Brnabić u Singapuru: Srbija mnogo uradila u oblasti digitalizacije
   15 Nov 2022, 10:22    Beograd    rts    Elena Marjanović


Brnabić u Singapuru: Srbija mnogo uradila u oblasti digitalizacije

Predsednica Vlade Ana Brnabić učestvovala je danas na Blumbergovoj konferenciji Nove ekonomije (Bloomberg New economy conference) i na panelu "Pomeranje digitalnih granica" rekla da je Srbija mnogo toga uradila poslednjih godina što se tiče digitalizacije.
Brnabić je istakla da je država uradila dosta toga, pa i informatiku kao obavezni predmet uvela u osnovne škole i uložila mnogo novca u infrastrukturu za start up inovacione kompanije, koje grade naučne i tehnološke parkove.


"Menjali smo zakone da bismo omogućili pristupe za kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem. Zapošljavamo IT stručnjake i dovodimo strance u Srbiju da rade, ali i vraćamo ljude iz naše dijaspore nazad. Rezultati su bili neverovatni i mislim da smo premašili naša očekivanja", rekla je premijerka.

  Brnabić je napomenula da je pristup internetu prva stvar kojoj treba da se okrenemo i smatra da je to postalo osnovno ljudsko pravo u 21. veku.


"Jedan od mojih ključnih prioriteta bilo je uvođenje e-uprave. Nisam videla nikakvu svrhu da živim u 21. veku i da još moram fizički da odem i čekam na nekom šalteru da nešto uradim i pokupim papire od jedne kancelarije do druge, a zatim ih odnesete u vladu da dobijete još jedan papir. Tako da je e-uprava bila način da utičem na funkcionisanje vlade, ali i da se sa transparentnošću borimo protiv korupcije", istakla je Brnabić.


Još jednu od oblasti u kojoj bi digitalizacija mogla igrati još veću i važnu ulogu je, smatra premijerka, poljoprivreda.


"Mislim da ima toliko potencijala u novim modelima rasta u svakom sektoru. Posao vlade je da pomogne privatnom sektoru da to ostvari i da stvori uslove da to u osnovi bude uspešno", rekla je premijerka na panelu.


Govoreći o opasnostima koje donosi nova tehnologija, Brnabić je rekla da su u današnje vreme građani svakako bolje zaštićeni nego što je to bilo ranije.


"Ranije kada je to bilo u pisanoj formi, svako je mogao da dođe, pogleda, kopira, upotrebi, zloupotrebi, a na kraju ne bi se ni znao ko je to uradio. i bilo je nemoguće odgonetnuti ko je to uradio. Mislim da je danas privatnost mnogo bolje zaštićena, a posebno zato što postoji tako strogi nadzor i ljudi se zaista ne bi usudili da zloupotrebe te podatke u tom pogledu", rekla je premijerka


Brnabić je ocenila da Srbiji u narednom periodu predstoje velike stvari, nada se, kako kaže, da će to biti korišćenje veštačke inteligencije za dalji rast privrede, kao i za pružanje boljih usluga našim građanima.



Slične vesti

Brnabić: Sednica SB UN i dalja borba za naš narod na KiM neće biti laki

3 Feb 2024, 11:06

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da će Srbija zbog najnovijih događaja na KiM zahtevati održavanje sednice Saveta…

Potpisan ugovor sa EBRD vredan 80 miliona evra za izgradnju naučno-tehnoloških parkova i BIO4 kampusa

16 Jun 2023, 10:51

Ugovorom o zajmu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji je potpisan u Vladi Srbije, obezbeđeno je 80 miliona…

Danas šest meseci od formiranja Vlade Srbije

26 Apr 2023, 10:15

Pre šest meseci, 26. oktobra 2022. godine, formirana je Vlada Srbije, treća na čijem čelu je premijerka Ana Brnabić.

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPrvi međunarodni festival savremenog…

Arheološki park Viminacijum biće domaćin prvog međunarodnog festivala savremenog plesa…

29 Mar 2024, 14:28

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

Kursna lista