Brnabićeva u Briselu na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, koje teme su na stolu
   25 Jan 2022, 9:27    Beograd    rts    Elena Marjanović


Brnabićeva u Briselu na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, koje teme su na stolu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodi državnu delegaciju u Briselu na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji. Cilj sastanka je pregled opšteg napretka Srbije u procesu pristupanja, unutrašnjim reformama ali i u spoljnoj i bezbednosnoj politici. Premijerka i članovi delegacije razgovaraće sa svim najvišim zvaničnicima Unije.


Savet za stabilizaciju i pridruživanje zamišljen je kao format sastanka u kom su sa jedne strane predsgavnici svim zemalja članica EU koje predvodi šef evropske diplomatije Žozep Borelja, a sa druge strane delegacija Srbije koju predvodi premijerka Ana Brnabić, tu je i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.
 
To je format koji bi trebalo da napravi presek stanja i da sveobuhvatnu sliku u ukupnim odnosima Srbije i EU i napretka u pregovorima o članstvu.

Na stolu će biti politički i ekonomski kriterijumi, ali i pitanja situacije u regionu, dijaloga Beograda i Prištine, kao i pandemije i evropske pomoći u toj oblasti.

U pripremnom dokumentu, takozvanoj zajedničkoj poziciji EU uoči sastanka u koji je RTS imao uvid mogu da se vide i teme koje će biti na stolu i tokom sastanka.

Tu se navodi da EU pozdravlja korake koji su učinjeni u ustavnoj reformi koja treba da vodi jačanju nezavisnosti pravosuđa. Srbija se poziva da ubrza reforme u oblasti pravosuđa, kao i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, medijskim slobodama i domaćeg tretmana ratnog zločina.

U tom pripremnom dokumentu se pozivaju vlasti da nedvosmisleno komuniciraju u javnosti Srbije o svom evropskom opredeljenju. Pominje se kao važna stavka dijalog Beograda i Prištine. Očekuje se od Beograda i konstruktivni angažman, uz važnu napomenu da se od obe strane očekuje puna primena već postignutih sporazuma.

I izborni proces u Srbiji je jedna od tema. Tu se kaže da se od Srbije očekuje, kako bi se ojačalo poverenje u izborni proces, da primeni u potpunosti sve nalaze i mere koje su preporučene tokom međupartijskog dijaloga uz posredstvo EP.

Premijerka će tokom dana imati i seriju sastanaka sa najvišim zvaničnicima Unije, uključujući predsednicu EK Ursulu fon der Lajen, Evropskog saveta Šarla Mišela, novoizabranu predsednicu EP Roberu Metsolu, i seriju sastanaka sa komesarima i članovima EK.

Prvi od tih sastanaka je u toku sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora EP Dejvidom Mekalisterom.Slične vesti

Hoće li od 31. maja kafa u Srbiji imati drugačiji ukus

23 May 2022, 9:06

Pod imenom "kafa" od 31. maja moći će da se prodaju samo proizvodi napravljeni isključivo od mlevenog zrna kafe, predviđeno…

Evrointegracije - trka s preponama, bez prečice

4 Apr 2022, 9:35

Usred rata u Ukrajini, evropski lideri sve češće govore o bržem pristupanju našeg regiona Uniji. Ovo je trenutak…

Srbija otvorila još četiri poglavlja u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji

14 Dec 2021, 9:41

Na međuvladinoj konferenciji Srbije i Evropske unije u Briselu otvoren je klaster 4, koji obuhvata četiri poglavlja u pregovorima…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

TechKoji štampač odabrati - inkjet…

Uređaji za štampanje su se tokom godina uselili u gotovo svaki dom, i tako postali naš svakodnevni…

25 May 2022, 9:20

DruštvoDan demokratske kulture u Turiji

Osnovna škola „Veljko Dugošević“ u Turiji kod Kučeva, jedna je od…

24 May 2022, 13:40

KulturaPredstavljen repertoar ovogodišnjeg…

U Centru za kulturu  Požarevac predstavljen je program IV Viminacjum Fest-a …

24 May 2022, 13:21

Kursna lista