Brnabićeva sa Čavušogluom: Važno da ekonomska saradnja dve zemlje raste
   16 Jun 2022, 17:46    Beograd    rts    Elena Marjanović


Brnabićeva sa Čavušogluom: Važno da ekonomska saradnja dve zemlje raste

Premijerka Ana Brnabić ocenila je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom da bilateralne odnose dve zemlje odlikuje intenzivan politički dijalog i izražena ekonomska saradnja, naročito kroz investicije turskih kompanija i učešće u različitim infrastrukturnim projektima u Srbiji.


Ana Brnabić je istakla da je aktuelni nivo bilateralnih odnosa Srbije i Turske na najvišem nivou i da je važno da ekonomska saradnja dve zemlje raste. Brnabićeva je zahvalila za veliku podršku koju turska vlada i predsednik pružaju investitorima koji žele da ulažu u Srbiji, naročito za one koje učestvuju u napretku manje razvijenih delova Srbije, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.


  Ministar spoljnih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu ocenio je da je za odnose naših zemalja zaslužan i izuzetan politički dijalog zvaničnika Srbije i Turske i najavio da će predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan uskoro posetiti Srbiju i region.

  Turski šef diplomatije potvrdio je da su Turske kompanije zadovoljne poslovanjem u Srbiji i da trenutno zapošljavaju oko 10.000 srpskih radnika. Turske firme, kako je rekao, rade i važne projekte na putnoj infrastrukturi, pre svega kada je u pitanju autoput Beograd-Sarajevo-Beograd.


  Navodeći da je Srbija ključna zemlja za stabilnost regiona, ministar Čavušoglu je istakao da je Turska spremna da pruži svu moguću pomoć saradnji u regionu, a izgradnja putne infrastrukture, kako je objasnio, predstavlja osnov za njen dalji razvoj.


  Kako je istaknuto, dve zemlje već imaju potpisane sporazume o saradnji u mnogim oblastima, a predstoji i potpisivanje sporazuma koji će omogućiti građanima Srbije i Turske da posećuju obe zemlje samo uz lične karte, a koji će biti podstrek razvoju, kako ekonomskih odnosa, tako i turizma.

Brnabićeva je istakla da je za Srbiju od izuzetnog značaja saradnja sa Turskom u oblasti energetike i u pogledu projekta izgradnje i eksploatacije "Turskog toka", koja omogućava snabdevanje Srbije i regiona gasom.

Navela je da Srbija pridaje veliki značaj i radu Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) i aktivnostima u pogledu obnove kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji, a koja daje snažan impuls jačanju veza dveju zemalja, kaže se u saopštenju.Slične vesti

Smajlović za RTS: Srbija na evropskom putu kao u zamrzivaču, stavili su nas tu da čekamo

17 Jun 2022, 10:39

Kolumnista "Nedeljnika" Ljiljana Smajlović rekla je za RTS da sve inicijative vezane za Balkan shvata u kontekstu pravljenja…

Starović za RTS: Erdogan uskoro u poseti Srbiji

17 Jun 2022, 9:16

Ukrajinska kriza, izazovi u regionu, ali i bilateralna saradnja neke su od tema o kojima je u Beogradu razgovarao šef…

Selaković i Čavušoglu: Unaprediti odlične odnose Srbije i Turske

16 Jun 2022, 17:43

Ministri spoljnih poslova Srbije i Turske, Nikola Selaković i Mevlut Čavušoglu istakli su nakon sastanka u Beogradu…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportSedmojulski turnir u futsalu

Na stadionu malih sportova Sportskog centra Požarevac u toku je Sedmojulski turnir u futsalu.…

29 Jun 2022, 14:17

PolitikaRebalansom obezbeđena dodatna…

Nakon rebalnsa budžet Gradske opštine Kostolaac oko 408. miliona dinara, odlučili kostolački…

29 Jun 2022, 14:01

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 30. Jun…

SRBIJA: U četvrtak sunčano i tropska vrućina. Biće još malo toplije…

29 Jun 2022, 12:32

Kursna lista