Brnabić u Parizu: Očekujemo još veće prisustvo francuskih kompanija
   11 Feb 2022, 10:17    Beograd    rts    Elena Marjanović


Brnabić u Parizu: Očekujemo još veće prisustvo francuskih kompanija

Premijerka Ana Brnabić sastankom sa predstavnicima francuskih kompanija u Senatu, započela je posetu Francuskoj, tokom koje će se u Parizu sastati i sa premijerom Žanom Kasteksom.


Ana Brnabić je poručila da Srbija planira još veće investicije u kapitalnu infrastrukturu, kao i u zaštitu životne sredine, te da u narednih nekoliko godina očekuje još veće prisustvo francuskih kompanija.

  Prema njenim rečima, najveći potencijali za dalju saradnju dve zemlje predstavljaju investicije u oblasti zaštite životne sredine, ukazujući da Beograd planira izgradnju pet postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Druga oblast koja predstavlja veliki potencijal je, kaže premijerka, energetika i ulazak u zelenu tranziciju, kao i nastavak ulaganja u infrastrukturu, posebno putnu i železničku.

Pored beogradskog metroa, dodaje Brnabić, radiće se i na projektima izgradnje železničkog koridora uz podršku Evropske unije, odnosno Evropske investicione banke.



Odnosi između Srbije i Franucske sve bolji 



Ona je naglasila da su odnosi između Srbije i Franucske odlični i sve bolji, a jedna od ključnih stvari koja je tome doprinela je poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu.

"Što se tiče političkog aspekta, želim da zahvalim Francuskoj i predsedniku Makronu što je predložio novu metodologiju za pretpristupne fondove, koju smo prihvatili, jer mislimo da ima više smisla", rekla je Brnabić.

Potpredsednik Senata Rožer Karuči pozvao je francuska preduzeća da ulažu u Srbiju kojom će se, kaže, povećati spoljnotrgovinska razmena u korist obe zemlje.

On je primetio da ima prostora za jačanje ekonomske saradnje i da Francuska trenutno ne zauzima veliki investicioni prostor u Srbiji kao Nemačka i Austrija uprkos klimi koja je, kako ističe, veoma povoljna za investicije.

"Radićemo na novim partnerstvima i vezama, a na vi imate ključ za uspeh. Nadam se da ćemo povećati našu saradnju", poručio je francuskim preduzećima potpredsednik Senata.



Podrška Francuske Srbiji na putu ka EU 



Predsednica grupe prijateljstva u francuskom Senatu, Marta de Sidrak, rekla je na radno doručku koji je posvećen Srbiji da joj je velika čast zbog toga što je premijerka specijalno došla iz Beograda na sastanak sa privrednicima iz Francuske.

"Inicijativa o sastanku sa privrednicima je začeta 2019. godine, a ponovo sam vas pozvala da dođete prošle godine kada je naša poslanička grupa posetila Beograd i vi se odmah prihvatili. Ovaj sastanak je dokaz interesovanja naših kompanija za vašu zemlju", rekla je de Sidrak.

Ona je ponovila podršku Francuske Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i poručila da Srbija može da računa na podršku Senata.

"Drago mi je što je Francuska definisala Zapadni Balkan kao jedan od prioriteta tokom predsevanja Evropskoj uniji", rekla je de Sidrak. Istakla je da veliki potencijali u saradnji postoje u oblasti zaštite životne sredine, energetike, navodeći da joj je veoma drago zbog toga što je Vlada Srbija definisala ekologiju kao prioritet.

"Vaši prioriteti se uklapaju u proces približavanja Evropskoj uniji", rekla je de Sidrak.

Zaključila je da su ekonomski razgovori u Parizu veoma važni sa njihove tačke gledišta, ali i sa aspekta evropske perspektive Srbije.



Slične vesti

Vlada Srbije uputila poziv posmatračima za praćenje izbora u Beogradu, traži od OEBS-a eksperta za unapređenje biračkog spiska

9 Mar 2024, 9:53

Vlada Srbije je uputila pozivno pismo posmatračkoj misiji koja bi pratila lokalne izbore u Beogradu, a juče je poslata molba…

Brnabić: Dačić će predsedavati Vladom Srbije do izbora nove vlade

9 Mar 2024, 9:49

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić će predsedavati Vladom Srbije do izbora nove vlade, izjavila je premijerka Ana Brnabić,…

Brnabić: Najveća čast što sam bila na čelu Vlade, nova funkcija će biti veliki izazov

7 Mar 2024, 10:07

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je da joj je najveća čast u životu bila to što je sedam godina bila…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

DruštvoDuži redovi za reklamaciju nego…

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi…

28 Mar 2024, 9:16

Kursna lista