Čekamo Makedonce do 14. aprila, ne želimo rat
   17 Mar 2018, 13:12        n1 info    Maja Kostić


Čekamo Makedonce do 14. aprila, ne želimo rat

Do 14. aprila moramo da nađemo trajno rešenje za izvoz brašna u Makedoniju, imaćemo sastanak sa našim mlinarima, jer ovo radimo zbog njih. Bićemo strpljivi, carinski rat nije u interesu privrede kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.
Ljajić je rekao da je imao sastanak s makedonskim ministrom proljoprivrede Ljupčom Nikolovskim na kome je bilo reči o olakšavanjuu trgovine, ali da nije postignuto konačno rešenje, kao i da će novi sastanak biti održan za dve nedelje u Skoplju. Ljajić kaže da se traži model rešenja kako se ista situacija ne bi ponavljala svake godine.

"Nećemo da dozvolimo da tri mlinara u Makedoniji prave problem. Imamo strpljenje, ne želimo carinski rat jer to nije u interesu privrede i odnosa, ali to ćemo uraditi ako ne nađemo rešenje. Do 14 aprila moramo da nađemo trajno rešenje, imam sastanak sa našim mlinarima, ovo radimo zbog njih, bićemo strpljivi do 14. aprila. Ima nekoliko modela. Da se potpuno ukinu markice, drugo rešenje je priznavanje sertifikata, vrlo je prosto ukoliko postoji dobra volja. Mlinari vrše pritisak, nemamo problem s uvozom drugih roba, imamo problem s pšenicom ili brašnom", kaže Ljajić.

Zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom, po prvi put će biti omogućen bescarinski izvoz iz Srbije na tursko tržište 5.000 tona goveđeg mesa godišnje.  
"Znači za male proizvođače koji mogu po dobrim uslovima da izvoze meso, otišli su prvi kamioni, informacije govore da su Turci prezadovoljni kvalitetom, moramo da poštujemo sve standarde i da ne ugrozimo bescarinsku trgovinu. Sada tri klanice zadovoljavaju uslove, potencijal je problem, naš stočni fond je devastiran, ima oko 900 hiljada grla.. Ministar Nedimović sprovodi čitav niz mera podsticaja podrške stočarskoj proizvodnji, da to pomerimo i bude napretka".

Govoreći o članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ministar je rekao da se stvari pomeraju i da su pregovori u toku, kao i da postoje otvorena pitanja s Rusijom, Ukrajinom, SAD i Brazilom.

"Kada ste u klubu vi diktirate uslove, svaka zemlja može da kaže hoćemo mi sad da tražimo povoljne uslove, interes je da što pre uđemo u STO da se ne pojavi neka druga zemlja i traži da pregovaramo. GMO proizvodi se nigde ne pominju, bitno je samo da imate slobodan promet, vi možete svojim zakonodavstvom da zabranite gajenje, samo ne sme da piše zabrana za promet".



Slične vesti

5 načina kako popraviti loše poslovanje

8 Nov 2023, 9:38

Svako poslovanje je dinamično i sa sobom nosi mnoge izazove. Loši periodi su sastavni deo poslovanja, ali važno je…

Kako do bolje saradnje u regionu - preko Otvorenog Balkana ili Berlinskog procesa

11 Jul 2023, 11:11

Premijer Albanije Edi Rama je početkom juna otvorio pitanje opstanka Otvorenog Balkana. Stefan Vladisavljev, programski…

Ministarstvo privrede: Osnivanje privrednog društva isključivo elektronski

11 May 2023, 11:00

Ministarstvo privrede podsetilo je danas građane Republike Srbije da se prijava za osnivanje privrednog društva,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista