi se sekcijama, ali i gostima omogućio prijatan boravak u ovoj ustanovi.

Na svečanosti su uručene zahvalnice predstavnicima Eparhije Braničevske, Grada Požarevca i Ministarstva kulture i informisanja.Slične vesti

Jelena Stupljanin i Bojan Žirović najbolji četvrte večeri festivala

8 Apr 2022, 10:19

Četvrte večeri Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ u Centru za kulturu Požarevac, nastupilo je pozorište…

Tradicionalna osmomartovska izložba slika ULIS-a "Milene Pavlović Barili" Požarevac

8 Mar 2022, 14:05

Udruženje likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ Požarevac i ove godine organizuje tradicionalnu osmomartovsku…

Generalna proba samoubistva na Velikoj sceni Centra za kulturu Požarevac

16 Feb 2022, 10:51

Na Velikoj sceni Centra za kulturu Požarevac, 8. februara, članovi Pozorišta „Milivoje Živanović izveli su…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista