Centar za kulturu Dragan Kecman nosilac svih kulturnih dešavanja u Opštini Kučevo
   8 Mar 2023, 13:14    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Centar za kulturu Dragan Kecman nosilac svih kulturnih dešavanja u Opštini Kučevo

Grad na Peku Kučevo dobilo je još jednu manifestaciju -Pozorišni festival glumaca amatera koji će trajati do kraja ovog meseca I na velikoj sceni Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ ljubitelji pozorišta imaće priliku da svakog četvrtka pored pozorišta iz Kostolca koje je otvorilo festival vide I predstave  amaterskih pozorišta iz Petrovca na Mlavi,Malog Crnića,Požarevca I Velikog Gradišta.

           -Pozorišne predstave su na programu svakog četvrtka u ovom mesecu martu na Velikoj sceni Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’, a nastupiće pored pozorišta iz Kostolca koje je prošlog četvrtka otvorilo festival  do kraja meseca  nastupiće amaterska pozorišta iz Petrovca na Mlavi,Malog Crnića,Požarevca I Velikog Gradišta Preostale predstave na programu biće: „Pozovi me radi preljube“ - AP „Dragoljub Milosavljević Gula“ iz Petrovca  na Mlavi, „Dr“ - AP „Branislav Nušić“ iz Malog Crnića, „Majstori, majstori“ - AP „Milivoje Živanović“ iz Požareca i „Pošteni provalnik“ - AP „Žanka Stokić“ iz Velikog Gradišta,istakla je vd direktorka Marija Kocić.

Tridesetih godina prošlog veka sam Branislav Nušić morao je spasavati  glumce i režisera Kučevačkog diletantskog  pozorišta od sreskog načelnnika Lazara Laze Bogićevića koji je na intervenciju svoje supruge prekinuo prikazivanje komada „Sumnjivo lice“ koji se prikazivao 31.decembra daleke .1931. godine u hotelu „Rudnik“ i sve ih tužio Sudu za zaštitu države.


Druga polovina devedestih i početak ovog veka obilovao je mnogim  predstavama, od kojih je većina proistekla iz pera Nenada Milosavljevića dok je režiser bio Branko M-Kecman. Nakon još jednog „tajm-auta“, koji je sada trajao dvadesetak godina, Kučevo pre dve ipo godine ponovo dobija amatersko pozorište i po prvi put i svoj festival.


          Već narednog meseca u aprilu obeležiće se rođendan I sećanje na poznatog slikara iz ovog grada na Peku,Dragana Kecmana po kome ova kulturna ustanova I nosi ime.
          -Do sada nismo obeležavali ovaj dan,to je ideja I realizovaćemo je več narednog meseca,u aprilu,jer je Dragan Kecman,naš sugrađanin koji živeo I stvarao u Kučevu,bio je I professor u školi,tako da ne postoji ni jedna osoba u gradu koja kada pomete njenovo ime pozitivno reaguje.Ceo svoj život utkao je u Kučevo I u svoje slike,tako da ćemo se na ovaj način njemu odužiti I krenuti sa obeležavanjem I sećanjem na Dragana Kecmana,dodala je Kostić.

        U ovoj kulturnoj ustanovi kažu da će se narednih meseci održati poznate manifestacije kao što su Homoljski motivi 55-te po redu,Velikani Kučeva posvećeni Đorđu Marjanoviću I Miroslavu Matušiću.

Kučevo je oduvek važilo za podneblje dobrih, vrednih i izuzetno umetnički nadarenih ljudi koji su negovali svoje običaje,kulturu I tradiciju. Teško bi bilo nabrojati sve one koji su u najrazličitijim umetničkim granama dostizali najviše vrhunce prenoseći tako, na sopstven način, ono najlepše iz same biti postojanja žitelja ovog kraja. Centar za kulturu ,,Dragan Kecman’’od svog osnivanja 1981. godine, nosilac je svih kulturnih dešavanja u gradu i na području opštine Kučevo.



Slične vesti

Vlada formirala Radnu grupu za unapređenje položaja zaposlenih u ustanovama kulture

23 Feb 2024, 10:42

Na predlog ministarke kulture Maje Gojković, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje…

Dodeljene Povelje kulture zaslužnim građanima

5 Dec 2023, 11:39

Kulturno-prosvetna zajednica Požarevca organizovala je svečanost u Gradskom zdanju gde su dodeljene povelje kulture najistaknutijim…

Poznati dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu

4 Dec 2023, 13:36

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović, magistar tehnologije,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPrvi međunarodni festival savremenog…

Arheološki park Viminacijum biće domaćin prvog međunarodnog festivala savremenog plesa…

29 Mar 2024, 14:28

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

Kursna lista