BRNABIĆ  U POSETI TE KOSTOLAC B        (FOTO)
   18 Jul 2017, 0:45    Kostolac    sat    Tatijana Spasojević


BRNABIĆ U POSETI TE KOSTOLAC B (FOTO)

PREDSEDNICA VLADE REPUBLIKE SRBIJE ANA BRNABIĆ I PREDSEDNIK STALNOG KOMITETA 12. SVEKINESKOG NARODNOG KONGRESA NARODNE REPUBLIKE KINE ĐANG DEĐIANG OBIŠLI SU TERMO ELEKTRANU  KOSTOLAC B


Blokovi B1 i B2 u Kostolcu dobili postrojenja za odsumporavanje

  Kostolac, 17. jul 2017. godine – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u saradnji sa Kinom završen projekat izgradnje postrojenja za oslobađanje od sumpora dimnih gasova u blokovima B1 i B2 u Termoelektrani "Kostolac B".
 

Brnabić je nakon posete ovom energetskom objektu, zajedno sa predsednikom Stalnog komiteta 12. svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Džangom Deđiangom, istakla da je u toku probni rad i da uskoro očekuje i dobijanje upotrebne dozvole. A  je i održan sastanak sa poslovodstvom EPS-a i rukovodstvom termoelektrane .

 
Ona je podsetila na to da će ista kineska kompanija "CMEC" graditi i novi blok B3 od 350 megavata, što će biti značajno za povećanje kapaciteta srpskog energetskog sektora.   Vlada Srbije sarađuje sa Kinom na ozbiljnim projektima, a jedan od njih je TE "Kostolac", naglasila je ona i najavila da će sa kineskom delegacijom posetiti i Železaru Smederevo, koja je jedan od najvećih uspešnih projekata saradnje dveju zemalja.   Pored ta dva projekta, kako je dodala, Kina i Srbija sarađuju i u širokom spektru drugih projekata, od turizma do infrastrukture.   Takođe, jedan od značajnijih projekata jeste i modernizacija pruge Beograd– Budimpešta, zatim od jeseni i direktan let Beograd–Peking, a veliki pomak je ostvaren i u saradnji u oblasti poljoprivrede i kulture, precizirala je Brnabić.


 
Prema njenim rečima, veoma je važno to što je Srbija jedna od centralnih zemalja za Kinu u globalnom projektu te zemlje Jedan pojas–jedan put, kao i to što se upravo Srbija pozicionirala kao zemlja koja je centralna za saradnju između EU i Kine, što je privilegija i veliki podsticaj za našu privredu.   U poseti Kostolcu boravili su i predsednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar privrede Goran Knežević i v.d. direktora JP "Elektroprivreda Srbije" (EPS) Milorad Grčić.

 Kineska kompanija "CMEC" je sprovela projekat izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova blokova B1 i B2 Termoelektrane "Kostolac", u cilju smanjenja emisija štetnih gasova na zakonom propisane vrednosti, što će znatno doprineti zaštiti životne sredine.  Ugovorom koji su EPS i nekadašnje PD „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ potpisali 8. decembra 2010. godine sa ovom kineskom kompanijom, a koji je stupio na snagu 26. decembra 2012. godine, definisana je prva faza projekta TE „Kostolac B“.  

Vrednost projekta izgradnje sistema za odsumporavanje iznosi 130,5 miliona dolara, dok su radovi na izgradnji sistema odsumporavanja za blokove B1 i B2 zvanično počeli 1. maja 2014. godine.   EPS i kineska kompanija "CMEC" počeli su u januaru montažu savremenog BTO sistema, rotornog bagera, na površinskom kopu Drmno u Kostolcu, čime je počela druga faza modernizacije Termolektrane "Kostolac", a ukupna vrednost projekta iznosi 715,6 miliona dolara.  Montaža rotornog bagera je deo projekta izgradnje trećeg bloka u TE "Kostolac B" od 350 megavata, koji će biti prvo veliko energetsko postrojenje koje će Srbija dobiti nakon tri decenije.   Blok B bi trebalo da bude završen 2020. godine.Slične vesti

VLADA SRBIJE DANAS NAVRŠAVA 100 DANA RADA

7 Oct 2017, 16:37

Vlada Srbije danas navršava 100 dana rada, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da vlada radi kao tim.Ministar…

POSLOVODSTVO FIJATA I RADNICI SU POTPISALI SPORAZUM

25 Jul 2017, 15:35

Poslovodstvo i predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u kompaniji Fijat danas su u prisustvu premijerke Ane Brnabić…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSAVETOVANJE O VANREDNIM SITUACIJAMA

U VISOKOJ TEHNIČKOJ ŠKOLI STRUKOVNIH STUDIJA U POŽAREVCU ODRŽANO JE SAVETOVANJE SA…

25 May 2018, 13:36

PolitikaTači u Briselu i bez saglasnosti…

Kancelarija privremenog predsdnika kosovskih institucija najavila je da će naredna runda dijaloga…

25 May 2018, 13:25

DruštvoNajmudriji ne sede samo u SANU

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti sazreo je trenutak za modernizaciju, menjanje i ulazak…

25 May 2018, 13:24

Kursna lista