Cena sirove nafte diže cene na pumpama, tržište Srbije dobro snabdeveno
   6 Apr 2024, 10:29    Beograd    rts    Elena Marjanović


Cena sirove nafte diže cene na pumpama, tržište Srbije dobro snabdeveno

Na pumpama i benzin i dizel narednih sedam dana biće skuplji tri dinara po litru. Već drugu sedmicu rastu i cene sirove nafte na svetskim berzama. Cena barela premašuje 90 dolara, što je najviši nivo od oktobra.


Nove cene goriva važiće do sledećeg petka, a diktira ih ne samo kretanje sirove nafte već i kotacije naftnih derivata, a Srbija zavisi od uvoza.


"Cena sirove nafte je počela da raste još pre dve nedelje, a cena derivata nafte na tom referentnom tržištu je počela da raste tek posle Uskrsa. Znači, to je malo pomereno, ali svakako se odražava i na cenu goriva na našim pumpama", kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.


Iako je pančevačka reafinerija u jednomesečnom remontu, resorna ministrka je poručila da je tržište dobro snabdeveno. Na zalihama ima nafte i derivata za 80 dana prosečne potrošnje.


"NIS je u prethodnom periodu povećao uvoz kako bi obezbedili više rezervi dok remont traje, i te rezerve su povećne za 50 odsto od normalnih količina. Tako da u tom smislu pratimo i zalihe na tržištu, i one koje su u vlasništvu države, kao i komercijalne rezerve, kako bismo imali dovoljno sigurnosti u slučaju nepredviđenih okolnosti", tvrdi ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.


Cenu bareala pogurale su tenzije na Bliskom istoku, koje su otežale brodski trasport nafte. Smanjenje proizvodnje, zemlje Opeka i Rusija, produžile su do juna, pa je novu nervozu na nafnom tržištu uneo i raskorak između ponude i tražnje crnog zlata.


"Podaci za prvi kvartal govore pokazuju da je potražnja povećana za 1,4 miliona barela na dan, više od očekivanoog i projektovanog. Sa druge strane, nemamo porast ponude, nemamo nijednu zemlju koja bi odgovorila ovakvom povećanju potražnje, samim tim dolazi do neravnoteže i porasta cena. Ova cena od 90 dolara je, da kažemo, nova ravnoteža", smatra Mićović.


Tu novu ravnotežu potkrepljuje i činjenica da se po ceni od 90 dolara već ugovaraju i majske isporuke nafte.Slične vesti

Od sutra jeftiniji gas za industriju, mogu li i građani da očekuju niže cene

30 Apr 2024, 9:49

Gas za industrijske potrošače, koji troše 85 odsto tog energenta u Srbiji, od sutra će pojeftiniti za oko…

Đedović Handanović: Za privrednike pojeftinjuju struja i gas, imamo dovoljno nafte i naftnih derivata

29 Apr 2024, 10:28

Za domaćinstva do kraja godine nema poskupljenja gasa i struje. Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je za RTS da…

Benzin skuplji, cena dizela nepromenjena

12 Apr 2024, 14:37

U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 206 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 195 dinara…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista