Čadež iz Njujorka: Privredu Srbije čekaju veliki poslovi sa novim i tradicionalnim partnerima
   21 Sep 2023, 10:04    Beograd    sattv    Elena Marjanović


Čadež iz Njujorka: Privredu Srbije čekaju veliki poslovi sa novim i tradicionalnim partnerima

Razgovore koje smo proteklih dana vodili na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, iskoristili smo na najbolji način za dogovore o novim, konkretnim projektima, investicijama, zajedničkim kompanijama i izvoznim poslovima sa mnogim zemljama, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije koji je u delegaciji Srbije u Njujorku.


"Razgovarali smo sa zvaničnicima velikog broja zemalja, od Ujedinjenih Arapskih Emirata sa kojima već tradicionalno sarađujemo, preko Saudijske Arabije sa kojom otvaramo novu eru ekonomskih odnosa, i Azerbejdžana, o njihovim ulaganjima kod nas, ali i našim, recimo, u slobodnoj zoni kod Bakua. Zatim, sa Ruandom i Somalijom čija tržišta pružaju neslućene mogućnosti za plasman proizvoda svih grana naše privrede“, istakao je Marko Čadež.


Delegaciji Srbije pružila se, ističe, fantastična prilika za bilateralne susrete i razgovore o konkretnim poslovima, posebno sa Azerbejdžanom, saopštila je PKS.


"Sa predstavnicima Azerbejdžana razmotrili smo veoma konkretne investicije u Srbiji, a ova zemlja je spremna da pomogne naša ulaganja u azerbejdžansku privredu i ceo tamošnji region. Veoma zanimljivu ponudu smo dobili kada je u pitanju jedna slobodna zona kod Bakua, gde možemo da realizujemo projekte veoma brzo, u prvoj polovini sledeće godine“, najavio je Čadež.


Sastanci u Njujorku su održani i sa delegacijama zemaljama, poput Ruande i Somalije, a tema je bila izvoz naših proizvoda, posebno poljoprivredno-prehrambenih, dok je veliki potencijal prepoznat i u našem sektoru poljoprivredne mehanizacije, tekstila, električnih uređaja...


Čadež ističe da je veliki broj zemalja Afrike i Srednje Azije otvoren za saradnju sa Srbijom, dok sa Saudijskom Arabijom, prema njegovim rečima, otvaramo novu eru naših ekonomskih odnosa.


"Srbija će imati itekako dobru poziciju za svoje kompanije i u Saudijskoj Arabiji. Do kraja godine planiramo posetu velike privredne delegacije Rijadu i otvaranje regionalne kancelarije srpske privrede u toj zemlji“, rekao je predsednik PKS.


Navodi da je na sastanku sa predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata, našim tradicionalnim prijateljima i velikim investitorima u Srbiji, bilo reči o novim zajedničkim projektima u inovativnom zdravstvu, što je, ocenjuje, velika šansa za nas.


"Moj tim u Beogradu već radi na organizaciji sastanaka, konkretnih događaja i poseta privrednih delegacija Beogradu i Srbiji, kao i naših tim zemljama. Fantastična prilika nam se pružila i sada treba da je iskoristimo“, poručio je Čadež.Slične vesti

Počelo ozeljenjavanje u kompleksu SC “Požarevac”

15 Mar 2024, 12:01

Počelo je ozeljenjavanje u kompleksu SC “Požarevac”. Pored trenažnog centra učenici Poljoprivredne škole…

Investicioni samit za Zapadni Balkan u London, Srbiju predstavlja Brnabićeva

26 Feb 2024, 10:18

U Londonu se održava Investicioni samit za Zapadni Balkan koji organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj. Cilj je, navode,…

Dan čistih planina je svaki dan na gondoli

26 Sep 2023, 13:57

Svetski dan čistih planina, već više od 20 godina, obeležava se 26. septembra. Ekološki gledano, taj dan predstavlja…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista