Brnabić iz Ohrida: Za opšti napredak potrebna integracija regiona u EU
   17 Jun 2022, 12:57    Beograd    sattv    Elena Marjanović


Brnabić iz Ohrida: Za opšti napredak potrebna integracija regiona u EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je na Prespa forumu na Ohridu, da je za opšti napredak regiona neophodno da se Zapadni Balkan integriše u Evropsku uniju. Brnabićeva je istakla da su dva ključna pirioriteta Srbije ulazak u EU i saradnja sa zemljama regiona, ukazujući na značaj inicijative "Otvoreni Balkan". Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je da je Zapadni Balkan prioritet za EU.


Ana Brnabić je na panelu "65 godina posle Rimskog ugovora: Da li je Evropa ekonomski obnovljena i integrisana" ocenije da to još uvek nije slučaj i da ne može biti opšteg razvoja i napretka bez integracije Zapadnog Balkana u Uniju.

  Istakla je i da Srbija gradi puteve kako bi unapredila transport robe, ali i protok ljudi i kapitala, kako auto-putem ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, tako i gradeći auto-put ka Crnoj Gori i BiH.

"Kada Srbija dobije novu vladu, pitanje broj jedan biće pitanje energetike i energetske snabdevenosti, kao i izgradnja interkonektora sa Severnom Makedonijom i gasna povezanost sa Grčkom i Bugarskom", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je, odgovarajući na kritike da inicijativa "Otvoreni Balkan" nije usklađena sa Berlinskim procesom, rekla da je upravo suprotono, jer je ta inicijativa, koja treba da olakša život građanima ovog regiona, ali i olakša privrednu saradnju, transport, u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom.

Navodi da je zadovoljna što danas učestvuje na panelu u okviru Prespa foruma, dodajući da joj je čast što je u gostima kod svojih prijatelja."Ne pravi se Srbija luda, zna se zvanična pozicija EU"Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Ohridu, da su se od predsednika pojedinih zemalja iz regiona mogle čuti "neverovatne stvari" o Srbiji na Prespa forumu, istakavši da je jasna pregovaračka pozicija EU sa Srbijom u formi zvaničnog dokumenta u kojem se nigde ne pominje priznanje tzv. Kosova, koje se spominje u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbedosti UN 1244.

"Na predsedničkom panelu juče je najveći procenat vremena posvećen Srbiji, iako nismo imali predstavnika, ali to ih nije odvratilo da govore neverovatne stvari o Srbiji, pa smo od (predsednika Hrvatske Zorana) Milanovića čuli da se Srbija pravi luda, kao da ne zna da je za njeno učešće u EU, neophodno da prizna Kosovo", konstatovala je Brnabićeva u izjavi novinarima.

Zato je, kaže, danas na panelu pokazala svima dokument, zvaničnu pregovaračku poziciju EU sa Srbijom, u kojem se u poglavlju 35, gde su ostala pitanja, pod stavkom 1, spominje normalizacija odnosa Srbije i tzv. Kosova, gde je označeno zvezdicom.

"To znači da se u EU pregovaračkoj poziciji sa Srbijom poziva i kaže da je oznaka Kosova u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, koja priznaje teritorijalni inegritet međunarodno priznate Srbije, što znači Kosovo kao autonomna pokrajina u okviru Srbije", naglasila je Brnabićeva.

Tu se, kaže, navodi da Srbija ostaje posvećena dijalogu pod pokroviteljstvom EU, angažuje se u postizanju novih sporazuma u novim oblastima, unapređujući proces normalizacije odnosa u dobroj veri, sa ciljem da to postepeno vodi "sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i 'Kosova' u skladu sa pregovaračkim okvirom".

Premijerka je istakla da se nigde u zvaničnoj poziciji EU nijednom rečju ne pominje priznanje tzv. Kosova od strane Srbije.

"Ne pravi se Srbija luda, nego se oni koji govore da se to podrazumeva prave ludi kao da ne znaju zvaničnu poziciju EU. Ako EU stoji pri tome onda mora da promeni pregovaračku poziciju, a dok je ona na snazi to je zvanični dokument i nikakve druge priče ne mogu da igraju ulogu", rekla je Brnabić.

Zato je, dodaje, istakla našu poziciju, da te stvari razjasni, navodeći da Srbija mora da se bori u kompleksnim okolnosima, da nastavi ekonomski razvoj i napredak i svoj evropski put.

Konstatovala je da nikada veći fokus nekog regionalnog foruma nije bio na Srbiji, kao na Prespa forumu, još od pripremng sastanka 30. maja i prve sesije, na kojoj su se, kaže, čule neverovatne stvari od profesora Edvarda Džozefa, sa Džon Hopkins univerziteta.

"Neverovatne stvari rekao da je problem čitavog regiona etnonacionalizam Srbije i Bugarske, da je Srbija ta koja region odvlači od evropskih integracija, da je najboje da srpski uticaj u zemljama bude što manji i kao najpozitivniji primer naveo Hrvatsku, gde je srpski uticaj mali... To su neverovatne stvari od jednog profesora", rekla je Brnabić.Varhelji: Saradnja sa Zapadnim Balkanom geostrateški izbor EUEvropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je da je Zapadni Balkan prioritet za EU i da će Brisel pružiti punu podršku kako zemlje regiona ne bi morale da zavise od ruskih energenata.

Varhelji je, na panelu u okviru Prespa foruma na Ohridu, u snimljenoj poruci, kazao da su trenutno teška i izazovna vremena za ekonomiju i ukazao na to da je negativan uticaj na privredu prvo imala pandemija virusa korona, a zatim i rat u Ukrajini.

"Posledice tog rata su vidljive i van Ukrajine i u celom regionu i to kada je reč o nebezbednosti, ceni energenata... Izazovi sa kojima smo suočeni su globalni", kazao je Varhelji.

Ističe da Zapadni Balkan ne mora da zavisi od ruske nafte i gasa i kaže da je jedan od načina za to učešće u energetskoj platformi EU.

Dodaje da je EU uključila Zapadni Balkan u evropski sigurnosni program za hranu i mehanizam za odgovor za koordinaciju sigurnosti hrane.

"Glavni instrument za podršku je ekonomska investiciona platforma za Zapadni Balkan, koja će imati na raspolaganju 30 milijardi evra za sledećih sedam godina. Time može da se poveća BDP u regionu za 3 odsto do 2027. i da se ubrzaju integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU", kazao je Varhelji.

Kako kaže, implementacija tog plana je već u toku, odnosno postoji 21 investicioni projekat u planu čija je celokupna vrednost 3,2 milijarde evra sa 1,1 bespovratnih sredstava iz IPA fondova.

"Verujemo da se sa ovim planom krećemo u dobrom pravcu i da ćemo napraviti naše ekonomije zelenije i digitalnije. Ovo će pomoći u nezavisnosti od ruskih energenata. Plan će dati mogućnost da mladi, žene i ranjive kategorije društva naprave naše ekonomije i društva otpornijim", kazao je Varhelji.

Na Ohridu su se okupili lideri Zapadnog Balkana, kako bi razgovarali o unapređenju odnosa i političkih dijaloga između zemalja regiona, kao i integraciji ovog dela Evrope u EU.


Osnovna tema ovogodišnjeg foruma je "Izgradnja budućnosti Zapadnog Balkana u modernoj evropskoj bezbednosnoj arhitekturi".

Prespa forum pokrenut je prošle godine kao okvir za izgradnju poverenja i političkog dijaloga između zemalja Zapadnog Balkana, a vlasti u Skoplju označile su manifestaciju i kao platformu za zaštitu i promociju političkih sporazuma.

 Restrukturiranje EPS-a u skladu sa utvrđenim planomProces restrukturiranja Elektroprivrede Srbije (EPS) u skladu je sa utvrđenom dinamikom i planom, izjavila je premijerka Srbija Ana Brnabić i još jednom demantovala sve navode pojedinih medija o privatizaciji tog preduzeća.


"Imamo vršioca dužnosti direktora. Kada se izabere nova vlada, ona će dalje, putem konkursa, da izabere direktora EPS-a. Ostaje nam veliki posao da se pripremimo za zimu", rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara posle učešća na Prespa forumu na Ohridu.

Brnabić je još jednom demantovala sva medijska saznanja o navodnoj privatizaciji EPS-a.

"To nikada nije bilo na stolu dok je SNS bila na vlasti", podvukla je Brnabićeva.Slične vesti

Savršena oluja tutnji nad ekonomijom, šta se dešava na berzama

30 May 2022, 9:27

Svet je očekivao da će od lidera u Davosu čuti kako nameravaju da reše probleme svetske ekonomije. Ali, u ekonomiji nema…

Jabuka se količinski najviše izvozi, a malina najviše novca donosi

6 May 2022, 9:59

Agroanalitičar Goran Đaković rekao je za RTS da smo ponovo oborili rekord što se tiče izvoza voća - 824,1 milion evra prošle…

Očekivanja da će se inflacija smiriti polako blede, šta čeka Srbiju

28 Mar 2022, 11:04

Srbija za sada ne oseća krizu, ima dovoljno hrane i energenata. Ipak, neizvesno je koliko će kriza u svetu trajati i kako…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportSedmojulski turnir u futsalu

Na stadionu malih sportova Sportskog centra Požarevac u toku je Sedmojulski turnir u futsalu.…

29 Jun 2022, 14:17

PolitikaRebalansom obezbeđena dodatna…

Nakon rebalnsa budžet Gradske opštine Kostolaac oko 408. miliona dinara, odlučili kostolački…

29 Jun 2022, 14:01

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 30. Jun…

SRBIJA: U četvrtak sunčano i tropska vrućina. Biće još malo toplije…

29 Jun 2022, 12:32

Kursna lista