Čekamo Makedonce do 14. aprila, ne želimo rat
   17 Mar 2018, 13:12        n1 info    Maja Kostić


Čekamo Makedonce do 14. aprila, ne želimo rat

Do 14. aprila moramo da nađemo trajno rešenje za izvoz brašna u Makedoniju, imaćemo sastanak sa našim mlinarima, jer ovo radimo zbog njih. Bićemo strpljivi, carinski rat nije u interesu privrede kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.
Ljajić je rekao da je imao sastanak s makedonskim ministrom proljoprivrede Ljupčom Nikolovskim na kome je bilo reči o olakšavanjuu trgovine, ali da nije postignuto konačno rešenje, kao i da će novi sastanak biti održan za dve nedelje u Skoplju. Ljajić kaže da se traži model rešenja kako se ista situacija ne bi ponavljala svake godine.

"Nećemo da dozvolimo da tri mlinara u Makedoniji prave problem. Imamo strpljenje, ne želimo carinski rat jer to nije u interesu privrede i odnosa, ali to ćemo uraditi ako ne nađemo rešenje. Do 14 aprila moramo da nađemo trajno rešenje, imam sastanak sa našim mlinarima, ovo radimo zbog njih, bićemo strpljivi do 14. aprila. Ima nekoliko modela. Da se potpuno ukinu markice, drugo rešenje je priznavanje sertifikata, vrlo je prosto ukoliko postoji dobra volja. Mlinari vrše pritisak, nemamo problem s uvozom drugih roba, imamo problem s pšenicom ili brašnom", kaže Ljajić.

Zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom, po prvi put će biti omogućen bescarinski izvoz iz Srbije na tursko tržište 5.000 tona goveđeg mesa godišnje.  
"Znači za male proizvođače koji mogu po dobrim uslovima da izvoze meso, otišli su prvi kamioni, informacije govore da su Turci prezadovoljni kvalitetom, moramo da poštujemo sve standarde i da ne ugrozimo bescarinsku trgovinu. Sada tri klanice zadovoljavaju uslove, potencijal je problem, naš stočni fond je devastiran, ima oko 900 hiljada grla.. Ministar Nedimović sprovodi čitav niz mera podsticaja podrške stočarskoj proizvodnji, da to pomerimo i bude napretka".

Govoreći o članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ministar je rekao da se stvari pomeraju i da su pregovori u toku, kao i da postoje otvorena pitanja s Rusijom, Ukrajinom, SAD i Brazilom.

"Kada ste u klubu vi diktirate uslove, svaka zemlja može da kaže hoćemo mi sad da tražimo povoljne uslove, interes je da što pre uđemo u STO da se ne pojavi neka druga zemlja i traži da pregovaramo. GMO proizvodi se nigde ne pominju, bitno je samo da imate slobodan promet, vi možete svojim zakonodavstvom da zabranite gajenje, samo ne sme da piše zabrana za promet".Slične vesti

Dolazak DFC-a šta Srbiji donosi američka razvojna banka

9 Sep 2020, 11:57

Dolazak američke razvojne agencije DFC u Beograd je sjajna vest za srpsku ekonomiju i snažan signal za buduće investitore,…

Čadež: Ponovno osmišljavanje proizvodnje najveći izazov pred kompanijama

23 Jul 2020, 10:35

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će država će za jul i avgust za preduzetnike i sve radnike mikro, malih i srednjih…

Korona trese ekonomiju, gde je Srbija "najslabija"

14 Jul 2020, 12:56

Glavna i odgovorna urednica magazina "Biznis" i "Ekonometar" Radojka Nikolić rekla je za RTS da će pad BDP-a ove godine…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaGolubac dobija Kulturni centar…

U Golupcu su u toku radovi na rekonstrukciji postojeće zgrade u kojoj će biti smeštena…

20 Oct 2020, 15:04

DruštvoPutovanje u srednji vek sa Ramske…

Da li ste se ikada zapitali kako bi bilo vratiti se u srednji vek, kako su ljudi bili obučeni,…

20 Oct 2020, 13:59

Vremenska prognozaPROGNOZA za SREDU, 21. Oktobar…

SRBIJA: U sredu jutro vrlo hladno, ponegde slab prizemni mraz, a po kotlinama i dolinama reka…

20 Oct 2020, 12:30

Kursna lista